Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το δικαίωμα του... πέρδεσθαι

Ο Μάγειρας σατιρίζει...

Ποιοι είναι οι αναπτυγμένοι και ποιοι οι υποανάπτυκτοι; Ποιοι είναι οι πολιτισμένοι και ποιοι οι απολίτιστοι; Ποιοι είναι οι Αφρικανοί και ποιοι οι Ευρωπαίοι; Η απάντηση ανήκει σε εσάς, αγαπητοί αναγνώστες, αφού όμως πρώτα διαβάσετε προσεκτικά τον παρακάτω νόμο, ο οποίος πρόκειται να τεθεί πολύ σύντομα σε ισχύ. Πού; Οχι στην Ελλάδα, αλλά στο... Μαλάουι.

 

«Οποιοσδήποτε επιβαρύνει την ατμόσφαιρα σε οποιοδήποτε μέρος, έτσι ώστε να την καθιστά επιβλαβή για την υγεία ανθρώπων που βρίσκονται σε κατοικίες, σε επιχειρήσεις, σε γειτονιές, και κατά τη διάβαση από δημόσιους χώρους, είναι ένοχος πταίσματος».

 

Οι λέξεις-κλειδιά του συγκεκριμένου νόμου είναι οι: “επιβαρύνει” και “επιβλαβή”. Πάνω σε αυτές έχει ξεσπάσει έντονη αντιλογία στην -κατά τα άλλα- υποανάπτυκτη χώρα της Αφρικής, καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι διαφωνούν σχετικά με το εάν θα πρέπει να τιμωρούνται με πρόστιμο και όσοι την αμολάνε σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους.

 

Από τη μια, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης του Μαλάουι, Αμπέμπε Τσαπόρδα, κατηγόρησε δημόσια όσους έχουν την κακιά συνήθεια να πέρδονται και προανήγγειλε αυστηρές ποινές. “Θέλουμε μια χώρα καθαρή, απαλλαγμένη από κάθε είδους μολυσματικούς παράγοντες. Αποτελεί προσβολή για τα ήθη και τους θεσμούς της χώρας μας η συνήθεια της εξαπόλυσης αερίων, είτε είναι ηχηρά, είτε άηχα. Οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να το κάνει αυτό, θα περνάει από αυτόφωρο. Θα γίνονται δεκτές και καταγγελίες, αρκεί βέβαια να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μάρτυρες που να άκουσαν ή να μύρισαν”.

 

Από την άλλη μεριά, ο ανώτατος εισαγγελέας του Μαλάουι, δόκτορ Μουτούμπο Φλομόζα, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών της χώρας του να ξαλαφρώνουν σε δημόσιους χώρους. “Το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει την ελεύθερη έκφραση ολόκληρου του σώματος. Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε την εκπομπή φυσικών αερίων με το σκεπτικό ότι μολύνουν την ατμόσφαιρα ή ασκούν βλαβερή επίδραση στην υγεία. Ισως θα μπορούσαμε να περάσουμε μια τροπολογία με την οποία να μπαίνει πλαφόν στον αριθμό των εκπομπών. Να μπορεί δηλαδή κάθε πολίτης του Μαλάουι να αερίζεται μέχρι πέντε ή δέκα φορές ημερησίως. Εμπειροι δικαστές επεξεργάζονται το νομοσχέδιο και θα αποφανθούν σύντομα”.

 

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και την Παναφρικανική Διάσκεψη τον επόμενο μήνα, ενώ δεν αποκλείεται να συζητηθεί στην επόμενη άτυπη συνεδρίαση των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα για το περιβάλλον που καλούνται να πάρουν όλες οι βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κληθεί και η χώρα μας να συμμετάσχει και μάλιστα να καταθέσει επίσημη πρόταση επί του θέματος που διχάζει, προς το παρόν, το λαό του Μαλάουι.

 

Πάντως, η κυβερνητική θέση σχετικά με την ποινικοποίηση του “πέρδεσθαι” δεν έχει ακόμη εκφραστεί με σαφήνεια. Φαίνεται ότι και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφωνίες και όπως έλεγε σε στενό του συνεργάτη ο πάντα εκφραστικός Παναγιώτης Λαφαζάνης, “ούτε για το κλάσιμο δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε”. Κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει η “φιλοκλανική” τάση, κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον πρωθυπουργό. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ο ελληνικός λαός είναι σημαντικά επιβαρυμένος από φοροεισπρακτικά και φορομπηχτικά μέτρα και οποιαδήποτε άσκηση περιορισμού των στοιχειωδών δικαιωμάτων του και των δωρεάν απολαύσεων που του έχουν απομείνει θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, τις οποίες ουδόλως επιθυμεί η κυβέρνηση. “Τους τα κόψαμε όλα, τουλάχιστον ας τους αφήσουμε να κλάνουν ελεύθερα”, ήταν η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνεργάτες του. “Δεν είμαστε έτοιμοι -ακόμη- να γίνουμε Μαλάουι”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός είναι ο 52χρονος που στρατολόγησε τον «κατάσκοπο» στην Αλεξανδρούπολη
Ο 52χρονος φέρεται να έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε μια επιχείρηση δολιοφθοράς και συγκεκριμένα εμπρησμού στόχου σε βαλκανική χώρα
Αυτός είναι ο 52χρονος που στρατολόγησε τον «κατάσκοπο» στην Αλεξανδρούπολη