Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τριπλό «χτύπημα» για την οικονομία

Σε νέα δύνη αρνητικών ειδήσεων βρέθηκε χθες η Ελληνική οικονομία, με τον οίκο Fitch να προχωρά σε υποβάθμιση, τα σπρεντ να σημειώνουν νέο ρεκόρ και το χρηματιστήριο να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό του της τελευταίας 14ετίας.

Αναλυτικότερα, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch προχώρησε χθες στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, στο επίπεδο Β+ από ΒΒ+, με τις προοπτικές αξιολόγησης του χρέους να παραμένουν αρνητικές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παραβλέπει δε, συνεχίζει το υπουργείο, τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. «Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα, οι διαφορετικές φωνές που ακούγονται εντός της ΕΕ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού χρέους καθώς και η πρόσφατη προειδοποίηση της ΕΚΤ ότι θα «κόψει» τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αν η χώρα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, έχουν προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές. Νέο ρεκόρ κατέγραψε η διαφορά της απόδοσης των ελληνικών από τους γερμανικούς τίτλους αναφοράς (spread over bunds), που πλησίασε τις 1.400 μονάδες βάσης. Κάτω από τις 1.300 μονάδες υποχώρησε ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καταγράφοντας πτώση 1,88%.

Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 1.297,36 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση 4,34%. Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν, 47 τερμάτισαν με θετικό πρόσημο, 83 είχαν απώλειες και 52 παρέμειναν αμετάβλητες. Υποχώρηση σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1,4237 δολάρια.

Σάλλας: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα

Δεν υπάρχει περιθώριο και πολυτέλεια χρόνου και οφείλουμε όλοι να κινηθούμε αποτελεσματικά, ανέφερε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας.

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με το μεγάλο στοίχημα της μείωσης του ελλείμματος, της διαχείρισης του χρέους και πραγματοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών και πρέπει όλοι να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε και εκτίμησε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη για την οικονομία του τόπου. Θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις, οι οποίες θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Στ. Λεκκάκος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα σήμερα, παρά τις αρνητικές συνέπειες που έχει υποστεί λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης που χαρακτηρίζει τη χώρα, αλλά και της διαρροής που σημειώνεται εδώ και 1,5 χρόνο στις καταθέσεις.

Λένε όχι στην αναδιάρθρωση

Κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε και ο Μάρκο Κράντζεκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υιοθετώντας την επίσημη θέση της ΕΚΤ. Και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προκρίνεται ως φαβορί για την ηγεσία του ΔΝΤ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard», τονίζει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλές λέξεις, αλλά αυτό που δεν υπάρξει είναι μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμούμε είναι η χρεοκοπία κάποιου κράτους στην Ευρώπη», τονίζει χαρακτηριστικά. Ωστόσο, δεν παραβλέπει να αναφέρει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, σε περίπτωση που δεν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της. Υπογραμμίζει μάλιστα πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χάνουν την υπομονή τους με την ανικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires: «Φαίνεται πιθανό το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο να χρειάζεται προσαρμογή καθώς το πρόγραμμα αυτό είχε υιοθετήσει την υπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην αγορά». «Φαίνεται απίθανο αυτό να καταστεί εφικτό το 2012», πρόσθεσε. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την Ελλάδα καθώς οι ευρωπαϊκές αρχές περιμένουν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, προειδοποιεί ότι η όποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας θα θέσει υπό αμφισβήτηση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους της όσο και την αξιοπιστία των μελλοντικών συμφωνιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη μηνιαία έκθεσή της η Bundesbank παραδέχεται ότι οι προσπάθειες περικοπής δαπανών στην Ελλάδα είναι επίπονες, αλλά εν τέλει αναπόφευκτες, και υπογραμμίζει πως είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα κίνητρα που παρέχονται στις χώρες προκειμένου να επιλύουν μόνες τους τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Τα σενάρια της Monde

Τρία σενάρια για το ελληνικό χρέος δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Monde. Ειδικότερα, αναφέρει, ότι εξετάζεται:

«Σκληρή αναδιάρθρωση». Το σενάριο που απορρίπτεται από όλους. Πρόκειται για μια κατ' ευφημισμόν χρεοκοπία που τρομάζει τους πάντες, επειδή ανοίγει το δρόμο και για άλλες χρεοκοπίες, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρωτίστως, μεταδίδοντας έτσι την κρίση σε ολόκληρη την ευρωζώνη, επισημαίνει η εφημερίδα. Σημειώνει ωστόσο πως οι αγορές τη θεωρούν νομοτελειακή.

- «Ήπια αναδιάρθρωση». Το σενάριο που στηρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ουσιαστικά πρόκειται για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, που είναι μεν λιγότερο επώδυνη από το «κούρεμα», αλλά μπορεί να αποδειχθεί και πολύ λιγότερο αποτελεσματική.

- Χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Ιδέα που στήριζε ο Ντομινίκ Στρος Καν και μάλλον βγαίνει εκτός μετά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα χρειάζεται επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Οι Γερμανοί κερδίζουν 10 δισ. από την ελληνική κρίση»

Περίπου 10 δισ. ευρώ είναι το κέρδος της Γερμανίας από την κρίση στην Ελλάδα, όπως γράφουν τουλάχιστον οι Financial Times Deutschland.

Μάλιστα ο αρθρογράφος Thomas Fricke καλεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, να αποκαλύψει την αλήθεια στον γερμανικό λαό και την Bild να σταματήσει την άθλια προπαγάνδα ότι «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και μπαταχτσήδες».

«Μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση», γράφει ο Τ. Fricke και προσθέτει ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της ‘Bild’ χωριστά, όπως και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».

Ο αρθρογράφος των Financial Times Deutschland υπολογίζει ότι η Γερμανία βγάζει μόνο από την πώληση ομολόγων στην Ελλάδα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει ωστόσο ότι τα τεράστια κέρδη για το Βερολίνο έρχονται από την προτίμηση των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα, γεγονός, που έχει ως αποτέλεσμα και την παράλληλη μείωση του γερμανικού χρέους.

Λεφτά όμως βγάζουν οι Γερμανοί και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ η μερίδα του λέοντος είναι από την διολίσθηση του ευρώ που έχει εκτινάξει στα ύψη τις γερμανικές εξαγωγές.

Ο αρθρογράφος υπολογίζει τα γερμανικά οφέλη από την Ελλάδα στα 10 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα τα 22 δισ. ευρώ με τα οποία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων.

Για όλα αυτά λοιπόν το άρθρο των FT Deutschland καλεί το Βερολίνο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη με τα δέκα δις. ευρώ που ήδη έχει βγάλει από τους Έλληνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ