Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι μετακινούνται και με ποιους όρους

Διευκρινήσεις σχετικά με το Πρόγραμμα Κινητικότητας στο δημόσιο και το καθεστώς διαθεσιμότητας δίνονται με σημείωμα που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, με το οποίο επιχειρείται να καθησυχαστούν οι υπάλληλοι οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα απολυθούν, αλλά, θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις δεν πείθουν την ΑΔΕΔΥ η οποία τονίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν τρέφουν καμία αυταπάτη και σημειώνει ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα».

Σύμφωνα με το σημείωμα και ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα και ερμηνευτική εγκύκλιος από το υπουργείο, «η ένταξη των υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης των θέσεών τους, στο Πρόγραμμα Κινητικότητας έχει σκοπό τη μετακίνησή τους, προκειμένου να καλυφθούν υπαρκτά κενά στη διοίκηση, ιδίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών, και να αξιοποιηθεί καλύτερα το διοικητικό προσωπικό».

Εντάσσονται μόνο όσοι προσελήφθησαν χωρίς διαγωνιστική ή άλλη διαδικασία επιλογής: Επιλέχθηκαν ορισμένες μόνον θέσεις υπαλλήλων που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με άλλες ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας. Είναι εύλογο να ξεκινά η διαδικασία με υπαλλήλους που δεν έχουν ατομικά αξιολογηθεί, τονίζεται στο έγγραφο ενώ προστίθεται, παράλληλα, ότι προφανώς, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση η νομιμότητα των προσλήψεων αυτών και ότι οι υπάλληλοι δεν στοχοποιούνται.

Ποιους αφορά

Το πρόγραμμα αφορά μόνο υπαλλήλους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον κλάδο διοικητικού. Συγκεκριμένα αφορά:

i. Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό.

ii. Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε).

iii. Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού – Λογιστικού, Διοικητικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας.

Γιατί επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι

Οι παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκαν, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, καθώς όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, στις εν λόγω ειδικότητες, που «άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα», παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Για αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υποστελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ., επισημαίνεται.

Τρεις περιορισμοί στην έκταση εφαρμογής του μέτρου

Ο αριθμός των μετακινήσεων είναι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον:

i. ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα (10) ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες

ii. οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται

iii. οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες.

Ποιες υπηρεσίες εξαιρούνται

Σύμφωνα με το έγγραφο, λαμβάνεται πρόνοια να εξαιρεθούν από την εφαρμογή αυτής της διάταξης ευαίσθητες υπηρεσίες όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας).

Σημειώνεται τέλος ότι οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Για αυτό προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, για τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών).

ΑΔΕΔΥ: Αγώνας για να σταματήσουν οι απολύσεις και να μη διαλυθούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες

Μετά τη συνάντηση που είχε χθες η ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και παρά τις διαβεβαιώσεις του δεύτερου ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η εκτίμησή της είναι ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην εφαρμογή ενός προγράμματος μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα», δεδομένου ότι, όπως αναφέρει η διαθεσιμότητα είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση ενός εργαζόμενου από την υπηρεσία του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μανιτάκης επισήμανε ότι η διαδικασία της διαθεσιμότητας, όπως αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε, την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, δεν οδηγούν σε απολύσεις αλλά απλώς σε «μετακινήσεις» προσωπικού από υπηρεσία σε υπηρεσία. Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη» και ότι «δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό των εργαζόμενων!»

Τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, κατά την ΑΔΕΔΥ τις διαψεύδουν οι ίδιες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. «Σε λίγο καιρό θα τον διαψεύσει και η πραγματικότητα», προσθέτει ενώ απευθυνόμενη προς τον υπουργό σημειώνει: «Φρόνιμο είναι να μην συνδέσει το όνομά του με τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών και με απολύσεις εργαζομένων, όπως απαιτεί η Τρόικα και δρομολογεί η Κυβέρνηση και να παραιτηθεί πριν εκτεθεί περισσότερο».

Η ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι θα συνεχίσει τις αγωνιστικές της κινητοποιήσεις μέχρι την τελική νίκη και δικαίωση. Στο πλαίσιο αυτό κηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας, 12 με λήξη ωραρίου, την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου και καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 12:30 μ.μ. στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Διορίστηκε στην Επιτροπή Θρησκευτικής Ελευθερίας του Τραμπ
Η επιτροπή δημιουργήθηκε την 1η Μαΐου με εκτελεστικό διάταγμα - Αποστολή της η παροχή συμβουλών προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Διορίστηκε στην Επιτροπή Θρησκευτικής Ελευθερίας του Τραμπ