Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Τιτανικός σαπίζει: Πώς είναι σήμερα το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου

Καταστράφηκε ήδη μέρος του πλοίου - Αποκαλυπτικές εικόνες από ομάδα εξερεύνησης βαθέων υδάτων

Ο Τιτανικός, το διασημότερο ναυάγιο όλου του κόσμου, αποσυντίθεται και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια ομάδα εξερεύνησης βαθέων υδάτων, η πρώτη που επισκέπτεται το περίφημο πλοίο εδώ και 14 χρόνια.

Κατά την διάρκεια πέντε υποβρύχιων καταδύσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, οι εξερευνητές παρακολούθησαν το ναυάγιο του βυθισμένου πλοίου, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Κι ενώ κάποια τμήματα του ναυαγίου είναι σε εκπληκτικά καλή κατάσταση, άλλα φαίνεται πως έχουν χαθεί για πάντα στην θάλασσα.

titanikos_3.png

Μάλιστα, η χειρότερη αποσύνθεση παρατηρείται στην δεξιά πλευρά, εκεί όπου ήταν τα διαμερίσματα των αξιωματικών του πλοίου. Ο ιστορικός του «Τιτανικού» Παρκς Στέφενσον δήλωσε πως όσα είδε κατά την διάρκεια της κατάδυσης ήταν «σοκαριστικά».

«Η μπανιέρα του καπετάνιου είναι μια από τις αγαπημένες φωτογραφίες μεταξύ των θαυμαστών του Τιτανικού – και πλέον έχει χαθεί» είπε. «Όλο το κατάστρωμα σε αυτή την πλευρά του σκάφους καταρρέει, παίρνοντας μαζί της και τα δωμάτια. Κι αυτή η κατάρρευση θα συνεχιστεί» τόνισε προσθέτοντας πως «Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση».

 

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αποσύνθεση

Τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, η διάβρωση από το αλάτι και τα βακτήρια που τρώνε τα μέταλλα είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην αποσύνθεση του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται βυθισμένο εδώ και πάνω από 100 χρόνια, στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 600 χιλιόμετρα στα ανοιχτά των ακτών του Νιουφάουντλαντ του Καναδά.

Το κρουαζιερόπλοιο, που ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής, χτύπησε σε ένα παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπροντ με προορισμό την νέα Υόρκη το 1912. Από τους 2.200 επιβάτες και πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 πέθαναν.

titanikos_2.png

Οι νέες καταδύσεις πραγματοποιήθηκαν από ένα υποβρύχιο μήκους 4,6 μέτρων και η πλοήγηση γύρω από το διάσημο ναυάγιο, το οποίο κείτεται κομμένο σε δύο κομμάτια σε απόσταση 600 μέτρων το ένα από το άλλο, αποτέλεσε πρόκληση για την αποστολή.

Οι κακές καιρικές συνθήκες στον Ατλαντικό και τα ισχυρά υποβρύχια ρεύματα έκαναν τις καταδύσεις ιδιαίτερα δύσκολες. Εκτός όμως από την λήψη φωτογραφιών, οι επιστήμονες είχαν επίσης την ευκαιρία να μελετήσουν τα πλάσματα που ζουν στο ναυάγιο του Τιτανικού. Παρά τις συνθήκες κατάψυξης που επικρατούν, το πυκνό σκοτάδι και την τεράστια πίεση, η ζωή ακμάζει εκεί.

Αυτό όμως, όπως δήλωσε η επιστήμονας της αποστολής Κλερ Φιτζσάιμονς, από το πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, είναι και ένας από τους παράγοντες αποσύνθεσης του Τιτανικού. «Υπάρχουν μικρόβια στο ναυάγιο που τρώνε το σίδερο του ίδιου του κρουαζιερόπλοιου, δημιουργώντας μια πιο αδύναμη μορφή του μετάλλου» είπε. «Αυτοί οι σταλακτίκες σκουριάς που κρέμονται από το ναυάγιο, είναι τόσο εύθραυστοι που μπορούν να μετατραπούν σε ένα σύννεφο σκόνης με την παραμικρή αφορμή».

Οι επιστήμονες μελετούν τον τρόπο με τον οποίο διαβρώνονται διαφορετικοί τύποι μετάλλων στα βαθιά νερά του Ατλαντικού, προκειμένου να εκτιμήσουν πόσο ακόμη χρόνο έχει ο Τιτανικός.

Σχολιάζοντας την αποστολή, ο Ρόμπερτ Μπλιθ από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο στο Γκρίνουιτς, δήλωσε ότι ήταν πολύ σημαντική η τεκμηρίωση του ναυαγίου στην τρέχουσα κατάστασή του. «Το ίδιο το ναυάγιο είναι ο μόνος μάρτυρας που έχουμε από την καταστροφή του Τιτανικού. Όλοι οι επιζώντες έχουν πεθάνει τώρα, οπότε πιστεύω πως πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ναυάγιο όσο ακόμη έχει κάτι να μας πει».

titanikos_1.jpeg

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφίες: Atlantic Productions

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ