Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το μηδέν στα δυο από τον Ζελένσκι σε Ελλάδα και Κύπρο

"Όσον αφορά το αμιγώς επικοινωνιακό σκέλος της ομιλίας Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, η βαθμολογία που μπαίνει είναι επιεικώς κάτω από τη βάση"

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Το ζήσαμε κι αυτό. Μια κίνηση που είχε ξεσηκώσει θύελλα ανυπομονησίας και προαλειφόταν ως βαρυσήμαντη σε συμβολικό επίπεδο, για χίλιους και κι έναν λόγους και με αμέτρητους τρόπους, κατέληξε να είναι μεν στα χείλη των πάντων, αλλά με τελείως διαφορετικό πρόσημο και για τελείως διαφορετικούς λόγους απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά. Γεγονός που προκαλεί, αν μη τι άλλο, απορία και έκπληξη όσον αφορά το οργανωτικό του σκέλος από ουκρανικής πλευράς. Φυσικά, στην εγχώρια επικαιρότητα, το κέντρο βάρους της συζήτησης εύλογα θα μετατοπιστεί αλλού. Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση έπεσε θύμα αιφνιδιασμού και καλείται πλέον να διαχειριστεί μια αναπάντεχη ψυχρολουσία. Η ατζέντα του δημόσιου διαλόγου την επομένη της ομιλίας του προέδρου Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή δεν περιλαμβάνει ούτε στο ελάχιστο το περιεχόμενο ή το σημασιολογικό φορτίο των όσων είπε ο ίδιος, αλλά περιστρέφεται εξ ολοκλήρου γύρω από το τάγμα Αζόφ και την “παρουσία” του στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μια τέτοια περίσταση.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στις έως τώρα τηλέ-εμφανίσεις του σε άλλα κοινοβούλια, έχει φανεί υπέρ το δεόν και εξαιρετικά προετοιμασμένος. Ο λόγος του είναι πάντα στοχευμένος και στοχοπροσηλωμένος, με σαφή πρόθεση να εντοπίσει και να διεγείρει όλα τα επιμέρους σημεία που θα προκαλέσουν ταύτιση με το εκάστοτε ακροατήριο, μέσα από ιστορικές-πολιτισμικές-πολιτικές-κοινωνικές αναφορές. Η προσέγγισή του όσον αφορά την Ελλάδα, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, έμοιαζε να κινείται και να εντάσσεται σε παρόμοιο πλαίσιο αναφοράς. Μνεία της Ελληνικής Επανάστασης, αναφορά στο “Ελευθερία ή Θάνατος” του 1821, έμφαση στην πολύπαθη Μαριούπολη, την πόλη που διαθέτει ισχυρό ελληνικό στοιχείο, έχοντας παράλληλα γνωρίσει το πιο απεχθές και φρικιαστικό πρόσωπο της ρωσικής εισβολής, μνημόνευση της Φιλικής Εταιρείας που ιδρύθηκε στην Οδησσό, τον φερόμενο επόμενο στρατηγικό στόχο της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, όλα τα παραπάνω έσβησαν μονοκονδυλιά με μία και μόνο κίνηση, το βήμα που δόθηκε σε μαχητή του Τάγματος Αζόφ.

Κρίνοντας με βάση τα παρακάτω στοιχεία, η συγκεκριμένη κίνηση του -κατά κανόνα τόσο επιμελούς προέδρου Ζελένσκι- μοιάζει πέρα για πέρα ακατανόητη, ανεξήγητη και άστοχη. Πρώτα απ’ όλα, όταν μία από τις προφάσεις που έχει επανειλημμένα επικαλεστεί ο Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία είναι η “αποναζιστικοποίηση” της χώρας, δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος που να δικαιολογεί την εμφάνιση ενός μαχητή του Τάγματος Αζόφ σε ένα κοινοβούλιο ξένης χώρας, ως “ουρά” του προέδρου της Ουκρανίας. Με άλλα λόγια, όταν θέλεις πάση θυσία να αποσυνδεθείς από μια αναλογία-ταύτιση, δεν προσκαλείς ως ομιλητή ένα πρόσωπο που θα πυροδοτήσει την ακριβώς αντίθετη εντύπωση. Δεύτερον, όταν εμφανίζεσαι σε μία χώρα όπου οι περισσότερες φωνές που τηρούν στάση (σχεδόν) ίσων αποστάσεων προβάλλουν ως επιχείρημα τη διασύνδεση της κυβέρνησης Ζελένσκι με το Τάγμα Αζόφ, είναι τουλάχιστον αλλοπρόσαλλο να κάνεις ό,τι περνά από το χέρι σου για να ρίξεις λάδι στη συγκεκριμένη φωτιά. Συνολικά μιλώντας, όσον αφορά το αμιγώς επικοινωνιακό σκέλος της ομιλίας Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, η βαθμολογία που μπαίνει είναι επιεικώς κάτω από τη βάση.

Φυσικά, παραπλήσιο σενάριο εκτυλίχθηκε και στη εμφάνιση του προέδρου Ζελένσκι στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, μια χώρα με ισχυρούς δεσμούς αμοιβαίου συμφέροντος με τη Ρωσία, όπου η παρουσία του Ζελένσκι θα έπρεπε είναι ακόμη πιο στοχευμένη και μεθοδική. Για να το θέσουμε πιο απλά, είναι αδύνατον να μιλήσεις ενώπιον κυπριακού ακροατηρίου και ο λόγος σου να μην έχει ως επίκεντρο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Ζελένσκι όχι μόνο δεν έκανε την παραμικρή νύξη για το Κυπριακό, αλλά δεν παρακολούθησε καν την αντιφώνηση της Αννίτας Δημητρίου, προέδρου της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων. Φυσικά, η διακοπή της σύνδεσης μπορεί να οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα (όπως και ήταν η επίσημη εκδοχή), ήρθε όμως να προστεθεί σε μια εμφάνιση που προκάλεσε τη σαφή -αν και πολύ κομψά διατυπωμένη- ενόχληση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. Κοινώς, μηδέν στα δύο όσον αφορά τα ελληνόφωνα κοινοβούλια από τον πρόεδρο Ζελένσκι, αντί για ένα εύκολο και προφανές δύο στα δύο. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Έκτακτη ανακοίνωση για βροχές, χαλάζι – Πότε «χτυπούν» τη Θεσσαλονίκη (ΧΑΡΤΗΣ)

Σέρρες: Πώς εξαπάτησαν ηλικιωμένη -Έριξε 4.000 ευρώ από το μπαλκόνι

Σκρέκας: Όσο είναι ακριβό το φυσικό αέριο θα είναι και το ρεύμα (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Στο 3ο «Θεσστιβαλάκι» συμμετέχει το «Σχολείο για Κλόουν»
Η παιδική θεατρική ομάδα του Πολυχώρου Τέχνης Alte Fablon συμμετέχει στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: Στο 3ο «Θεσστιβαλάκι» συμμετέχει το «Σχολείο για Κλόουν»