Την πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης να επανεξετάσει το θέμα της κατανάλωσης κρέατος από σκύλους και γάτες, επιβεβαίωσε η υφυπουργός Κατοικίδιων και Οικόσιτων Ζώων, Νιάουρ Νιαρ. Μετά τις καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων για μαζικές εξοντώσεις σκυλιών και γατιών, τα οποία καταλήγουν να σερβίρονται κατά εκατομμύρια στα κινεζικά εστιατόρια, το Πεκίνο υποσχέθηκε να εξετάσει το ζήτημα με την πρέπουσα ευαισθησία. Μάλιστα, πληροφορίες από την κινεζική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το αργότερο σε τριάντα χρόνια θα απαγορευτεί η κατανάλωση σκυλίσιου και γατίσιου κρέατος, “δείγμα των γρήγορων αντανακλαστικών που διαθέτει η κυβέρνηση της Κίνας”, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου στο Πεκίνο, Χλα Πα Τσι.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την κινεζική πανίδα, ανησυχία έχει ξεσπάσει στις τάξεις των μοσχαριών και των γουρουνιών από την πρόθεση της κυβέρνησης της Κίνας να απαγορεύσει την κατανάλωση κρέατος από σκύλους και γάτες. “Μάγκες, δεν πάνε καλά τα πράγματα. Μέχρι τώρα εμείς τη σκαπουλάραμε. Κανένα οργωματάκι, κανένα καθάρισμα από αγριόχορτα και αγκάθια, άντε το πολύ και ένα άρμεγμα. Αν όμως περάσει το νομοσχέδιο, τη βάψαμε. Ετσι και βάλουν μπρος οι Κινέζοι τις μοσχαρίσιες μπριζόλες και τα λουκάνικα, κλάψτε μας μάνες, κλάψτε μας”, φέρεται να δήλωσαν κινεζικά βόδια στην επαρχία Μου-Σχαρ, πεντακόσια χιλιόμετρα έξω από το Πεκίνο.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κίνα δεν ειπώθηκε τίποτε για τις εταιρείες σοκολατοποιΐας που εξακολουθούν να πουλάνε σοκολατένια ποντίκια και αρουραίους σε ζελέ από πραλίνα. Δικαιολογημένα τα τρωκτικά αισθάνονται θιγμένα από την όλη ιστορία, καθώς οι φιλοζωικές οργανώσεις δεν ενδιαφέρονται για το δικό τους είδος. Εξ ου και η επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Τροφίμων της Κίνας, την οποία υπογράφουν ο Μίκι Μάους, ο Σπίντι Γκονζάλες, ο Μετροπόντικας της Θεσσαλονίκης και ο Ρατατούι.
Αντίθετα, έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της καραμελοποιΐας Γλι-Ψι και της βιομηχανίας εντομοαπωθητικών, Φσιτ. Η συγκεκριμένη καραμελοποιΐα παράγει καραμελωμένες μύγες και κουνούπια με γεύση φρούτων του δάσους, ενώ η σπεσιαλιτέ της είναι τα γλυφιτζούρια με ζαχαρωμένες κατσαρίδες. Επίσης, διανέμει μέσω υπαίθριων πωλητών το περίφημο μαλλί της γριάς σε τέσσερις τύπους: Μαλλί κανονικό, μαλλί με πιτυρίδα, μαλλί με λακ και μαλλί με ψείρες και κόνιδες. Η εταιρεία με τα εντομοαπωθητικά διαμαρτύρεται για την έλλειψη εντόμων, γεγονός που έχει ρίξει σε μεγάλο βαθμό τις πωλήσεις της.
Τέλος, σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Ασφάλειας και Δημόσιας Τάξης της Κίνας, Ρο-Πα-Λι, υπεραμύνθηκε της χρήσης των σκύλων στα μενού των εστιατορίων. “Οι Κινέζοι δε χρειάζονται σκυλιά για να φυλάνε τα σπίτια τους. Υπάρχει πλήρης ασφάλεια και επαρκής αστυνομικός έλεγχος. Επιπλέον, προβλέπεται η ποινή του θανάτου για τους διαρρήκτες. Τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά. Κατά συνέπεια, τα σκυλιά δε μας χρησιμεύουν για τη φύλαξη των σπιτιών κι έτσι είναι διαθέσιμα προς κατανάλωση”.