Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τζιτζικώστας: Εξαιρετικές προοπτικές συνεργασιών με την Ινδία

Άρθρο του Περιφερειάρχη για το αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης για την 84η ΔΕΘ

Του Απόστολου Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

        Μετά τη διοργάνωση της 83ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία διοργάνωση των τελευταίων δεκαετιών και επιβεβαίωσε τόσο τις στενές σχέσεις όσο και τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ, η 84η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έρχεται να διευρύνει την εξωστρέφεια και τη διεθνή εμπορική δραστηριότητα της χώρας και ειδικά της βόρειας Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης με την Ινδία, η οποία είναι και η τιμώμενη χώρα. Ήδη σε διαδοχικές συναντήσεις με Ινδούς επιχειρηματίες, επενδυτές αλλά και παράγοντες από κλάδους όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η κινηματογραφική βιομηχανία, το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων είναι ισχυρό και οι προοπτικές συνεργασιών είναι εξαιρετικές. 

 

        Η 84η ΔΕΘ λοιπόν, αλλά και συνολικά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που όχι μόνο ξαναβρήκε το βηματισμό της, αλλά ανέκτησε και τον εμπορικό της χαρακτήρα και προσανατολισμό, αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην τεράστια προσπάθεια που κάνουμε μαζί, με συνεργασία, όλοι οι φορείς του τόπου μας. Κομβικό μάλιστα, αναμένεται να είναι και το έργο ανάπλασης της ΔΕΘ, στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση καθώς ήδη φροντίσαμε να εξασφαλίσαμε σημαντικούς πόρους.

 

        Η αναβάθμιση και η επέκταση του δικτύου υποδομών της Κεντρικής Μακεδονίας υπήρξε άλλωστε κορυφαία προτεραιότητά μας όλα αυτά τα χρόνια. Ο νέος Ανισόπεδος Κόμβος Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και το νέο οδικό δίκτυο Κιλκίς - Θεσσαλονίκης που κατασκευάσαμε και παραδώσαμε, δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη μεταφορική δραστηριότητα και τις εξαγωγές. Ο νέος Αυτοκινητόδρομος Ποτίδαιας – Κασσανδρείας στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, καθιστά καλύτερες και ασφαλέστερες τις μετακινήσεις εξυπηρετώντας τους συμπολίτες μας και τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται οδικώς την Κεντρική Μακεδονία κάθε χρόνο. Παράλληλα με ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε χρηματοδοτούμε ένα ακόμα κομβικό έργο για τις συνδυασμένες μεταφορές και την εφοδιαστική αλυσίδα, τη σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το Σιδηροδρομικό μας δίκτυο.

 

        Οι νίκες και οι πρωτιές που πετύχαμε όλα αυτά τα χρόνια θεμελίωσαν μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για την Κεντρική Μακεδονία. Είμαστε για τρία συνεχή χρόνια η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε αφίξεις τουριστών Είμαστε πρώτοι στη χώρα στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων. Είμαστε πρώτοι για πέμπτη συνεχή χρονιά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς, στην υγεία και την παιδεία, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στο οδικό δίκτυο και το περιβάλλον, στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πετύχαμε επίσης, μία κορυφαία διάκριση καθώς ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο ανέδειξαν την Κεντρική Μακεδονίας ως «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης». Αξιοποιούμε τέλος περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της καινοτομίας, της έρευνας, των start-ups, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των τοπικών μας επιχειρήσεων σε όλους τους νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, η εφοδιαστική αλυσίδα, το εμπόριο και οι εξαγωγές.

 

        Μετά από μια μακρά περίοδο στην οποία βιώσαμε τις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης κρίσης έχουμε πλέον πολλούς λόγους να είμαστε πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου μας. Ο μεγάλος και πρωταρχικός στόχος είναι να καταστήσουμε την Κεντρική Μακεδονία ως την πιο φιλική Περιφέρεια στην επιχειρηματικότητα, για να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις, πολλές νέες καλές θέσεις εργασίας, για να μείνουν οι νέοι στο τόπο τους με κίνητρα και εφόδια για να τολμήσουν, να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ