Ενα απλούστατο σύστημα με κουπόνια σκέφτηκαν στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή. Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Αγαπητός Μπάμιας, ανέλυσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος με τα κουπόνια.
“Πρόκειται για ένα πολύ απλό σε σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρο, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στο να αυξηθούν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τη χρηστικότητα και πρωτίστως την απλότητα της νέας ρύθμισης. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος οικογενειάρχης απασχολεί μια οικιακή βοηθό. Αντί, λοιπόν, να της δίνει χρήματα στο χέρι, τα οποία είναι αφορολόγητα και φυσικά δεν πληρώνεται ούτε η ασφαλιστική εισφορά, θα πηγαίνει στο ΚΕΠ της γειτονιάς του και θα αγοράζει κουπόνια, ανάλογα με το πόσα χρήματα έχει συμφωνήσει να πληρώνει. Στη συνέχεια, θα πηγαίνει στην κοντινότερη εφορία ώστε να επικυρώσει τα κουπόνια. Αυτό χρειάζεται ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφορία πλαστών κουπονιών. Μετά, θα πηγαίνει στο κοντινότερο κατάστημα ΙΚΑ ώστε να βεβαιωθεί η επικύρωση των κουπονιών και φυσικά να καταχωρηθούν οι αριθμοί των κουπονιών από τον ασφαλιστικό φορέα. Εφόσον η απασχολούμενη οικιακή βοηθός είναι αλλοδαπή (που στο 90% των περιπτώσεων είναι), θα πρέπει ο εργοδότης να κάνει τον κόπο να μεταβεί και στο υπουργείο Εξωτερικών ώστε να ελέγξει στους καταλόγους των νόμιμων μεταναστών και να εντοπίσει το όνομα της απασχολούμενης. Εφόσον το όνομά της συγκαταλέγεται στη λίστα, κάποιος από τους υπαλλήλους του υπουργείου θα σφραγίσει τα κουπόνια με μια σφραγίδα που θα έχει την ένδειξη “Νόμιμη”. Ακολούθως, ο εργοδότης θα πρέπει να μεταβεί στο ληξιαρχείο όπου είχε δηλώσει τη γέννηση του παιδιού ή των παιδιών του, έτσι ώστε να βεβαιωθεί η ύπαρξη των παιδιών και να δικαιολογηθεί η απασχόληση οικιακής βοηθού. Ο αρμόδιος υπάλληλος του ληξιαρχείου θα σφραγίζει τη βεβαίωση πάνω στα κουπόνια. Φεύγοντας από το ληξιαρχείο, πριν επιστρέψει στο σπίτι του, ο εργοδότης θα πρέπει να κάνει και μια στάση στον ασφαλιστικό φορέα της συζύγου του, ώστε να βεβαιωθεί ότι εκείνη εργάζεται και να δικαιολογηθεί κατά συνέπεια η απασχόληση οικιακής βοηθού. Για να αποφευχθεί περαιτέρω γραφειοκρατία, η βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα θα γίνεται με σφραγίδα πάνω στα κουπόνια”.
-”Εχει κι άλλο κύριε γραμματέα”;
-”Οχι, φυσικά. Αφού σας είπα ότι η διαδικασία είναι απλή”.
-”Και πώς θα παίρνει τα χρήματά της η οικιακή βοηθός”;
-”Μα είναι πολύ απλό. Θα πηγαίνει με τα κουπόνια σε μια τράπεζα, ο ταμίας θα παρακρατεί το ποσό που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική εισφορά και θα πληρώνει τα υπόλοιπα χρήματα. Εδώ όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Θα πρέπει να φαίνεται ευδιάκριτα το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία του κουπονιού. Εάν το ποσό αυτό έχει καλυφθεί από τις στάμπες που στο μεταξύ άφησαν οι σφραγίδες των υπηρεσιών που προαναφέρθηκαν, τότε το κουπόνι θεωρείται άκυρο και η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί. Νομίζω ότι όλα είναι ξεκάθαρα και ότι θα συνεργαστούμε όλοι μαζί για να πατάξουμε την εισφοροδιαφυγή”.