Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μολδαβία - Υπερδνειστερία, η μαύρη τρύπα της Ευρώπης

Του Γιώργου Καλλίνη Georgekallinis.gmail.com...

Του Γιώργου Καλλίνη

Georgekallinis.gmail.com

 

Η επικαιρότητα άρχισε να τρέχει και πάλι στην Ελλάδα, μετά από κάποιες εβδομάδες ραστώνης. Είχαμε χθες την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ τη μέρα της επετείου του κινήματος, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο δημοσιεύτηκε η πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι. Στο εξωτερικό, φυσικά, η επικαιρότητα ποτέ δεν σταμάτησε το αδιάκοπο τρεχαλητό της. Αμερική και Γαλλία σχεδιάζουν πώς να επιτεθούν στη Συρία, την ώρα που η Βρετανία δεν πήρε την έγκριση από το κοινοβούλιο της για επέμβαση. Βέβαια τώρα η κοινοβουλευτική έγκριση έγινε… μόδα και οι άλλοι 2 μάλλον θα απευθυνθούν επίσης εκεί για να νομιμοποιήσουν τις κενές νομιμοποίησης πράξεις τους.

Όμως, εμάς τι μας νοιάζει εφόσον μπορούμε να γράψουμε για ένα ξεχασμένο κράτος της ανατολικής Ευρώπης, τη Μολδαβία; Εκεί, στη μαύρη τρύπα της Ευρώπης, στο πιο φτωχό κράτος σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., διεξάγεται ένα μεγάλο κόλπο ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή. Τι αξία μπορεί να έχει ένα πολύ μικρό κράτος ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία, χωρίς κάποιο λιμάνι ή σπουδαία βιομηχανική παραγωγή; Η αξία της Μολδαβίας, αλλά και του ανεξάρτητου κρατιδίου της Υπερδνειστερίας ακριβώς δίπλα, είναι η ίδια η σκιώδης ύπαρξη τους. Εκεί τίποτα δεν καταγράφεται με σιγουριά, είναι ένα σημείο στο χάρτη που δεν υπάρχει για το διεθνές δίκαιο και έτσι αποτελεί μια ατελείωτη πηγή εκμετάλλευσης για όλους τους «παίκτες».

Αν κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, θα πρέπει να αρχίσουμε από την ανεξαρτησία της Μολδαβίας στις 27 Αυγούστου του 1991. Εν τω μεταξύ, από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990 η Υπερδνειστερία, περιοχή της Μολδαβίας στα σύνορα με την Ουκρανία, διακήρυξε την ανεξαρτησία της και με τη βοήθεια Σοβιετικής στρατιάς, νίκησε τις Μολδαβικές δυνάμεις. Κατάπαυση του πυρός στην περιοχή υπάρχει από το 1992, ενώ σε δημοψήφισμα του 2006 οι κάτοικοι του αποσχισμένου κρατιδίου ψήφισαν την ένωση με τη Ρωσία (η οποία ακόμη δεν την έχει αναγνωρίσει). Η Μολδαβία μέχρι το 2009 εξέλεγε το κομμουνιστικό κόμμα και ήταν ένα από τα λίγα εναπομείναντα κομμουνιστικά κράτη παγκοσμίως. Εκείνη τη χρονιά όμως, ήταν και η τελευταία του Κ.Κ.Μ., εφόσον μέσα από μια κοινωνική και πολιτική αναμπουμπούλα ο ιδιόμορφος συνασπισμός των «ευρωπαϊκών» κομμάτων πήρε τη σκυτάλη.

Το τι είναι αλήθεια από όλα αυτά που ακούγονται για αυτή τη μικροσκοπική γωνιά της Ανατ. Ευρώπης, είναι δύσκολο να επαληθευτεί. Το ντοκιμαντέρ «Εμπόλεμη Ζώνη» του Σωτήρη Δανέζη με τίτλο «Η Χώρα των 12 Θαυμάτων», έκανε λόγο για λαθρεμπόριο όπλων και trafficking γυναικών, μέχρι και δραστηριότητες διάφορων μυστικών υπηρεσιών. Σε ένα γνωστό συμβάν, το 2006 σε ένα από τα απειλητικά βίντεο του Αλ Ζαρκάουι, του πρώην αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, εμφανίστηκαν κάποιες περίεργες ρουκέτες. Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, υποστήριξαν ότι επρόκειτο για τις «Αλαζάν», σοβιετικής κατασκευής, που χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικούς σκοπούς. Όλα τα μετέπειτα στοιχεία οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι οι πωλήσεις έγιναν μέσω της Υπερδνειστερίας.

Η Μολδαβία, όπως σημειώνουν τα διεθνή Μ.Μ.Ε., είναι πιθανό να αλλάζει σελίδα και να ανοίγει το παράθυρο στην Ε.Ε.. Οι Βρυξέλλες φαίνονται διατεθειμένες εδώ και μήνες να συζητήσουν την ένταξη της Μολδαβίας στην Ευρωπαική Ένωση. Φυσικά και το πρώην σοβιετικό κράτος περιμένει να επωφεληθεί από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, μήπως και ξεφύγει από την ασφυκτική οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει εδώ και δεκαετίες. Πάντως, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ανάπτυξη με τη βοήθεια δανείων από το Δ.Ν.Τ.. Ενδεικτικό της ευρύτερης συνεργασίας Μολδαβίας και Ε.Ε. είναι η ανακοίνωση της Μολδαβίας για την κατασκευή αγωγού αερίου με την Ευρώπη για να σταματήσει η 100% ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, για πρώτη φορά στην ιστορία της. «Είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, όταν έκλεισε η συμφωνία του αγωγού που συνδέει το Κισινάου (πρωτέουσα της Μολδαβίας) με την Ευρώπη. 

Κάπου εδώ περιπλέκονται τα πράγματα, εφόσον η Ρωσία βλέπει ακόμη έναν πρώην δορυφόρο της, να αποκτά έντονες εμπορικές σχέσεις με τη Δύση. «Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις σχέσεις μας με τη Μολδαβία» είπε ο ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dmitry Rogozin «αν συνεχιστεί η συνεργασία της με την Ευρώπη». Με πρώτη – πρώτη συνέπεια την περιπλοκή των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Υπερδνειστερία. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα από ιρανικά Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι το Ιράν είναι πολύ κοντά να κλείσει συμφωνία με τη Μολδαβία και την Ουκρανία για να τους προμηθέψει με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, πιο φτηνά από την Ρωσία.

Φυσικά για όλα τα ενδεχόμενα, είναι απαραίτητη η κυβερνητική σταθερότητα σε αυτό το ταλαιπωρημένο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, κάτι που ήδη τίθεται εν αμφιβόλω λόγω αδύναμης πλειοψηφίας των κυβερνόντων στη βουλή. Όλα αυτά, την ώρα που σε ένα άλλο «καταραμένο» σημείο στη Μέση Ανατολή είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσει ένας ακόμα πόλεμος, είναι σημαντικό να βλέπουμε και άλλες περιοχές, οι οποίες αγνοούνται επιδεικτικά από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. και έχουν τη δική τους σημασία στον γεωπολιτικό χάρτη.  

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ