Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ιστορία των γηπέδων του ΠΑΟΚ - Από το Συντριβάνι στη (Νέα) Τούμπα

Η ιστορία του ΠΑΟΚ από το Συντριβάνι μέχρι τη Νέα Τούμπα, για τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Νέα Τούμπα, λοιπόν, σε ένα κεφάλαιο που έρχεται να προστεθεί σε μια παλιά και ρομαντική ιστορία. Το διασημότερο γήπεδο της Ελλάδας, που μετρά αισίως 63 χρόνια ζωής, θα παραδώσει σύντομα τη σκυτάλη στον διάδοχό του, ευτυχώς στην ίδια τοποθεσία. Μη το γελάτε, δεν είναι θέμα γραφικότητας ή προσκόλλησης σε κάποια ιερά παράδοση. Οι άνθρωποι δένονται με τους τόπους, τους αφήνουν να τρυπώσουν στο θυμικό τους, τους μετατρέπουν σε ψυχολογικό σημείο αναφοράς και πνευματικό καταφύγιο, έλκονται από αυτούς καταγωγικά και ταυτοτικά, σαν να αναζητούν τις ρίζες της προέλευσής τους. Επιπλέον, τους βλέπουν να θεριεύουν στο μυαλό και στην καρδιά τους μέσα από θύμησες και μνήμες, μέσα από εικόνες που ζωντανεύουν ξανά και ξανά λες και συμβαίνουν στο εδώ και στο τώρα, μέσα από ιστορίες που διηγούνται σαν σύγχρονοι ραψωδοί και ακούνε με μάτια γουρλωμένα και αυτιά τεντωμένα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκουν εφαρμογή στο πεδίο του ποδοσφαιρικού ρομαντισμού. Εξυπακούεται δε, πως τα αισθήματα αυτά μοιράζονται όλοι οι ρομαντικοί της στρογγυλής θεάς, ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουν. Για να είμαστε ειλικρινείς, οι ρομαντικοί της μπάλας αναγνωριζόμαστε ασυναίσθητα μεταξύ μας, χωρίς να μας απασχολεί το ποια ομάδα υποστηρίζει ο καθένας, περίπου όπως έκαναν οι αθάνατοι στη σειρά και στις ταινίες Highlander. Απλώς το νιώθουμε.

Αυτή η ιστορία, πάντως, ξεκινά αρκετά νωρίτερα από τα εγκαίνια της Τούμπας, στις 6 Σεπτεμβρίου 1959. Η χρονομηχανή μάς ταξιδεύει στο καλοκαίρι του 1932, και πιο συγκεκριμένα στις 5 του Ιούνη, μόλις 6 χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΟΚ. Περπατώντας στη σημερινή εποχή στο κέντρο της πόλης, δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εκεί που στεγάζεται η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ο τόπος γέμιζε από τις ιαχές και της ζητωκραυγές των φιλάθλων. Το πρώτο γήπεδο του ΠΑΟΚ, στην περιοχή του Συντριβανίου, οικοδομήθηκε με τον άδολο ιδρώτα και τον ανιδιοτελή κόπο των ίδιων των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι εργάστηκαν αφιλοκερδώς και νυχθημερόν για την ανέγερση του γηπέδου. Το γήπεδο εκείνο, στο οποίο μεγαλούργησε η φουρνιά των Κουιρουκίδη, Τσίντογλου, Γιεντζή, Πρόγιου και Κεμανίδη, αποτέλεσε τόπο συνάντησης, συνεύρεσης και επικοινωνίας για μια γενιά ανθρώπων που προσπαθούσαν να σταθούν στα πόδια τους, να χτίσουν μια νέα ζωή, να συνδιαλλαγούν με το πιο βαθύ τραύμα.

Ανθρώπων που συνέρρεαν από κάθε προσφυγική συνοικία της πόλης, από την Καλαμαριά μέχρι το Κορδελιό και από την Τριανδρία μέχρι την Επτάλοφο, και μοιρολογούσαν για τον ξεριζωμό, ξορκίζοντας τα βάσανα της δύσκολης ζωής σε μια πατρίδα που αποδείχτηκε λιγότερο φιλόξενη απ’ όσο διατεινόταν. Εκεί ήταν που γεννήθηκε ένα σύνθημα που κάνει την καρδιά κάθε ρομαντικού οπαδού της ομάδας (αλλά και της κάθε ομάδας, θέλω να πιστεύω) να αναρριγεί: “Bizim PAOK”, “ο δικός μας ΠΑΟΚ” στα ελληνικά, μια δηλωτική πράξη ταυτότητας, οικειότητας, άρρηκτου δεσμού και αγιάτρευτου πένθους.

Όλα αυτά μέχρι το 1959, όταν ο ΠΑΟΚ μετακόμισε στο γήπεδο που έμελλε να συνδεθεί μια για πάντα με το όνομα της ομάδας, ένα γήπεδο που απέκτησε κι αυτό σάρκα και οστά χάρη στο εκούσιο οικονομικό μάτωμα των απλών φιλάθλων: χωρίς το “Λαχείο Υπέρ Ανεγέρσεως του Νέου Σταδίου ΠΑΟΚ” είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσο η Τούμπα θα είχε γίνει πραγματικότητα, καθότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είχε συνεισφέρει μονάχα το ⅙ του συνολικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, ο ΠΑΟΚ ανέλαβε εκείνη την εποχή τα έξοδα μετεγκατάστασης των οικογενειών που διέμεναν στα στρατιωτική παραπήγματα που βρίσκονταν στα πέριξ του γηπέδου. Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε μια έδρα-φόβητρο -στις εποχές όπου η έδρα κάθε ομάδας γινόταν το αληθινό της σπίτι. Κάπως έτσι, βρήκε δεσπόζουσα θέση στο ελληνικό λεξιλόγιο της καθημερινής ζωής μια λέξη που μετατράπηκε σε συνώνυμο της οπαδικής αγάπης, που απέκτησε χροιά μυστηριακή, σχεδόν παγανιστική, στο πέρας του χρόνου. Μια έδρα και μια λέξη, λοιπόν, που ζύγιζαν τόνους ολόκληρους, ξεπερνώντας κατά πολύ τα στενά όρια της Ελλάδος (όπως καταμαρτυρούν και οι δηλώσεις του εμβρόντητου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, μετά τον αγώνα ΠΑΟΚ-Νάπολι 1-1, τον Οκτώβριο του 1988, για το Κύπελλο UΕFA).

Η Τούμπα, σύμβολο της προσφυγικής κληρονομιάς, αλλά και της φτωχολογιάς της Θεσσαλονίκης, φιλοξένησε για δεκαετίες ολόκληρες τα πάθη, τα όνειρα, τις διαψεύσεις, τις μάταιες προσδοκίες, τους απρόσμενους θριάμβους, τις κοινωνικές-πολιτικές ζυμώσεις για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων που έβρισκε κοινό καταφύγιο στα πιο διάσημα οπαδικά τσιμέντα, προτού η νέα εποχή και τα αλλοιωμένα ήθη αλλάξουν μια για πάντα τη σχέση της ελληνικής κοινωνίας με την ποδοσφαιρική τελετουργία της Κυριακής. Σε αυτή την πορεία, είναι αδύνατον να μη μνημονεύσουμε το σοκαριστικό γεγονός του θανάτου του Γκιούλα Λόραντ, στα χασομέρια του Μάη, το 1981, στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα εναντίον του Ολυμπιακού. Έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτη του 1980, το μεγαλύτερο τμήμα της θύρας 8 του γηπέδου της Τούμπας κατέρρευσε ολοκληρωτικά, λυγίζοντας από τις ζημιές που επέφερε ο καταστροφικός σεισμός του 1978. Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα και η ομάδα του ΠΑΟΚ αναγκάστηκε να ξεσπιτωθεί για ενάμιση περίπου χρόνο μέχρι να αποκατασταθούν οι σοβαρότατες ζημιές.

Η ιστορία της Τούμπας διακόπτεται, λοιπόν, κόβει αναγκαστικά τον ομφάλιο λώρο του ταξιδιού της, σε ακολουθεί με τις φυσικές επιταγές της εξέλιξης, για να συνεχίσει την πορεία της σε νέα (ευτυχώς όχι μακρινά) μονοπάτια. Αλλά το χνάρι μένει ολοζώντανο στις ανθρώπινες καρδιές, πολύ καιρό αφότου έχει σβηστεί από τους ανέμους του χρόνου. Κι όλα όσα γράψαμε, προσπερνώντας τη φτήνια της εποχής μας, ισχύουν με παραλλαγές για κάθε φίλαθλο που έχει αγαπήσει τον τόπο όπου γαλουχήθηκε και ενηλικιώθηκε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το ευχαριστώ από τη μητέρα του μικρού Δημήτρη για τη βοήθεια του Βιεϊρίνια

Έρχονται νέες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα - Κόβουν από όπου μπορούν οι καταναλωτές

Επιδοτήσεις για ρεύμα, καύσιμα, ηλεκτρικές συσκευές - Πότε ξεκινούν αιτήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα