Καινούριες ιδέες για τη φορολογική ενίσχυση του κρατικού εισπρακτικού μηχανισμού στέλνει η Γερμανία σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στη δική μας χώρα. Στην πόλη του Ντόρτμουντ, για παράδειγμα, καθιερώθηκε ειδικός φόρος σε όλες τις ιερόδουλες. Ο λεγόμενος “πορνο-φόρος” αποφέρει ένα σεβαστό ποσό στο ταμείο του δήμου κάθε μήνα, καθώς οι... εργαζόμενες στον κλάδο αυτόν υποχρεώνονται να καταβάλουν ημερησίως έξι ευρώ.
Φυσικά στην Ελλάδα των χρηστών ηθών μια αντίστοιχη εφαρμογή δε θα απέφερε σοβαρά αποτελέσματα. Η επιβολή “πορνο-φόρου” στην ελληνική κοινωνία θα προκαλούσε σημαντικές αντιδράσεις, εφόσον το επάγγελμα της πορνείας δεν είναι ούτε τόσο διαδεδομένο, ούτε τόσο... λαοπρόβλητο. Παρόλα αυτά, μια παραλλαγή του συγκεκριμένου φόρου ίσως να απέδιδε σημαντικά ποσά στο ελληνικό κράτος και ήδη το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζεται τα σχέδια. Συγκεκριμένα, υπάρχει η σκέψη για την επιβολή “κερατο-φόρου”, κάτι που αναμένεται να αγγίξει τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οποιος λοιπόν επιθυμεί να απατήσει τη γυναίκα του ή το αντίστροφο, θα πρέπει να καταβάλει ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε εξωσυζυγική συνεύρεση. Εφόσον καταβάλλει το τίμημα, θα απαλλάσσεται από οποιαδήποτε νομική δίωξη, καθώς στην ουσία θα νομιμοποιεί το αδίκημα. Ο απατημένος σύντροφος που θα τσακώνει στα πράσα το έτερον ήμισυ, θα πρέπει απλά να ελέγχει εάν υπάρχει η απόδειξη της καταβολής του “κερατο-φόρου”. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να ειδοποιεί αμέσως την πλησιέστερη εφορία ή να προχωρά σε καταγγελία για φοροδιαφυγή. Από τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, εφόσον το μέτρο αυτό εφαρμοστεί, αναμένεται να στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δημόσια έσοδα και με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, μπορεί και να είναι αρκετό ώστε να ξεχρεώσουμε τοις μετρητοίς τα δάνεια που έχουμε πάρει από το μηχανισμό στήριξης.
Το παραπάνω μέτρο απαιτεί φυσικά τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση και για το λόγο αυτό αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα το συζητήσει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, έχει σκεφτεί κάτι αντίστοιχο με το φόρο που περιγράφεται παραπάνω και αφορά τις εργασιακές σχέσεις, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται πλέον με τη νομιμοποίηση της περικοπής των μισθών στο όριο του βασικού, δηλαδή στα 740 ευρώ μικτά. Πρόκειται για τον “τεμπελο-φόρο”, μια καθημερινή, μικρή εισφορά που θα μπορεί να καταβάλει ο εργαζόμενος -είτε του δημόσιου, είτε του ιδιωτικού τομέα- προκειμένου να λουφάρει όσο θέλει ή όσο μπορεί κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Το σκεπτικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λογικό και ιδιαίτερα έξυπνο, καθώς στοχεύει στην αξιοποίηση ενός δεδομένου, υπέρ των κρατικών ταμείων. Παράλληλα, λειτουργεί προστατευτικά για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν άφοβα να σερφάρουν στο Ιντερνέτ ή να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ή να χαζολογούν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τον εργοδότη ή τον προϊστάμενό τους με απόλυση. Αρκεί να επιδεικνύουν την απόδειξη της μηνιαίας εισφοράς για τον “τεμπελο-φόρο”.