Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Άγιαξ – ΠΑΟΚ: Δεν ήταν μια απλή αδικία. Ήταν χυδαιότητα.

Όχι, δεν ήταν απλώς μια κακή διαιτητική βραδιά…

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που ξεσηκώνει τα πάθη και τρυπώνει στα πιο μύχια σωθικά του θυμικού μας. Ο οπαδισμός είναι ικανός να μας ωθήσει να κάνουμε το άσπρο μαύρο, να μην παραδεχόμαστε τα προφανή, να εφευρίσκουμε εξωφρενικές δικαιολογίες και απίθανα ελαφρυντικά, να γινόμαστε μικροπρεπείς και χαιρέκακοι απέναντι σε όλους όσοι υποστηρίζουν άλλα χρώματα από τα δικά μας, να αποκτούμε πρωτοφανή ελαστικότητα στα ηθικά μας κριτήρια, γενικά να είμαστε μονίμως εξοπλισμένοι με παρωπίδες. Ακόμη κι αν δεχτούμε όμως όλα τα παραπάνω ως εγγενή στοιχεία του οπαδισμού, πρέπει να επιστρατευτούν ανυπολόγιστες δόσεις εμπάθειας και κομπλεξισμού προκειμένου να μην παραδεχτεί κανείς πως αυτό που συνέβη στο «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα» το βράδυ της Τρίτης ήταν ένας βιασμός του ποδοσφαίρου, του ευ αγωνίζεσθαι, της δικαιοσύνης και της άμιλλας. Αυτό που συνέβη την Τρίτη το βράδυ, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα στοιχειώδες επίπεδο σοβαρότητας στην κουβέντα, είναι αναντίρρητα και εξόφθαλμα χυδαίο.

Όχι, δεν ήταν απλώς μια κακή διαιτητική βραδιά, ούτε μια περίπτωση μεμονωμένων λαθών που ενδέχεται να συμβούν, ούτε ένα συνηθισμένο σπρωξιματάκι για χάρη του ισχυρού της υπόθεσης. Ήταν ένα αηδιαστικό ξεβράκωμα του ίδιου του παιχνιδιού, ένας αγώνας που θα έπρεπε να κάνει όλους τους ιθύνοντες της UEFA να κοκκινίζουν από ντροπή. Ο άρχων του αγώνα δεν ήταν σε κακή βραδιά, ήταν απλούστατα σε αποστολή, είτε αυτεπάγγελτη είτε εντεταλμένη, ποσώς μας ενδιαφέρει αυτό. Ο ΠΑΟΚ, σε μια από τις πιο ενθουσιώδεις, αντρίκειες και απολαυστικές ευρωπαϊκές του εμφανίσεις, έφερε τον μεγάλο (σε όνομα και σε ρόστερ, γιατί από αξιοπρέπεια και αρχοντιά, ασ’ τα να πάνε...) αντίπαλο του σε κατάσταση οριακή, αγγίζοντας ένα ποδοσφαιρικό θαύμα. Ο ΠΑΟΚ επέδειξε και εμφάνισε στο χορτάρι αμέτρητα προσόντα: απίθανο στήσιμο, τρομερή αυτοπεποίθηση, μυαλωμένο και θαρραλέο παιχνίδι, πινελιές ιδιοφυΐας από ορισμένους παίκτες (βλέπε Μπίσεσβαρ και Πασχαλάκη), αλλά δυστυχώς καμία από όλες αυτές τις ευγενείς και σπουδαίες αρετές δεν μπορούσε να αντιπαρέλθει τα πειραγμένα ζάρια του αγώνα.

Ξεκίνημα του παιχνιδιού, άρνηση πεντακάθαρου φάουλ έξω από την περιοχή, ένα πρώτο δείγμα των διαθέσεων του Άγγλου ρεφερί. Καταλογισμός πέναλτι στο 0-1 σε μια φάση που μόνο οι new age αναλυτές που δεν έχουν κλοτσήσει ποτέ μπάλα ούτε στην αυλή του σχολείου μπορούν να θεωρήσουν παράβαση. Άστοχο πέναλτι και ατελείωτο σπρώξιμο του Άγιαξ προς τα καρέ του ΠΑΟΚ, με εμφανή δύο μέτρα και σταθμά στον καταλογισμό των φάουλ και στον πειθαρχικό έλεγχο των καρτών. Αποκορύφωμα αυτής της εμετικής στάσης το γεγονός ότι ακριβώς μετά το ανύπαρκτο πέναλτι, ο Άγγλος διαιτητής καταλόγισε κι ένα εξίσου ανύπαρκτο φάουλ σε πλεονεκτικότατη θέση, χωρίς καμία αιδώ ή ενοχή για την προηγούμενη λανθασμένη του απόφαση. Κι όσο η πολυδιαφημισμένη μηχανή του Άγιαξ δεν έλεγε να πάρει μπρος, η ανησυχία μεγάλωσε, ωσότου ήρθε η ανακούφιση με τον αστραπιαίο καταλογισμό ενός δεύτερου πέναλτι, το οποίο πληροί τα τυπικά κριτήρια του κανονισμού μεν, αλλά σίγουρα δεν το λες και μαρς πέναλτι. Δεύτερο ημίχρονο κι ενώ ο Άγιαξ έχει ήδη πετύχει και δεύτερο γκολ, η μπουγάδα πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστεί. Υπόδειξη ενός ασύλληπτα ουρανοκατέβατου πέναλτι που δεν θα καταλόγιζε ούτε ο πρόεδρος του Άγιαξ, μπας και τελειώνει μια ώρα αρχύτερα η υπόθεση πρόκριση.

 Ο ΠΑΟΚ, όμως, έχει ακόμη σφυγμό. Με αποτέλεσμα στις καθυστερήσεις του αγώνα να δούμε πρωτόγνωρα πράγματα και να βιώσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Κλείσιμο ματιών σε καθαρό χέρι και σκανδαλώδης λήξη του αγώνα, ενώ θα έπρεπε να κρατηθεί τουλάχιστον ένα ακόμη λεπτό καθυστερήσεων.

Το μήνυμα ήταν σαφές. Ο Άγιαξ έπρεπε να προκριθεί, ο ΠΑΟΚ έπρεπε να αποκλειστεί. Εξυπακούεται πως αν στη θέση του ΠΑΟΚ βρισκόταν άλλη ομάδα, τα αθλητικά ΜΜΕ της χώρας θα εξαπέλυαν σήμερα μύδρους κατά του διαιτητή και της UEFA, αντί για τις διπλωματικές επικεφαλίδες που αντικρίσαμε την Τετάρτη το πρωί. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει όσο περισσότερο σαματά μπορεί και να προσπαθήσει να αναδείξει το θέμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Η δε ομάδα του ΠΑΟΚ θα πρέπει, με τη σειρά της, να βάλει ως στόχο την μακρά πορεία στο Europa League. Τα όμορφα ξεκινούν τώρα. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ