Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
Ποιος θα το φανταζόταν πριν από μία πενταετία ότι θα μπορούσαν οι ευρωεκλογές να ξεπερνούν σε πολιτική σημασία τη μάχη σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας; Κι όμως. Για πρώτη φορά στην ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή ιστορία, οι ευρωεκλογές θα προκαλέσουν ανά την ήπειρο ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις, καθώς οι παραδοσιακές δυνάμεις (κεντροδεξιά-κεντροαριστερά) αποτυγχάνουν να πείσουν τους Ευρωπαίους, υπό το βάρος της ευρωπαϊκής κρίσης.
Στη χώρα μας, μάλιστα, οι ευρωεκλογές μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην πτώση της κυβέρνησης. Μπορεί η επικοινωνιακή «καταιγίδα» του πρωτογενούς πλεονάσματος και της εξόδου στις αγορές να ενορχηστρώθηκε άψογα από το Μαξίμου, όμως, ούτε τα εσωκομματικά, ούτε καν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αφήσει σε χλωρό κλαρί Σαμαρά και Βενιζέλο. Πρώτος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξέθαψε το τσεκούρι του πολέμου λέγοντας πως: ««Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα που έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη αν είχαμε τερματίσει τη θητεία μας».
Στα δικά του βήματα ακολούθησε και η κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Σοκαριστική η δήλωσή της. «Η Νέα Δημοκρατία, σήμερα, είναι μικρό κόμμα, δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που γνώρισα εγώ», είπε, αφήνοντας άναυδους και τους πλέον καχύποπτους για την εσωκομματική μάχη που διεξάγεται στη ΝΔ και την επόμενη μέρα που προαλείφεται για το κόμμα.
Ακόμη χειρότερη η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, με τον ίδιο το Γιώργο Παπανδρέου να πρωτοστατεί, πλάι πλάι με το Φώτη Κουβέλη, στην παρουσίαση βιβλίου της Μαριλένας Κοππά. Γνωστό και πολυσυζητημένο το περιστατικό, το σημαντικότερο όλων είναι πως ο Παπανδρέου δεν έχει ούτε καν ψελλίσει τη λέξη «Ελιά», ενώ είναι φανερό πως έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως από τη σημερινή κυβέρνηση, ειδικά με την προ μηνός ανακοίνωσή του όπου και έγραφε πως «Η υπόθεση Μπαλτάκου, αποδεικνύει ότι, η σημερινή Κυβέρνηση αντί να χτυπήσει τη ρίζα του κακού, υιοθέτησε και εξέθρεψε αντιλήψεις και συμπεριφορές, που αποτελούν και την αιτία της ίδιας της κρίσης και του εκτροχιασμού των ελλειμμάτων και του χρέους (...) Ακόμα χειρότερα, έθεσε σε αμφισβήτηση στα μάτια των Ελλήνων, τη δημοκρατική λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμών της πολιτείας». Ζήτημα δημοκρατίας για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έθεσε ο Παπανδρέου!
Όλα αυτά, βεβαίως, απλώς δεν θα συνέβαιναν άπαξ και δεν προεξοφλούσαν όλοι όχι μόνο την εκλογική ήττα της ΝΔ και την καταβαράθρωση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την αδυναμία να υπάρξει κυβέρνηση την επομένη των εκλογών! Ακόμη και ο διεθνής τύπος που κάποτε έστελνε μηνύματα προς τον ελληνικό λαό τι να ψηφίσει και τι όχι, πλέον γράφει απολύτως ανοικτά πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι προϊόν «φούσκας» ομολόγων. Πρόκειται για τρομακτική κατάρρευση των κυβερνητικών πανηγυρισμών. «Ενώ όμως η αρχική πτώση στα επιτόκια από τα ζενίθ του πανικού, ήταν καλοδεχούμενη και σωστή, το επικό ράλι (των ομολόγων της περιφέρειας) φέτος, τα έχει επαναφέρει κοντά σε περιοχές φούσκας», γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Πολύ περισσότερο και από τα γραφόμενα των σοβαρών ευρωπαϊκών εντύπων, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε δύσπιστη ως προς τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να «κρατηθεί» στην εξουσία μετά το πέρας των εκλογών. Αυτός ήταν και ο λόγος που τρέναρε το όποιο ραντεβού για το ελληνικό χρέος για τον επόμενο Σεπτέμβρη, όταν και η συζήτηση «θα γίνει υπό καλύτερους όρους», όπως είπε. Η Καγκελάριος τώρα περιμένει να δει σε ποιον θα τους θέσει.