Χρήσιμα συμπεράσματα για τον ιατρικό φάκελο του φαραώ Τουταγχαμών προέκυψαν από μια σειρά εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε η μούμια του Αιγύπτιου μονάρχη. Ο επικεφαλής γιατρός της ομάδας που οργάνωσε τις εξετάσεις, δρ Αουγκουστ Μουρλόφσκι, ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το εγχείρημα. “Η μούμια συνεργάστηκε χωρίς καμία αντίρρηση και πρόθυμα υποβλήθηκε σε όλες τις εξετάσεις. Τα αποτελέσματα βγήκαν σε διάστημα μερικών λεπτών και είναι πραγματικά συγκλονιστικά”. Ο επικεφαλής γιατρός ανέλυσε τα δεδομένα των εξετάσεων, αποκαλύπτοντας τα δραματικά προβλήματα υγείας που βίωνε ο βασανισμένος Τουταγχαμών.
“Γεννήθηκε χωρίς μύτη, ενώ τα χέρια είχαν βγει στη θέση των ποδιών και τα πόδια στη θέση των χεριών. Ως αποτέλεσμα, οι μασχάλες του μύριζαν ποδαρίλα, ενώ πάντοτε έτρωγε γονατιστός. Το πρόβλημα με την απουσία της μύτης το έλυσε εύκολα, καθώς χρησιμοποιούσε τις μύτες των υπηρετών του (κάθε μήνα έκοβε και από μια καινούρια). Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ομάδα μας ήταν μια μεγάλη τρύπα που είχε στο κρανίο του. Αρχικά πιστέψαμε ότι γεννήθηκε με αυτήν την τρύπα, αφού εκείνη την εποχή μερικές μαίες που ήταν άτσαλες, τραβούσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του τοκετού με τιρμπουσόν, με αποτέλεσμα να ανοίγουν τρύπες στα κεφάλια των νεογέννητων. Ομως, μετά από προσεκτική μελέτη των αξονικών τομογραφιών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η τρύπα στο κεφάλι του Τουταγχαμών προήλθε από την κακή συνήθεια που είχε να ξύνει το κεφάλι του με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του. Ο συγκεκριμένος φαραώ είχε ζήσει σε μια εποχή όπου στην Αίγυπτο ευδοκιμούσαν οι ψείρες και συχνά-πυκνά αναγκαζόταν να ξύνεται ώστε να απαλλαγεί από τα ενοχλητικά έντομα”.
Ο εξαίρετος επιστήμονας έδωσε πληροφορίες και για τον πρόωρο θάνατο του Τουταγχαμών. “Ο θάνατός του προήλθε από πολλαπλά κατάγματα στα άκρα του. Ηταν μόλις είκοσι χρονών. Είχε πάει να επιθεωρήσει την κατασκευή μιας πυραμίδας και έπεσε από τη σκαλωσιά, αφού τα χέρια του γλίστρησαν σε μια σανίδα που ήταν αλειμμένη με λίπος. Μάλιστα, οι αξιωματικοί του παλατιού κατηγόρησαν τον υπεύθυνο εργολάβο για το θανατηφόρο ατύχημα του φαραώ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε αφαίμαξη από δηλητηριώδη τσιμπούρια. Γενικά μιλώντας, ο νεαρός φαραώ ήταν πολύ άτυχος στη ζωή του. Η ατυχία τον συνόδευε από τη στιγμή της γέννησής του. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί φίλοι του τον αποκαλούσαν Γκαντεμονχαμών. Μάλιστα, υπήρχε ένας μύθος γύρω από τον Τουταγχαμών, που έλεγε ότι εξαιτίας της υπερηφάνειας που έδειξε ο πατέρας του όταν έμαθε ότι η βασίλισσα ήταν έγκυος, ένας κακός μάγος, ο Μητσοτακχαμών, καταράστηκε το παιδί και προέβλεψε συμφορές στο βασιλικό οίκο. Αλλά είναι απλά ένας μύθος και δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να δίνει βάση σε τέτοιου είδους ιστορίες”.