Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αναστάσιος Καπνοπώλης: Η επόμενη ημέρα της οικονομίας

Άρθρο του προέδρου του ΒΕΘ για το αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ

Του Αναστάσιου Καπνοπώλη,  προέδρου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Σταθερότητα, ανάπτυξη και προοπτική - μετά από ένα μεγάλο διάστημα οικονομικής συρρίκνωσης, έλλειψης σχεδιασμού και αβεβαιότητας – αποτελούν το τρίπτυχο, για την επόμενη ημέρα της χώρας.

 Τώρα, είναι η ώρα να διαμορφωθεί – και κυρίως να εφαρμοστεί – μια εθνική στρατηγική για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Μια στρατηγική με στόχο την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Για να  παραχθεί εθνικός πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Για τον επιχειρηματικό κόσμο, οι προτεραιότητες είναι συγκεκριμένες. Απαιτούνται :

•             Γενναίες μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην κοινωνική ασφάλιση και στη δημόσια διοίκηση.

•             Μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

•             Νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση και για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

•             Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και στενότερη διασύνδεση με την αγορά, για την ενθάρρυνση της καινοτομίας.

•             Λύσεις για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με παράλληλη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Μεγάλο «στοίχημα» για την κυβέρνηση αποτελεί η δημιουργία του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την υλοποίηση του προγράμματός της στη φορολογία, με δεδομένο ότι αυτό θα πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί και στους θεσμούς. Η δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων και οι θεσμοί δύσκολα θα δεχθούν τη μείωση τους, εάν δεν δουν συγκεκριμένα δείγματα γραφής από την κυβέρνηση.

 

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί ζητούμενο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και βασική προγραμματική δέσμευση της νέας κυβέρνησης. Σήμερα, η Ελλάδα εμφανίζει ένα παραγωγικό κενό της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως απότοκο της πολυετούς ύφεσης. Το κενό αυτό μπορεί να αναπληρωθεί μόνο μέσα από την κινητοποίηση μεγάλου αριθμού νέων επενδύσεων, που με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η προσπάθεια που απαιτείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι τεράστια, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή η χώρα παρουσιάζει τη χαμηλότερη αναλογία επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από το μέσο όρο.

Πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τους επενδυτές υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Τομείς όπως ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, η ενέργεια, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς πόλους έλξης επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν αξία στην οικονομία, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Επενδύσεις όπως αυτή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και του εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Μακεδονία μπορούν να δώσουν πνοή στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και παράλληλα να προσελκύσουν νέους επενδυτές. Ζωτικής σημασίας είναι η δημιουργία ναυπηγοεπισκευστικής ζώνης στο λιμάνι της πόλης, προκειμένου μετά και την απελευθέρωση της ναυπηγοεπισκευής σε όλη την Ελλάδα, να μη χρειάζεται πλέον να καλούνται συνεργεία από τον Πειραιά ακόμη και για μικρές τεχνικές εργασίες στα πλοία που «πιάνουν» στον Θερμαϊκό.

Είναι, λοιπόν, καιρός να προχωρήσουμε σε πράξεις πέρα από τα λόγια. Ελπίδα όλων είναι η νέα κυβέρνηση να διδαχθεί από τη διεθνή εμπειρία και να αποφύγει να επαναλάβει λάθη του παρελθόντος. Να απομακρύνει υφιστάμενα εμπόδια και σχεδιάσει το ταχύτερο δυνατό ελκυστικά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να υλοποιηθούν με δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.

Από την προσπάθεια αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ