Άρθρο της Μανιάτη Σμαρούλας, Υποψήφια Βουλευτής με τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη, ανέκαθεν ήταν μια σημαντική πόλη, τόσο για τη στρατηγική της θέση όσο και για την πολιτιστική της κληρονομιά. Σε πολιτιστικό επίπεδο η Θεσσαλονίκη με την ποιότητα των μουσείων, των γκαλερί, των ιδρυμάτων της προωθεί καθοριστικά την πολιτιστική κληρονομιά και την ταυτότητα της βόρειας περιοχής της χώρας. Τα ιδρύματα αυτά όχι μόνο συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης, αλλά την καθιστούν πολιτιστικό κόμβο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα τελευταία χρόνια, η πόλη έχει αναδειχθεί σε σπουδαίο πολιτικό κέντρο. Η αυξανόμενη σημασία της αντικατοπτρίζεται στις διάφορες ατζέντες που ανακοινώθηκαν και στα κατά καιρούς φόρα που διοργανώνονται στην πόλη.
Στις βουλευτικές εκλογές του 2019, η πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, με πολλά βασικά πολιτικά κόμματα να διεκδικούν την υποστήριξη της περιοχής.
Παρά το γεγονός ότι η πόλη μας υπήρξε πρωτοπόρα σε διάφορα επίπεδα, δυστυχώς δεν της έχει αποδοθεί μέχρι τώρα το ειδικό πολιτικό βάρος που της αξίζει, και αναφέρομαι κυρίως στο διοικητικό κομμάτι. Φυσικά υπάρχει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1951. Από τότε «μάχεται» για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της βόρειας Ελλάδας με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης.
Όμως, ο συγκεντρωτισμός που βασιλεύει στη χώρα μας «πνίγει» τη δυνατότητα δημιουργίας περιφερειακών κέντρων λήψης αποφάσεων. Στα τόσα χρόνια ύπαρξης του Υπουργείου, ανά περιόδους οι διάφορες κυβερνήσεις είτε προσέθεταν αρμοδιότητες είτε τις αφαιρούσαν. Οι λόγοι γνωστοί, δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.
Το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης θα μπορούσε να διαδραματίσει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και της οικονομικής μεγέθυνσης τόσο της πόλης όσο και της Βόρειας Ελλάδας. Ιδιαίτερα τώρα που η κεντρική γραμμή της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση του τουρισμού.
Οι αυξημένες εξουσίες και αρμοδιότητες -στην ουσία όμως όχι στα χαρτιά- του υπουργείου θα του επέτρεπαν να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών και στην προώθηση των συμφερόντων της περιοχής. Ποιος θα μπορούσε να επιβλέψει, να επιταχύνει ή να ξεμπλοκάρει εμπόδια, καλύτερα από κάθε άλλο υπουργείο, για τα περισσότερα από 30 έργα ύψους 9,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2030;
Ακόμα, πέρα από το ξεμπλοκάρισμα των έργων, ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργούσε ως πλατφόρμα για να ακουστούν οι τοπικές φωνές σε εθνικό επίπεδο. Θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα διάφορα αιτήματα και προσδοκίες της περιοχής και συντεταγμένα θα απαιτούσε απτές λύσεις ή καλύτερα θα δρομολογούσε τις προσδοκώμενες λύσεις το ίδιο το Υπουργείο.
Μια Θεσσαλονίκη – πολιτικό κέντρο με κατακτημένο το βάρος που της αναλογεί, θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αυτό με τη σειρά του, θα αύξανε τη φήμη της Θεσσαλονίκης ως πόλη ευκαιριών και ευημερίας. Επιπλέον θα μπορεί να παρέχει ευκαιρίες για συνεργασία και συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα έχει μακροχρόνιους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τους γείτονές της στα Βαλκάνια και η θέση της Θεσσαλονίκης την καθιστά ιδανικό μέρος για διασυνοριακή συνεργασία και διπλωματία.
Με λίγα λόγια, η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό πολιτικό κέντρο της Ελλάδας θα αποτελούσε μια καίρια εξέλιξη με πολλά θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η ουσιαστική ενίσχυση των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, επιτρέποντας στο υπουργείο να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των εθνικών πολιτικών, στην επιτάχυνση των έργων υποδομής και στην προώθηση των συμφερόντων της περιοχής. Καθώς η πολιτική σημασία της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνεται, είναι ουσιώδες το Υπουργείο να διαδραματίσει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ελλάδας. Γιατί ποιος ξέρει καλύτερα τις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιοχής μας από εμάς τους ίδιους;