Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Χατζημαρκάκης: Η Γερμανία έχει πολύ λανθασμένη εικόνα για την Ελλάδα

Η Γερμανία έχει μια πολύ λανθασμένη εικόνα για την Ελλάδα, ότι είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης, με αποκλειστικές του δηλώσεις στη webtv του ΑΜΠΕ, ενώ τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι «πειραματόζωο του ΔΝΤ».

Ο κ. Χατζημαρκάκης σημειώνει ότι οι Γερμανοί πιστεύουν ότι επενδύουν σε μία χώρα η οποία δεν είναι ικανή να χρησιμοποιήσει με τον κατάλληλο τρόπο αυτά τα λεφτά και υποστηρίζει ότι «είναι πολύ λανθασμένη εικόνα αυτή, γιατί οι ίδιοι οι Γερμανοί έχουν δώσει πολλές εγγυήσεις, αλλά και οι Έλληνες έχουν ξεπληρώσει ήδη 400 εκατ. ευρώ μόνο σε τόκους προς τους Γερμανούς».

«Αρα έχουμε να κάνουμε με μία λανθασμένη εικόνα. Όμως πιστεύω ότι τώρα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα η Γερμανία να καταλάβει ότι η κάθε πίεση προς την Ελλάδα, την οποία θεωρώ πειραματόζωο στο εργαστήρι του ΔΝΤ, πρέπει να τελειώσει», δηλώνει ο κ. Χατζημαρκάκης και προσθέτει:

«Έχουμε δει ότι η Ισπανία έχει πάρει άλλους όρους, ειδικά ως προς την επιμήκυνση, ως προς τον χρόνο αποπληρωμής του χρέους και πιστεύω ότι είναι το πιο λογικό του κόσμου και η Ελλάδα να πάρει τους ίδιους όρους». Αυτό, όμως, «σημαίνει αλλαγή, ρύθμιση -αν κάποιοι το λένε αναδιαπραγμάτευση, αυτό είναι ένας όρος», λέει ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Εγώ θα έλεγα ότι είναι μία ρύθμιση που προσαρμόζει το πρόγραμμα της Ελλάδα με το πρόγραμμα της Ισπανίας και μάλλον και της Ιταλίας στο μέλλον. Αυτό είναι το βασικό. Μπορεί οι Γερμανοί να μην το θέλουν. Χρειαζόμαστε όμως έναν υπουργό και έναν πρωθυπουργό με αυτοπεποίθηση να το ζητάει κιόλας. Αυτό δεν έχει γίνει προς το παρόν. Περιμένουμε τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα στις Βρυξέλλες. Και πιστεύω ότι με μία καθαρή φωνή και καθαρή πράξη -όπως το έκανε ο πρωθυπουργός στη Χαλυβουργία- την οποία μπορεί να αναδείξει στους Ευρωπαίους, θα πετύχει τους στόχους της ρύθμισης και αναδιαπραγμάτευσης».

Επιμένει ο Ρέσλερ

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα θέτοντας για μία ακόμη φορά το εκβιαστικό δίλημμα ή προχωράτε στις μεταρρυθμίσεις ή δε θα υπάρξει άλλη οικονομική ενίσχυση. «Στο χέρι των Ελλήνων το μέλλον τους» δηλώνει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα Ruhr Nachrichten, όπως μεταδίδει η Ντοιτσε Βέλε.

«Θα περιμένουμε κατ΄αρχήν την έκθεση της τρόικα και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν σκεπτικισμό. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην Ελλάδα, για παράδειγμα δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη πρόοδος σε θέματα όπως η υπεσχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις», επισημαίνει ο κ. Ρέσλερ.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν νοείται παροχή χωρίς αντάλλαγμα. Εάν δεν υλοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα υπάρξει άλλη οικονομική ενίσχυση. Είναι στο χέρι των ίδιων των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος υπενθυμίζει στον Φίλιπ Ρέσλερ τις πρόσφατες αιτιάσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι Γερμανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη συζήτηση για την Ελλάδα για εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. «Αισθάνεστε ότι η κριτική αυτή σας αφορά;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Η άποψη που διατυπώνει ο Γιούνκερ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι συστρατεύονται για την Ευρώπη και από την άποψη αυτή έχουμε επωμιστεί τους μεγαλύτερους κινδύνους. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πεπεισμένος Ευρωπαίος και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δώσει τόση ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο το FDP» απαντά ο κ. Ρέσλερ. Πάντως, ο κ. Ρέσλερ ερωτηθείς σχετικά με την έμμεση προαναγγελία αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν φαίνεται να είναι εκ προοιμίου αντίθετος, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωρινή λύση σε εξαιρετικές περιπτώσεις: «Η αποστολή της Ε.Κ.Τ. είναι να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και όχι να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη, θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθεί σε αυτήν την αποστολή. Η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ κερδίζεται μόνο μέσω της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από αυτήν την άποψη συμφωνώ απολύτως με τον Μάριο Ντράγκι», επισημαίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ: Πιο ανοικτός για συμφωνία ο Πούτιν, με την τιμή του πετρελαίου να έχει πέσει
«Έχουμε κάνει μεγάλες προόδους και ίσως κάτι θα συμβεί», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Τραμπ: Πιο ανοικτός για συμφωνία ο Πούτιν, με την τιμή του πετρελαίου να έχει πέσει