Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δώρα Αυγέρη: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ΔΕΘ-έλει και δεν μπορεί»

Η δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στο TyposThes

Της Δώρας Αυγέρη*

Λέτε ο Νικόλαος Γερμανός, ο εμπνευστής και ιδρυτής της ΔΕΘ, να βρίσκεται από τη δεκαετία του '20  σε πλέον προωθημένη θέση από τη Νέα Δημοκρατία του σήμερα;  Και όμως, μάλλον αυτό συμβαίνει… Μπροστά στον κεντρικό αρμό της οικονομίας και της καινοτομίας, η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη μοιάζει να παρακολουθεί αμήχανη τις απαιτήσεις του: αδυναμία χάραξης ρεαλιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία θα στηρίζεται στον αρμό αυτό και θα εξακτινώνεται στο πανελλήνιο. Δε θα μπορούσε να περιμένει κανείς περισσότερα πράγματα από μια κυβέρνηση, που καθυστερεί χαρακτηριστικά στην απάντηση των ερωτήσεων, τις οποίες επιμόνως θέτει η οικονομία.

Ευτυχώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε να συντονιστεί με το πνεύμα του ιδρυτή της Έκθεσης Νικόλαου Γερμανού, αλλά και των συνεχιστών της αντίληψης του, όπως για παράδειγμα του Ιωάννη Βελλίδη, που ήθελε τη ΔΕΘ όχι εμποροπανήγυρη και χώρο πολιτικού αριβισμού, αλλά πυρήνα ανάπτυξης και έγκυρης πολιτικής δειγματοληψίας. Αυτό, άλλωστε,  αποτελεί και τον πλέον αξιόπιστο μάρτυρα της σημασίας που απέδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας  και η κυβέρνησή του  στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

Θα μπορούσε να αποσυνδεθεί η ΔΕΘ από τα Φεστιβάλ της και την άρρηκτη σύνδεση παιδείας και οικονομίας; Έτσι μας την παρέδωσαν οι κληροδότες της, σε αυτά τα χνάρια βαδίσαμε: Για παράδειγμα, επανίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, διπλασιασμός των διατιθέμενων κονδυλίων για την έρευνα, σύνδεση των κλαδικών εκθέσεων με τους χώρους έρευνας, παραγωγής και ανάπτυξης.

Όλα αυτά αποδεικνύουν πραγματική μέριμνα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την ώρα που κάποιοι άλλοι πυροβολούσαν με άσφαιρα πυρά την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τη συσχετιζόμενη με την πολυδύναμη αυτή περιοχή της Ελλάδας ως πυλώνα του εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και της σύνδεσης με το παραγωγικό πρότυπο. 

Για να επιτευχθούν τα προηγούμενα, απαιτήθηκε «ανεξιθρησκεία», δηλαδή επιλογές σχεδιασμού και προσώπων μακριά από μονοκομματικές και μονοπαγείς αντιλήψεις για τη διάρθρωση της ΔΕΘ, αλλά και γενικότερα των ανάλογων παραγωγικών φορέων ανά την επικράτεια, επαναφέροντας την αίγλη και την ουσιαστική επίδραση της ΔΕΘ.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Νέα Δημοκρατία, δίπλα στη διαφαινόμενη  ανεπάρκειά της, είναι να δανειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον το συγκεκριμένο παράδειγμα. Θα ήταν σίγουρα επωφελές για τη ΔΕΘ, τη Βόρεια Ελλάδα, τον τόπο ολόκληρο.

 

* Η Δώρα Αυγέρη είναι δημοσιογράφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η χώρα στην Ευρώπη που δίνει 30.000 ευρώ σε μετανάστες για να γυρίσουν στη χώρα τους
Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού αυξάνει σημαντικά τα κίνητρα επαναπατρισμού, σε μια αντιστροφή της προηγούμενης φιλόξενης πολιτικής της
Η χώρα στην Ευρώπη που δίνει 30.000 ευρώ σε μετανάστες για να γυρίσουν στη χώρα τους
Νίκος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους»
«Στο μυαλό μας η Θεσσαλονίκη έχει την ταυτότητα μιας πόλης πρωτεύουσας εθνικής σημασίας και μάλιστα με διεθνή ρόλο» ανέφερε
Νίκος Παππάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους»