Εξω από τον οίκο δημοπρασιών “Ηasoura” στη Νέα Ζηλανδία, ένας κύριος 55 ετών σκούπιζε συγκινημένος τα δάκρυά του. Ο Γουίλιαμ Βλάκμαν κρατούσε με τρεμάμενο χέρι αυτό που ο ίδιος θεωρούσε θησαυρό και μόλις το είχε κερδίσει σε πλειστηριασμό. Μια μπούκλα από τα μαλλιά του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, για την οποία ο κος Βλάκμαν έβγαλε από την τσέπη του περίπου δέκα χιλιάδες ευρώ. “Αισθάνομαι τόσο ευτυχισμένος! Τα δέκα χιλιάρικα που έδωσα τα θεωρώ ένα τίποτα μπροστά στο μοναδικό προνόμιο να κρατάω στο χέρι μου τα μαλλιά του Ναπολέοντα”.
Να σημειωθεί ότι την τούφα από το κεφάλι του Ναπολέοντα την είχε αφαιρέσει μια ημέρα μετά το θάνατό του, το 1821, ο επικεφαλής του γραφείου τελετών που ανέλαβε την ταφή του μεγάλου στρατηλάτη. Ο Γκιγιόμ ντε Πεθαμενατζί, στα απομνημονεύματά του αναφέρει λεπτομέρειες για το συμβάν.
“Ηταν δύσκολη απόφαση. Ο ηγέτης της Γαλλίας κειτόταν νεκρός και άξιζε κάθε σεβασμό. Ομως, καθώς τον ετοιμάζαμε για ταφή, πρόσεξα ότι είχε πιάσει ψείρες στο κεφάλι του. Αποφάσισα να του κόψω όλες τις μπούκλες. Τη μια την κράτησα και τη φύλαξα στο σεντούκι που έχω στην αποθήκη, στο υπόγειο του σπιτιού μου. Τις υπόλοιπες μπούκλες τις μάζεψα σε ένα κουτάκι και τις πέταξα στον ποταμό Σηκουάνα. Ηθελα με αυτόν τον τρόπο να τιμήσω τη μνήμη του Ναπολέοντα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι πολλά ψάρια θα κολλούσαν ψείρες από τις τρίχες που έπεσαν στο ποτάμι. Εκατοντάδες Γάλλοι τις ημέρες που ακολούθησαν προβλήθηκαν από εντερική νόσο άγνωστης προέλευσης και πολλοί πέθαναν από ακατάσχετη διάρροια. Οι τύψεις με κυρίεψαν. Ξεκίνησα απεργία πείνας αποφασισμένος να την κρατήσω μέχρι θανάτου. Ομως την τρίτη μέρα, όταν με είχε κόψει η λόρδα, σκέφτηκα: “Δεν πάνε στο διάολο όλοι; Με τρίχες θα ασχολούμαστε”;
Στην ίδια δημοπρασία τέθηκε προς πώληση ένα ακόμη μοναδικό εύρημα από μια σημαντική προσωπικότητα της ανθρώπινης ιστορίας. Ο μοναδικός πολέμαρχος και ηγέτης των Μογγόλων, Τσέγκις Χαν, έγινε σημείο αναφοράς μεταξύ των παριστάμενων στον πλειστηριασμό, ο οποίος αφορούσε τρεις τρίχες από τη δεξιά μασχάλη του. Τελικά, ένας Αμερικανός συλλέκτης, ο Ρέι Μπούφους, κατάφερε να αποκτήσει αυτό το σπάνιο έκθεμα. Η αξία των τριχών αυτών είναι τεράστια για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή η εξέταση του DNA απέδειξε πως πράγματι ανήκαν στον Τσέγκις Χαν. Δεύτερον, επειδή ήταν από τις τελευταίες τρίχες που είχαν απομείνει στο τριχωτό της δεξιάς μασχάλης του σπουδαίου πολέμαρχου. Η εξήγηση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη: Ο Τσέγκις Χαν πολεμούσε συχνά και χρησιμοποιούσε επιδέξια το κοφτερό σπαθί του, με το δεξί του χέρι. Στις μάχες που έδινε σώμα με σώμα κουνούσε αδιάκοπα το χέρι που κρατούσε το σπαθί, με αποτέλεσμα η μασχάλη του να τρίβεται συνεχώς και οι τρίχες να πέφτουν. Βέβαια, ιστορικοί και επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί οι υπηρέτες που οργάνωσαν την ταφή του Τσέγκις Χαν δε φρόντισαν να κρατήσουν και μερικές τρίχες από την αριστερή μασχάλη, που ήταν και πιο φουντωτή. Η απορία αυτή παραμένει ένα από τα μεγάλα μυστήρια της ιστορίας, όπως άλλωστε εξηγεί στο βιβλίο του ο διάσημος ερευνητής του μογγολικού πολιτισμού, Ιωσήφ Τουβλόφσκι.
Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ, την επόμενη εβδομάδα, ένας άλλος σπουδαίος οίκος δημοπρασιών, ο Koro Ido, διοργανώνει πλειστηριασμό για την τελευταία τρίχα του Τέλι Σαβάλας, του γνωστού Ελληνοαμερικανού ηθοποιού που έπαιξε τον δαιμόνιο ντετέκτιβ Κότζακ. Η σύζυγος του Σαβάλας είχε φροντίσει να φυλάξει την τρίχα αυτή, την οποία ο άντρας της χτένιζε επίμονα αλλά του έπεσε ένα απόγευμα επειδή την ψέκασε απότομα με λακ.