Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χαρά Αμανατίδου: «Η πρόληψη οδηγός στο δήμο Παύλου Μελά»

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων του δήμου Παύλου Μελά, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Άρθρο της Χαράς Αμανατίδου*

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η υγεία είναι «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας». Η κατάκτηση και διατήρηση ενός ικανοποιητικού επιπέδου υγείας αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής,Υγείας και Προνοιακών θεμάτων και εκφράζεται με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω δομών, δράσεων, εκδηλώσεων, ομιλιών και σεμιναρίων.

Κεντρικός μοχλός για την επίτευξη της πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας είναι οι υφιστάμενες δομές όπως το Κοινωνικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο οι οποίες ενισχύθηκαν με τη λειτουργία νέων δομών και συγκεκριμένα τις ΤΟ.Μ.Υ και στις τρεις δημοτικές κοινότητες και το ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στη Δημοτική κοινότητα Πολίχνης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους, γιατί την Τρίτη Ηλικία δεν την έχουμε στο περιθώριο αλλά στο προσκήνιο.

Στο πλαίσιο του Προσυμπτωματικού Ελέγχου του τοπικού πληθυσμού οργανώσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά το “Ραντεβού με τα παιδιά”, μια σειρά  προληπτικών εξετάσεων και εκπαιδευτικών- ψυχαγωγικών δράσεων, σε συνεργασία με αξιόπιστους φορείς της πόλης όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, τις ΤΟ.Μ.Υ., εθελοντές ιατρούς κ.α, με επίκεντρο την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς και το “Φεστιβάλ Παιχνιδιού”, αφού το παιχνίδι συμβάλλει στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και διεγείρει τη φαντασία θεμέλιοι λίθοι στην μετέπειτα εξέλιξη των παιδιών.

Το 2018 εγκαινιάστηκε”ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ”, μια νέα  δομή, που φιλοξενεί  οικογένειες με παιδιά από την επαρχία που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένα να παραμένουν στην Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν σε θεραπεία στα νοσοκομεία της περιοχής.

Για την πρόληψη των νοσημάτων έχουν καθιερωθεί και έγιναν θεσμός στο δήμο μας οι Ημέρες Υγείας, όπου ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συνεργαζόμαστε με δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικούς φορείς, εθελοντές ιατρούς του Κοινωνικού Ιατρείου και ιατρούς που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας να είναι υγιείς.

Δίνοντας έμφαση στην υγιεινή διατροφή, λίγο πριν το Πάσχα, στα τμήματα των Παιδικών Σταθμών του Δήμου οργανώνουμε τα “Νηστίσιμα Πρωινά”, στα οποία οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να  γευτούν υγιεινό πρωινό με τα παιδιά τους, ενισχύοντας παράλληλα τον δεσμό σχολείου-οικογένειας.

Σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία ανταποκρινόμενοι στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, σε πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης, καθώς και στις παιδικές χαρές τοποθετήθηκαν  σε τρεις παιδικές χαρές του δήμου -μια για κάθε δημοτική ενότητα- αντικαπνιστικές πινακίδες με το μήνυμα «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!»

Σκοπός είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποφυγή του καπνίσματος και σε ανοικτούς χώρους και κυρίως σε αυτούς που παίζουν μικρά παιδιά.

Σημαντικοί αρωγοί στο έργο μας αποτελούν οι συνεργασίες με τοπικούς και εθνικούς φορείς υγείας καθώς δε στοχεύουμε μόνο στην ευαισθητοποίηση αλλά και στην εκπαίδευση υιοθετώντας νέες υγιείς συμπεριφορές. Συγκεκριμένα είμαστε μέλος του ΕΔΔΥΠΠΥ, το οποίο αποτελεί ομπρέλα για πάρα πολλούς δήμους της χώρας, του Δικτύου Άλφα για την πρόληψη και θωράκιση κυρίως νέων ανθρώπων από αυτοκαταστροφικές επιλογές και του δικτύου ΟΡΕΣΤΗΣ για την προστασία των ανηλίκων.

Θα ήθελα να τονίσω ότι οι παραπάνω δομές και δράσεις έχουν ως σκοπό τη διασφάλιση και τη βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών μας, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, γιατί μεγαλύτερος εχθρός για την υγεία μας είναι η άγνοια.

 

*Η Χαρά Αμανατίδου, είναι αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Προνοιακών Θεμάτων του Δήμου Παύλου Μελά

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ