Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντόπουλος: Να εστιάσουμε στην προώθηση του Macedonian Brand

Άρθρο του προέδρου του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντόπουλου στο αφιέρωμα του Τύπου Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ

Του Γιώργου Κωνσταντόπουλου, Προέδρου του ΣΕΒΕ- Σύνδεσμος Εξαγωγέων 

 

Το 2019 ήταν μία χρονιά σημαντικών εξελίξεων και αλλαγών για την Ελλάδα, που θα καθορίσουν εν πολλοίς τη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Το ίδιο ισχύει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η στρατηγική ανάπτυξης της πόλης πρέπει να δομηθεί βάσει των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα βελτίωσης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο ΣΕΒΕ αναλύει και επεξεργάζεται συστηματικά το επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον, ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση της βέλτιστης στρατηγικής με τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις.

 

Η ιστορία απέδειξε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφής και πιο ανταγωνιστική για να διατηρήσει μία αναπτυξιακή πορεία. Ένας τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι η προώθηση του Macedonian Brand, ισχυροποιώντας τη θέση των μακεδονικών μας προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Προτείνουμε λοιπόν, τη δημιουργία του «Enterprise Macedonia» με τη συμμετοχή των τριών μακεδονικών περιφερειών -Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής- του ΣΕΒΕ, του ΣΒΕ και του ΕΒΕΘ, με τη συμμετοχή των Υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και του Υπουργείου Εξωτερικών. Το Enterprise Macedonia με τη δυναμική παρουσία του σε όλες τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις θα δώσει τη δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα να ζήσει το μακεδονικό μύθο στην καθημερινή της ζωή, είτε αυτό αφορά στη γαστρονομία με την πλούσια μακεδονική κουζίνα, είτε στον κατασκευαστικό κλάδο με τα αυθεντικά μακεδονικά μάρμαρα και τα λοιπά δομικά υλικά.

 

Σε δεύτερο επίπεδο, σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης θα συντελέσει η δημιουργία του «ThessINTEC», ενός τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς. Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται η παραχώρηση της έκτασης των 730 στρεμμάτων ανατολικά του αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, που έχει ήδη πάρει την έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ, ένα έργο ύψιστης σημασίας για την πόλη. Ένας τρίτος στρατηγικός άξονας είναι η δημιουργία διεθνούς ελεύθερης ζώνης εμπορίου και εξωστρέφειας, δίπλα στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, όπου θα πραγματοποιείται παθητική και ενεργητική τελειοποίηση προϊόντων μόνο για εξαγωγή, εκτοξεύοντας έτσι τις δυνατότητες εξωστρέφειας της χώρας.

 

Φυσικά, στο στρατηγικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη ΔΕΘ, ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης και του επιχειρηματικού κόσμου της Βόρειας Ελλάδας. Εκτός της επιρροής που έχει στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τους επιχειρηματίες και ιδιαίτερα τους εξαγωγείς της περιοχής, καθώς αποτελεί μία γιορτή επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και πολιτισμού με εξωστρεφή προσανατολισμό. Κάθε χρόνο βλέπουμε το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα της έκθεσης να αυξάνεται διαρκώς και γι’ αυτό οι προσδοκίες όλων μας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Αναμένουμε τη φετινή 84η ΔΕΘ με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η ανάδειξη της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που δύναται να ωφελήσει ποικιλοτρόπως τόσο τις επιχειρήσεις της περιοχής, όσο και τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, δεδομένου ότι πρόκειται για μία οικονομική δύναμη που παρουσιάζει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά
Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για άμεση λύση στο πρόβλημα με την προκήρυξη του προγράμματος της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών (πρώην...
Κίνδυνος να μείνουν εκτός Βρεφικών - Παιδικών Σταθμών πάνω από 70.000 παιδιά