Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μια τουριστική εφαρμογή βοηθά τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ανεξερεύνητες περιοχές της Ελλάδας

Ο λόγος για το iGuide που παρέχεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα

Με κεντρικό μήνυμα “Explore the Unexplored Greece”, τρία μέλη του gi-Cluster και συγκεκριμένα οι εταιρείες Mobics και Innoetics και ο ερευνητικός και εκπαιδευτικός φορέας Athens Information Technology (ΑΙΤ) συσπειρώνουν τις τεχνολογίες τους με στόχο την ανάπτυξη μιας καινοτόμου τουριστικής υπηρεσίας με τίτλο “iGuide” [http://iguide.ceti.gr/el]. Το iGuide παρέχεται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα η οποία προσφέρει μια νέα εμπειρία ξενάγησης σε περιοχές όπου δεν υπάρχει οργανωμένη και δομημένη πρόσβαση σε σχετική πληροφορία, όπως αρχαιολογικοί χώροι που δεν διαθέτουν μουσείο ή υπηρεσίες ξενάγησης, περιοχές φυσικού κάλους και άλλα σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η πλατφόρμα βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες που επαυξάνουν την εμπειρία του τελικού χρήστη όπως συνθετική ομιλία για αυτόματη αφήγηση, προσωποποιημένη ξενάγηση, offline maps, crowd-sourcing διαδρομών ξενάγησης, και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις χώρων και κειμηλίων.

«Η περιοχή της Θράκης είναι ένα κλασικό παράδειγμα, όπου η επίσκεψη σε χώρους πολιτιστικής αξίας και τοποθεσίες φυσικού κάλλους δεν συνοδεύεται από επαρκή για τον επισκέπτη πληροφόρηση. Για το λόγο αυτό, ξεκίνησε η ανάπτυξη του iGuide. Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει ως στόχο την παροχή κοινωνικά εμπλουτισμένων ηλεκτρονικών τουριστικών υπηρεσιών που θα μπορεί ο επισκέπτης να χρησιμοποιήσει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο. Το προτεινόμενο σύστημα θα μπορεί να εξυπηρετήσει ένα πολύ μεγαλύτερο, σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις, εύρος χώρων και αξιοθέατων. Κύριοι τομείς εφαρμογής του iGuide είναι αφύλακτες αρχαιολογικές τοποθεσίες, περιοχές φυσικού κάλλους και χώροι πολιτιστικής αξίας, όπου δεν παρέχονται βασικές πληροφορίες ή αυτές που παρέχονται δεν είναι άμεσα προσβάσιμες από τους επισκέπτες», όπως σχετικά ανέφερε ο καθηγητής Χριστόδουλος Χαμζάς, επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής του έργου ‘iGuide: Κοινωνικά Εμπλουτισμένος Τουριστικός Οδηγός Κινητού για Ανεκμετάλλευτα Πολιτιστικά και Φυσικά Μνημεία’.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το iGuide βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης και θα διατεθεί στην αγορά την άνοιξη 2015 παρέχοντας κάλυψη στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δέλτα Νέστου, Αλυκές Θάσου, Μαρώνεια, Άβδηρα, Παλιά Πόλη Ξάνθης, κ.α.), σε τρείς γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά και Βουλγάρικα.

Η εφαρμογή αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ομώνυμου έργου iGuide, συγχρηματοδοτούμενου από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα «Συνεργασία 2011»), συντονιστής του οποίου είναι το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου Ξάνθης, με τη συμμετοχή των εταιρειών Vodafone και Riverland και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μπορείτε εδώθα βρείτε τα λογότυπα του διαγωνισμού, των χορηγών και των υποστηρικτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης