Τη νέα εκδοχή του επαναστατικού προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' οίκον” παρουσίασε το υπουργείο Ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου, Αναξίμανδρος Παπαλεβητόπουλος, ανέλυσε όλες τις επιμέρους διατάξεις που λειτουργούν ως κίνητρα για τους καταναλωτές, προκειμένου να αλλάξουν συνήθειες ή να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν τις διάφορες μορφές ενέργειας στα σπίτια τους.
Ενα από τα σοβαρότερα κίνητρα που προβλέπονται είναι η κατάργηση του θερμοσίφωνα για την εξοικονόμηση ρεύματος. Οι οικογένειες ενθαρρύνονται να συνηθίσουν να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Μάλιστα μπορούν να μπαίνουν στην μπανιέρα οικογενειακώς ώστε να κάνουν οικονομία και στην κατανάλωση νερού. Οσοι καταναλωτές αφαιρέσουν το θερμοσίφωνα από το σπίτι τους, θα πριμοδοτηθούν με δωρεάν εγγραφή σε συλλόγους χειμερινών κολυμβητών, καθώς και με δωρεάν χορήγηση αντιγριπικού εμβολίου κάθε χρόνο, εφόρου ζωής!
Επιπλέον, πριμοδοτείται η αφαίρεση όλων των λαμπτήρων από τα δωμάτια του σπιτιού. Την ημέρα μπαίνει φως από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Για το βράδυ που όντως δημιουργείται ζήτημα ορατότητας, προτείνονται διάφορες λύσεις, πάντα φυσικά με την πριμοδότηση της πολιτείας. Μια από αυτές είναι το βάψιμο των τοίχων με φωσφοριζέ χρώματα, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις με τα ντουβάρια, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς (π.χ. διάσειση αν τρακάρεις με το κεφάλι). Στην περίπτωση αυτή το υπουργείο πριμοδοτεί την αγορά ενός πινέλου. Μια εναλλακτική λύση είναι η χρησιμοποίηση κεριών για το φωτισμό του σπιτιού. Δημιουργείται, μεταξύ άλλων, ρομαντική ατμόσφαιρα και προδιάθεση για ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων. Στην περίπτωση αυτή, το Κράτος προσφέρει -σε συνεργασία με τη βιομηχανία παραγωγής κεριών “Κερί και Λιβάνι”, δέκα κεριά κάθε μήνα.
Μια ακόμη σημαντική διάταξη του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' οίκον” έχει να κάνει με την κατάργηση των ανελκυστήρων (ασανσέρ), οι οποίοι καταναλώνουν πολύ ρεύμα. Πιθανό πρόβλημα μπορεί να προκύψει μόνο αν κάποιοι από τους ενοίκους της πολυκατοικίας ανήκουν στην τρίτη ηλικία ή για άλλους λόγους δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τις σκάλες. Η κυβέρνηση προτείνει τη λύση του καλαθιού -το χρησιμοποιούν αποτελεσματικά εδώ και πολλά χρόνια οι μοναχοί των Μετεώρων- το οποίο μπορεί να ανεβοκατεβαίνει χειροκίνητα με τη βοήθεια ενός ισχυρού σχοινιού. Για ενοίκους που είναι υπέρβαροι, θα υπάρχει συνεργασία δύο ή περισσοτέρων ατόμων προκειμένου να κρατάνε σταθερά το σχοινί καθώς θα κατεβαίνει το καλάθι ή για να βάζουν περισσότερη δύναμη ώστε να το ανεβάσουν. Για πολυκατοικίες στις οποίες μένουν πολλά παιδιά προτείνεται και η λύση της τσουλήθρας. Θα ξεκινάει από το ρετιρέ και θα καταλήγει στο ισόγειο, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μόνιμο στρώμα άμμου ώστε ο χρήστης να πέφτει στα μαλακά. Σε πολυκατοικίες που διαμένουν φοιτητές ή αθλητές, μπορούν να τοποθετούνται στον εξωτερικό τοίχο κατάλληλες υποδοχές για αναρρίχηση. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο θα πριμοδοτεί την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ για όσους επιλέξουν τσουλήθρα, θα παρέχεται δωρεάν και μια τραμπάλα που θα τοποθετείται εντός της εισόδου της πολυκατοικίας για να προσφέρει στιγμές ξενοιασιάς στους ενοίκους.