Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βραβείο αρχιτεκτονικού εκτρώματος σε κτίριο του Λονδίνου

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Με ομόφωνη απόφαση

Ομόφωνα απονεμήθηκε το Βραβείο Έκτρωμα 2015 στο κτίριο «20 Fenchurch Street», που οι Λονδρέζοι του έχουν «κολλήσει» το παρατσούκλι Walkie Scorchie.

Το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από το περιοδικό Business Design και η επιτροπή ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι, χωρίς δεύτερη συζήτηση, παρά τις πολλές και ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες, απονέμεται φέτος, στο δημιούργημα του Ουρουγουανού αρχιτέκτονα Ραφαέλ Βινιόλι Μπεσέιρο.

Οι αντιδράσεις στην αρχιτεκτονική έμπνευση του εγκατεστημένου στη Νέα Υόρκη Ουρουγουανού ξεκίνησαν το 2006, όταν αποκαλύφθηκαν τα πρώτα σχέδια. Τόσο η τότε αρμόδια υπουργός Ruth Kelly, όσο και η Unesco αλλά και η English Heritage εξέφρασαν αντιρρήσεις λόγω της επίπτωσης στη σιλουέτα κτιρίων του Λονδίνου: Η θέα του ως φόντο στην Tower Bridge φέρνει συνειρμό... σερβιέτας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, άρχισαν τα προβλήματα. Το 2013, κέρδισε επάξια το προσωνύμιο Walkie Scorchie, καθώς η υάλινη κοίλη επιφάνειά του, που κοιτάει προς νότο, συγκεντρώνει ενίοτε τις ακτίνες του ήλιου σε μία «ακτίνα θανάτου» με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται το επίτευγμα του Αρχιμήδη και να λειώνει εξαρτήματα παρκαρισμένων αυτοκινήτων εκεί κοντά.

Υπάρχει κι άλλο εφέ, συνδεδεμένο με αυτό το κτίριο: Λόγω της κοίλης νότιας επιφάνειάς του, δημιουργούνται ενίοτε ξαφνικά, έντονα, καθοδικά κύματα ανέμου που ξαπλώνουν στο πεζοδρόμιο, 35 ορόφους κάτω από την οροφή του, ανυποψίαστους περαστικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Αν κάτι μου συμβεί, θα με έχει σκοτώσει ο άντρας μου»
Η ανατριχιαστική φράση της 39χρονης στους φίλους της – Συγκλονίζουν οι νέες αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για την υπόθεση
Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: «Αν κάτι μου συμβεί, θα με έχει σκοτώσει ο άντρας μου»
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 4 δρόμους – Όλα τα σημεία με κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις
Εργασίες πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου
Θεσσαλονίκη: Έργα σε 4 δρόμους – Όλα τα σημεία με κλειστές λωρίδες και ρυθμίσεις