Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτο:

Αρχείο

Ανάγκη σεισμικής δόνησης για να ανατραπεί το αδιέξοδο σκηνικό

Ανάγκη σεισμικής δόνησης για να ανατραπεί το αδιέξοδο σκηνικό
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ότι είναι αναγκαία η συνάντηση μεταρρυθμιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς για να προκληθεί σεισμική δόνηση στο πολιτικό σκηνικό – Εκτίμησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία μόνο της Ελλάδας, χωρίς να χρεοκοπήσει και η Ευρωζώνη

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ

Δύο ήταν τα κυρίαρχα σημεία τα οποία προκάλεσαν αίσθηση στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 76η ΔΕΘ. Πρώτον, το κάλεσμά του σε οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και δεύτερον η πρότασή του για τη σύσταση ενός νέου Συνασπισμού εξουσίας που θα αποσύρει το μνημόνιο.

«Δεν λέμε απλώς να φύγει η κυβέρνηση, επιλέγοντας μια ευνοϊκή γι’ αυτήν ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά να ανατραπεί υπό από το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόωρες εκλογές ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του πρωθυπουργού και είπε ότι «ο κ. Παπανδρέου είναι ήδη σε εφεδρεία πρωθυπουργός» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Επίσης τόνισε ότι «το κόστος των εκλογών δεν πρέπει να τίθεται σαν θέμα την ώρα που η Ελλάδα καταρρέει».

Δημιουργία νέου Συνασπισμού εξουσίας

Αναφορικά με την πρότασή του για ένα νέο Συνασπισμό εξουσίας είπε ότι εκείνο που προσδοκά είναι η συνεργασία της ριζοσπαστικής με τη μεταρρυθμιστική αριστερά. Τόνισε όμως ότι ακόμα και να πλειοψηφίσει ένας τέτοιος συνασπισμός δεν αρκεί αλλά θα πρέπει να είναι μαζική η συμμετοχή του λαού. Να θυμίσουμε ότι στην προοπτική ενός τέτοιου Συνασπισμού εξουσίας, είχε αναφερθεί και πρόσφατα ο Αλ. Τσίπρας, στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στα μέσα του περασμένου Αυγούστου στον «Τ.Θ.». Σαν προέκταση όλων αυτών που είχε πει τότε αλλά και όσων τόνισε χθες, επανήλθαμε ρωτώντας τον κατά πόσο ρεαλιστική είναι αυτή η θέση του σήμερα, όπως διαμορφώνονται τα πράγματα και μήπως εντέλει η δημιουργία ενός τέτοιου Συνασπισμού εξουσίας, είναι κάτι ουτοπικό; «Η πρόταση την οποία καταθέτουμε σήμερα είναι περισσότερο ρεαλιστική από ποτέ και περισσότερο αναγκαία από ποτέ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή μια κοινωνική πλειοψηφία που ζητάει μια μεγάλη αλλαγή και οι πολιτικές δυνάμεις που την προσδοκούμε ή τουλάχιστον λεκτικά ομνύουμε σ’ αυτήν, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μετατρέψουμε αυτή την κοινωνική πλειοψηφία και σε πολιτική πλειοψηφία, ώστε να κάνουμε πράξη αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αλλιώς δεν έχουμε λόγο ύπαρξης να σας το πω καθαρά, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης». Σε ερώτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, που είπε ότι με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως καταλαβαίνει τον λόγο, για τον οποίο προέβη σε αυτή τη δήλωση ο κ. Κουβέλης, αλλά εξήγησε πως εκτός από τις διαφορές υπάρχουν και κοινά σημεία. Δεν προέχουν οι κομματικές συλλογικότητες τόνισε, και μια μέρα θα καταλάβουν όλοι την ανάγκη συγκρότησης του συνασπισμού εξουσίας.

Ψεύτικο το δίλημμα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ψεύτικα τα διλήμματα «Μνημόνιο ή χρεοκοπία», «ευρώ ή δραχμή», που εξυπηρετούν επικοινωνιακά την κυβέρνηση για να τρομοκρατήσει τον λαό και να περάσει τα αντιλαϊκά της μέτρα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει χρεοκοπία μόνο της Ελλάδας, χωρίς να χρεοκοπήσει και η Ευρωζώνη. «Δεν κάλεσαν κάποιοι την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι και τώρα θέλουν να μας διώξουν. Η Ελλάδα έχει ισότιμα δικαιώματα στην Ευρωζώνη και πρέπει να διεκδικήσει τις δυνατότητες που της προσφέρουν. Η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ είναι εκβιασμός προς τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι προς τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε. Η πολιτική της κυβέρνησης και του Μνημονίου απέτυχαν και η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό, είπε και συμπλήρωσε: «Τέτοια μέτρα μόνο στη Χιλή του Πινοσέτ και στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου εφαρμόστηκαν. Δεν είπα ότι είναι ο Παπανδρέου Πινοσέτ», διευκρίνισε και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα από την απαλλαγή από τη δυσβάστακτη θηλιά του Μνημονίου.

«Δεν υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ»

Σε ερώτηση εάν μισεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα έπρεπε να προσδοκά στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Δεν μισώ το ΠΑΣΟΚ. Το νοσταλγώ. Δεν υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του τι σχέση έχει με το ΠΑΣΟΚ που εξέφραζε και εκπροσωπούσε κοινωνικές κατηγορίες; Είναι κόμμα του Μνημονίου. Εμείς προσδοκούμε στη συνεργασία της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη μεταρρυθμιστική Αριστερά». Σχετικά με το ειδικό τέλος στην ακίνητη περιουσία είπε ότι είναι ένα «χαράτσι» που δεν πρέπει να εφαρμοστεί. «Οι μη έχοντες δεν θα το πληρώσουν. Να το καταλάβει η κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί σε ανάλγητες επιλογές και να κόψει το ρεύμα σε αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά στο νέο νόμο για τα ΑΕΙ είπε ότι «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», παρά τη συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή κατά την ψήφιση του. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο, επειδή έγινε υπέρβαση της εσωτερικής κρίσης του. Για τις επιθέσεις πολιτών εναντίον πολιτικών προσώπων, αδιακρίτως, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τις επιδοκιμάζει. Να σημειωθεί τέλος, ότι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της ΔΕΘ, καθ’ ον χρόνο έδινε τη συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Τσίπρας, με σκοπό να τον αποδοκιμάσουν, αλλά δυνάμεις της Αστυνομίας απέτρεψαν την είσοδό τους.

Τοποθέτηση Τσίπρα για τη ΔΕΘ και οι προοπτικές της

Σ’ ένα δεύτερο ερώτημα που του απηύθυνε ο «Τ.Θ.», σχετικά με τη ΔΕΘ και τις προοπτικές της για την ίδια και την πόλη της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε αν υπάρχει Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να δώσει αμέσως ο ίδιος, την απάντηση: «Εγώ δεν είδα». Τόνισε ακόμα ότι έχει σταματήσει να υπάρχει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συνεπώς εδώ πρέπει να δούμε την ουσία του προβλήματος. Υπάρχουν προτάσεις που κατατίθενται για κλαδικές εκθέσεις. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κρίσιμο για την τοπική οικονομία είναι να αναβαθμιστεί ο χαρακτήρας, να γίνει πραγματικά διεθνής η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, είναι να δούμε την ανάγκη όχι μίας παρουσίας «πανηγυριού» σε μία εβδομάδα, αλλά την διαρκή ετήσια παρουσία της έκθεσης. Είναι να προσελκύσουμε επισκέπτες, εκθέτες και πόρους σ’ αυτή την πόλη. Είναι να αλλάξουμε ριζικά αυτό το θεσμό.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Ανάγκη σεισμικής δόνησης για να ανατραπεί το αδιέξοδο σκηνικό

Τα ακίνητα θα κινηθούν… κατά της φορολογίας τους