Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Βασίλης Λεβέντης: «Η πράξη εθνικής μειοδοσίας θα καταργηθεί από το λαό»

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, αρθρογραφεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο του Βασίλη Λεβέντη*

 

Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή συνιστά πράξη εθνικής μειοδοσίας και σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα με οριακή πλειοψηφία και με μερικούς «γυρολόγους» βουλευτές από άλλα μικρά κόμματα, τα οποία σχεδόν διέλυσε, παραβιάζοντας τις αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, κατόρθωσε να επιβάλει μια καταστροφική συμφωνία, στην οποία το 80% του ελληνικού λαού αντιτίθεται σφοδρά. Όλη η ουσία βρίσκεται στο όνομα «Μακεδονία».

Η θέση της Ένωσης Κεντρώων ήταν ανέκαθεν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ονομασία της γείτονος χώρας που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του είτε σε απλή είτε σε σύνθετη μορφή. Ας επιλέξουν τα Σκόπια όποιο άλλο όνομα επιθυμούν, και τότε η Ελλάδα είναι πρόθυμη να τα στηρίξει οικονομικά, να τους παράσχει διευκολύνσεις, να προωθήσει την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. 

Ποιος Έλληνας θα μπορούσε ποτέ να υποδεχθεί στην Ελλάδα τον κ. Ζάεφ ή άλλον μελλοντικό πρωθυπουργό των Σκοπίων, αναγνωρίζοντάς του την ιδιότητα και προσφωνώντας τον «Μακεδόνα»; Πώς είναι δυνατόν να μονοπωλούν τον τίτλο των Μακεδόνων διεθνώς και μάλιστα με την υπογραφή της Ελλάδας; Μακεδόνες είναι οι Έλληνες της Βόρειας Ελλάδας επί χιλιετίες. Το υποτιθέμενο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Σκοπιανών παραχαράσσει την ιστορία και τον πολιτισμό μας που είναι η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Έπειτα έρχεται η γλώσσα. Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ας ρωτηθούν οι φίλοι μας  οι Βούλγαροι για το ποια γλώσσα μιλούν οι Σκοπιανοί, αφού πρόκειται για βουλγαρική διάλεκτο. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ πώς Έλληνας πολιτικός έβαλε την υπογραφή του επισφραγίζοντας την τερατογένεση μιας τέτοιας γλώσσας, όπως επίσης την ολιγωρία διαδοχικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επέτρεψαν παρόμοια ορολογία στα Ηνωμένα Έθνη, υποβαθμίζοντας τη σημασία του θέματος.

Γενικότερα βέβαια οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο χειρισμό του Σκοπιανού είναι τεράστιες, αφού τα λάθη και οι παραλείψεις τους επιβάρυναν την υπεράσπιση των ελληνικών δικαίων.

Λέγεται ότι η Συμφωνία θα συμβάλει στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Αυτή η εκτίμηση είναι λανθασμένη. Γιατί οι Αλβανοί πολίτες των Σκοπίων να δεχθούν να λέγονται «Μακεδόνες»; Εκτιμώ ότι τίθεται η βάση για περαιτέρω εθνοτικές διενέξεις οι οποίες θα θέσουν σε αμφιβολία την ίδια την ύπαρξη του κρατιδίου και την ειρήνη στα Βαλκάνια. Προβλέπω εξ άλλου με βεβαιότητα ότι οι έριδες με την Ελλάδα δεν θα λήξουν σύντομα, αλλά αντιθέτως θα υπάρξει νέα πυροδότηση της έντασης  καθώς οι Σκοπιανοί θα επιμένουν στον αλυτρωτισμό προκειμένου να κρατήσουν τη χώρα τους όρθια. Μόνο που τώρα θα τους έχουμε «εντός των τοιχών», ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι δυνατότητες άσκησης πιέσεων εκ μέρους μας θα είναι σχεδόν μηδενικές. Τον κ. Ζάεφ μπορεί κάλλιστα να διαδεχθεί κάποιος πρωθυπουργός «κοπής» Γκρουέφσκι ή Προέδρου Ιβανόφ και τότε θα αποδειχθεί πόσο σαθρή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ακόμα και οι σχέσεις της πΓΔΜ με τη Βουλγαρία μπορεί να αποδειχθούν εύθραυστες.

Θυμηθείτε τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου που υποτίθεται θα έλυναν το Κυπριακό. Με την εφαρμογή τους, το Κυπριακό όχι μόνο αναζωπυρώθηκε αλλά οδήγησε και στην εθνική τραγωδία της τουρκικής κατοχής μέρους της μεγαλονήσου. Πολύ φοβούμαι ότι και η μοίρα της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι η αποτυχία.

Το σημαντικό για μένα είναι τι πιστεύουν οι Έλληνες. Τις προηγούμενες της κύρωσης μέρες, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας. Όσο και να προσπάθησε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να δυσφημίσει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις ως διαδηλώσεις «ακροδεξιών και φασιστών» δεν έπεισε κανέναν.

Απλοί Έλληνες πολίτες διαπνεόμενοι από αγνά πατριωτικά αισθήματα ήταν η ραχοκοκαλιά και η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών. Η κυβέρνηση τόλμησε να χρησιμοποιήσει κάθε κατασταλτικό μέσο, προκειμένου να διαλύσει εξ αρχής τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, και για να αποτρέψει παρόμοια κινητοποίηση για την ημέρα που θα γινόταν η κύρωση της συμφωνίας.

Τα δακρυγόνα και τα χημικά όμως χτύπησαν γέροντες, εγκύους και μικρά παιδιά. Απαράδεκτη εικόνα για μια δημοκρατία. Οι Έλληνες υπέμειναν καρτερικά την άγρια λιτότητα της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ χωρίς διαμαρτυρία, στο εθνικό μας όμως ζήτημα βγήκαν στους δρόμους. Είναι η πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση που τα εθνικά αντανακλαστικά λειτουργούν σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Εάν οι κ.κ. Κοτζιάς και Τσίπρας δεν διαπραγματεύονταν εν κρυπτώ και παραβύστω, αλλά ως όφειλαν, ζητούσαν την άποψη των πολιτικών αρχηγών και της Βουλής, προκειμένου να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στο εθνικό αυτό θέμα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ενδεχομένως θα ήταν διαφορετικό. Αυτοί όμως παρουσίασαν το σχέδιο συμφωνίας, ενώπιον του λαού και του πολιτικού κόσμου, ήδη κλειστό. Εδώ τίθεται θέμα δημοκρατίας.

Η Ένωση Κεντρώων συμμετείχε ενεργά τόσο στις διαδηλώσεις όσο και στην Επιτροπή Διενέργειας Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών με στόχο την συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων υπογραφών προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα. Είναι υποτιμητικό και προσβλητικό για τους Έλληνες να μην μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους δημοκρατικά, ενώ το δημοψήφισμα στα Σκόπια προβλεπόταν από τη Συμφωνία! Ο αγώνας μας όμως δεν τελειώνει εδώ.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η Ένωση Κεντρώων θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Μπορεί να έχει κυρωθεί η Συμφωνία, αλλά αυτή δεν νομιμοποιείται από τον λαό. Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι μια κυβέρνηση που, κατά την εκτίμησή μου, στην παρούσα φάση και στο συγκεκριμένο θέμα δεν εκπροσωπεί ούτε το 20% του ελληνικού λαού, μπορεί να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν εσαεί τη χώρα. Στην πολιτική τίποτα δεν είναι αδύνατον, εάν στηρίζεται δημοκρατικά στη θέληση του λαού. Καλώ εσάς, όλους τους πολίτες, να στηρίξετε την Ένωση Κεντρώων στην προσπάθεια αυτή.

Δεσμεύομαι ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές, μια ισχυρή Ένωση Κεντρώων μπορεί να επιτύχει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικό εναντίον της. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να την εφαρμόσει και κανείς διεθνής εταίρος μας δεν θα μπορεί να μας πιέσει, όταν υπάρχει ισχυρή η λαϊκή ετυμηγορία.

Είμαι έτοιμος, σε περίπτωση μετεκλογικής συμμετοχής της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση συνεργασίας να επιδιώξω την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας και την στηλίτευσή της σε όλα τα διεθνή fora. Σε αυτό ζητώ τη στήριξή σας.

 

* Ο Βασίλης Λεβέντης, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ