Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμβουλές και έξυπνα tips για εγκύους και λεχώνες γυναίκες

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΚΟΝΔΡΑΝΗ

Η Κωνσταντίνα Κουθάρη, απόφοιτη Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΤΕΦΦΑ (2005), καθηγήτρια yoga-pilates, personal trainer, ειδικευόμενη σε εγκύους, λεχώνες και ανθρώπους με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, συμβουλεύει τις εγκύους και τις λεχώνες γυναίκες για το πως θα καταφέρουν να έχουν μια άνετη και εύκολη εγκυμοσύνη, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Τ.Θ.».

Πότε μια γυναίκα μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται από την στιγμή που θα καταλάβει ότι εγκυμονεί;

Οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν να γυμναστούν μέχρι τον τρίτο μήνα της κύησης. Αναλαμβάνουμε γυναίκες για να γυμναστούν κοντά στον 4ο μήνα και πάντα με την καθοδήγηση και την ενημέρωση του υπεύθυνου γιατρού. Σύμφωνα με έρευνες, επειδή οι ορμόνες της γυναίκας τρελαίνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι πολύ έντονος ο φόρτος που αναλαμβάνει μια γυναίκα όταν γυμνάζεται, αυξάνονται οι ενδορφίνες, που είναι ορμόνες που παράγονται κατά την διαδικασία της άσκησης. Οι γυναίκες που γυμνάζονταν είχαν καλύτερη ισορροπία στις ορμόνες τους, γιατί παράγονταν περισσότερες ενδορφίνες, ένοιωθαν καλύτερα και έτσι ήταν καλύτερη και η ροή της εγκυμοσύνης. Με την άσκηση ένοιωθαν πιο χαρούμενες, πιο αισιόδοξες, δεν ένοιωθαν ούτε τόσο έντονα άσχημα με το σώμα τους ούτε τόσο άσχημα που βαραίνουν και δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα που έκαναν πριν. Εκτός από το ψυχολογικό που ήταν το σημαντικότερο κομμάτι της έρευνας, οι γυναίκες ήλεγχαν καλύτερα τους μυς τους, τις αρθρώσεις και τις κλειδώσεις τους και έτσι μπορούσαν να δουλεύουν ποιο εύκολα τα χέρια τους και τα πόδια τους, ενώ είχαν καλύτερη συνεργασία με το σώμα τους σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η γυμναστική ήταν μια διαδικασία που έδειχνε πως και οι έγκυες και το περιβάλλον τους, βίωνε καλύτερα το κομμάτι της εγκυμοσύνης. Η έρευνα έγινε σε σύγκριση με γυναίκες που δεν γυμνάζονταν. Οι γυναίκες αυτές είχαν περισσότερα νεύρα, περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης, τις έπιαναν ποιο συχνά τα κλάματα, αισθάνονταν άσχημα με το σώμα τους και ήταν κουραστικές για το περιβάλλον τους, διότι επωμίζονταν ο σύζυγος και το περιβάλλον τους ένα είδος κατάθλιψης.

Γιατί τι είδους ασκήσεις μιλάμε;

Για απλές ασκήσεις, εμένα η ειδίκευση μου είναι στο κομμάτι της yoga και του pilates. Παίρνουμε στοιχεία από τις τεχνικές της yoga και του pilates και τα προσαρμόζουμε στις εγκύους. Απλά πράγματα, δεν έχουν να φοβηθούν κάτι οι γυναίκες από τις ασκήσεις, προσαρμόζουμε τις ασκήσεις στο τι μπορεί να κάνει μια έγκυος.

Όταν μια γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη δεν γυμναζόταν, έκανε καθιστική ζωή, γίνεται τώρα να γυμναστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, βέβαια και γίνεται. Πολλές γυναίκες το φοβούνται αυτό και λένε: «εγώ δεν γυμναζόμουν ποτέ, τώρα που βρίσκομαι σε μια τόσο λεπτή κατάσταση, τώρα γίνεται να γυμναστώ»; Είναι λάθος. Βοηθάει πάρα πολύ, η γυναίκα δεν κάνει καμία υπέρβαση. Η διαδικασία αυτή βοηθάει πολύ και τις ίδιες και το μωρό. Είναι καλό και για τις γυναίκες που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτό το κομμάτι, οι γυναίκες νομίζουν ότι κυοφορούν ένα αυγό, όπου ότι και να κάνουν θα το σπάσουν. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα, με την εγκυμοσύνη δεν σταματάει η ζωή, η γυναίκα δεν είναι άρρωστη, είναι έγκυος. Πρέπει να είναι μια γυναίκα υγιής για να φέρει και στον κόσμο ένα υγιές μωρό.

Δεν μπορούν να πάνε σε ένα γυμναστήριο δηλαδή;

Όχι είναι λάθος να μπουν σε ένα τμήμα με άλλους ανθρώπους που δεν κυοφορούν. Πρέπει να μπούνε στη διαδικασία να κάνουνε προσωπική εκγύμναση ή σε ειδικά γκρουπ με εγκύους και λεχώνες.

Η ψυχολογία της εγκύου πως είναι;

Δεν είναι πάντα καλή. Είναι φοβισμένες οι γυναίκες. Ακραίες αντιδράσεις, έντονες, είτε προς το καλό είτε προς το άσχημο. Δηλαδή τυχαίνει να έχουν πολλά νεύρα, κλαίνε με το παραμικρό, κάποιες αισθάνονται άσχημες, ότι δηλαδή έχουν παχύνει, πολλές φοβούνται για το μωρό, δυσκολεύονται να κάνουν πράγματα, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, με την άσκηση νοιώθουν καλύτερα με το σώμα τους. Χαίρονται όταν έρχονται στο μάθημα, το παρατηρούν και οι σύζυγοι, τους ανεβάζει τρομερά την ψυχολογία.

Οι γυναίκες που γυμνάζονταν από πριν και όταν μένουν έγκυες σταματάνε λόγω του φόβου τους. Είναι λάθος;

Είναι λάθος. Επειδή φοβούνται για το μωρό θα πρέπει να προστατεύουν και τον εαυτό τους και το μωρό, δίνοντας την καλύτερη φυσική κατάσταση που μπορούν στις ίδιες και κατ’ επέκταση και στο μωρό. Επηρεαζόμαστε από πάρα πολλές ορμόνες εμείς οι γυναίκες, δεν είμαστε τόσο τυχερές όσο οι άντρες, υπάρχει τρελή ανισορροπία ορμονών κατά την εγκυμοσύνη. Άρα πρέπει να προσέχουμε πολύ τη φυσική μας κατάσταση, πρέπει να γυμναζόμαστε με ειδικούς ανθρώπους είτε προσωπικά είτε σε γκρουπ για εγκύους, προσέχουμε πολύ την ψυχική μας κατάσταση, γελάμε πολύ, φροντίζουμε να βλέπουμε ταινίες κωμωδίας, περπατάμε πολύ, προσέχουμε την διατροφή μας, ακούμε μουσική που θα μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα. Πρέπει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η γυναίκα να βιώσει τον καλύτερο εαυτό της για αυτήν την κατάσταση και το μωρό. Συνεπώς η άθληση κατά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη.

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να γυμνάζεται μια έγκυος γυναίκα;

Αναλόγως την κατάσταση της εγκύου και πάντα με την συνεννόηση του γιατρού της. Στην αρχή για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να κάνει 3 φορές την εβδομάδα κάποια πράγματα, μετά όταν θα αρχίσει να βαραίνει και να δυσκολεύεται, 2 φορές την εβδομάδα και όσο οδεύουμε προς τον τοκετό, να κάνει περπάτημα τύπου άσκησης. Φυσικά αυτό το πρόγραμμα ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση της εγκύου. Όχι έντονες ασκήσεις όσο προχωρά η εγκυμοσύνη πολύ πιο χαλαρά, πιο απλά πράγματα, πάντα βέβαια με την καθοδήγηση του γιατρού και λιγότερες φορές την εβδομάδα. Η εκγύμναση των εγκύων διαφέρει από την εκγύμναση ενός ενήλικα γιατί το πρόγραμμα δεν περιέχει μόνο ασκήσεις αλλά και πολλά άλλα. Υπάρχουν ασκήσεις που βοηθούν την αιμάτωση των αρθρώσεων και των κλειδώσεων, δηλαδή προσθέτουν ευλυγισία που θα βοηθήσει στον τοκετό.

Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να γίνουν μαζί με τον σύζυγο;

Βέβαια. Σε κάποιες ασκήσεις αναπνοών, μπορεί να συμμετέχει και ο σύζυγος , να νοιώθει και αυτός το μωρό, να παίρνει μια «μυρωδιά» από το κομμάτι της εγκυμοσύνης, όσο μπορεί βέβαια.

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν κάνει να γυμνάζονται. Γιατί;

Γιατί ακόμη η κατάσταση δεν είναι η ιδανική, το μωρό δεν έχει «δέσει» ακόμη σε αυτό το διάστημα, περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η εγκυμοσύνη, να σιγουρευτούμε ότι όλα βαίνουν καλώς και μετά μπορεί να ξεκινήσει από τον 4ο μήνα. Μετά μπορεί να γυμνάζεται κανονικά.

Αυτές οι ασκήσεις που βοηθάνε την γυναίκα;

Όταν μια γυναίκα μπαίνει στην κατάσταση της εγκυμοσύνης τότε όλο το σώμα προετοιμάζεται για αυτό. Αρχίζει σιγά - σιγά να μαλακώνει όλο της το σώμα. Να μαλακώνουν οι μυς, να μαλακώνουν οι αρθρώσεις και οι κλειδώσεις, οπότε εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τη δύναμη των μυών, να κρατήσουμε λίγο τον παλιό εαυτό της εγκύου, για να της έρθει η όλη κατάσταση πιο βολικά και πιο αρμονικά κατά την εγκυμοσύνη και κατά τον τοκετό. Επίσης μετά την γέννα να μπορεί να επανέλθει πιο γρήγορα. Οι ασκήσεις αυτές βοηθάνε πολύ στο νευρικό σύστημα.

Όταν μια γυναίκα γεννήσει, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις που πρέπει να κάνει για να βοηθήσει το σώμα της;

Μετά τις 40 ημέρες, κοντά στο δίμηνο που θα αρχίσει να γυμνάζεται πρέπει να κάνει πιο απαλές κινήσεις γιατί ακόμη δεν έχει δέσει το σώμα δεν έχει έρθει στα φυσιολογικά του. Οπότε θα πρέπει και πάλι για το πρώτο διάστημα να μπει σε ειδικό τμήμα ή να κάνει προσωπική εκγύμναση, χωρίς έντονες κινήσεις και με προσωπική προσοχή από τον γυμναστή γιατί οι αρθρώσεις είναι ακόμη μαλακές. Αλλά όσο περνάει ο καιρός μπορεί να επανέλθει και γρήγορα να μπει μετά τους πρώτους 5 μήνες σε ένα τμήμα με μαζικό αθλητισμό. Φυσικά σε αυτό παίζει ρόλο και στον τρόπο που γεννάει μια γυναίκα. Αν έχει γεννήσει με καισαρική ή με φυσιολογικό τοκετό, αλλάζουν τα πράγματα, το ασκησιολόγιο είναι διαφορετικό. Στον φυσιολογικό τοκετό δίνουμε έμφαση στις ασκήσεις του περίνεου, να επανέλθει και η γυναικεία φύση της γυναίκας και στην περίπτωση της καισαρικής μιλάμε για εγχείρηση οπότε θα χρειαστεί περισσότερο καιρό για να επανέλθει και σαφώς αλλάζει και το ασκησιολόγιο. Δεν πρέπει να δημιουργούμε πόνο στην έγκυο με την καισαρική τομή.

Οι νέες μητέρες δεν πρέπει να βλέπουν την άσκηση σαν μια ώρα που θα στερηθούν το μωρό τους, αφήνοντας πίσω τον εαυτό τους από το κομμάτι της άσκησης, γιατί όταν μια γυναίκα γυμνάζεται παράγει ενδορφίνες που είναι ορμόνες που βοηθάνε την χαρά, την ευεξία, την αναζωογόνηση και έτσι η γυναίκα που έχει μικρό μωρό στο σπίτι, νοιώθει καλά με τις δυνάμεις της, με την ψυχική και φυσική της κατάσταση και υγεία μπορεί να είναι πιο σωστή μαμά. Μπορεί να δώσει πιο πολλά πράγματα στο μωρό και να είναι πιο δυνατή για να τα φέρει όλα εις πέρας. Ισχύει ότι πρέπει να βλέπουμε με τον χρόνο με τον μωρό μας ποιοτικά και όχι ποσοτικά. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι μια γυναίκα που γυμνάζεται, έχει περισσότερες δυνάμεις για να εξυπηρετήσει το μωρό της, τον εαυτό της, αλλά και τον σύζυγο. Γιατί να μην ξεχνάμε ότι με το που γεννιέται το μωρό, η γυναίκα δεν είναι μόνο μάνα, σαφώς και επικρατεί αυτός ο ρόλος, αλλά συνεχίζει να είναι και γυναίκα και σύζυγος. Δεν πρέπει αυτοί οι ρόλοι να αφήνονται στο περιθώριο γιατί είναι σημαντικοί. Και πάλι καταλήγουμε στην υγεία του μωρού και της οικογένειας.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές, κάποια tips, για την έγκυο γυναίκα;

Να πίνει πολύ νερό, να περπατάει πολύ, να έχει κίνηση γενικότερα, να γελάει και να έχει καλή διάθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες στο http://konstantina-personal.blogspot.com/ και στο http://www.facebook.com/groups/317827854910978/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ