Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Στόλτενμπεργκ: «Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης»

Τι είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σχετικά με την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της συμμαχίας με την Τουρκία

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει επιδείξει μεγάλη δύναμη και ανθεκτικότητα ώστε να αντιμετωπίζει τις διαφορές της χωρίς να αποδυναμώνει τον βασικό της πυρήνα, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην επίσημη ανοιχτή διάσκεψη «NATO Engages» που φιλοξενήθηκε στο κέντρο του Λονδίνου, μία μέρα πριν την επίσημη Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών της, που θα σφραγίσει την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση της Συμμαχίας.

Η διάσκεψη - όπου συμμετείχαν ηγέτες χωρών, πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, εκπρόσωποι ινστιτούτων διεθνών σχέσεων και think tanks, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης - αποτελεί ένα γεγονός που ενθαρρύνει τη δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο του ΝΑΤΟ, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, αλλά και την ανάγκη προσαρμογής στο μέλλον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις γύρω από τις δημόσιες διαφωνίες που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ηγέτες χωρών μελών της για το μέλλον και την αποστολή της συμμαχίας και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ υποστήριξε ότι εάν κοιτάξει κανείς την ουσία θα διαπιστώσει ότι η Συμμαχία στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται με επιτυχία και αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι ενεργή και αποδίδει. «Δεν πρέπει να αμφισβητούμε ποτέ την ενότητα και την πολιτική βούληση να στεκόμαστε μαζί και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο. Γιατί ο σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση της ειρήνης και η αποφυγή συγκρούσεων. Εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση θα υπάρξει απάντηση από όλη τη συμμαχία και αυτό διατηρεί την ειρήνη» είπε.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και δη στην Βαλτική, στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε επίθεσης, θα υπάρξει συνολική απάντηση από τη συμμαχία, ενώ σχολίασε και την απειλή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εμποδίσει το αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εάν προηγουμένως δεν αναγνωρίσει το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατικές τις κουρδικές δυνάμεις που δρουν στη Συρία. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στις σύμμαχες χώρες, αλλά έχουμε σχέδια για να προστατέψουμε τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Και εκτός από σχέδια έχουμε και δυνάμεις εκεί και αυτό στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την ετοιμότητά μας να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε τους συμμάχους μας» είπε.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει αύριο κάποιου είδους διακήρυξη που να αποκλιμακώνει την αντιπαράθεση με την Τουρκία, δήλωσε ότι, αν και δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες διαβεβαιώσεις, «το ΝΑΤΟ εργάζεται για κάτι τέτοιο, μελετώντας και αναθεωρώντας σχέδια». Εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία διαδικασία στοχασμού από τους ηγέτες των χωρών για τους τρόπους με τους οποίους θα ενδυναμώσουν περαιτέρω την πολιτική διάσταση της Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στην Κίνα, αναγνώρισε την ανάγκη να μπει στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν από κοινού οι επιπτώσεις στην ασφάλεια των σύμμαχων χωρών από την ανέλιξή της. «Η Κίνα έρχεται πιο κοντά σε μας, στην Αρκτική, στην Αφρική, μέσα από σημαντικές επενδύσεις στην Ευρώπη, μέσα από τον κυβερνοχώρο. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό έχει επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ και να αναπτύξουμε μία κοινή προσέγγιση απέναντί της, όχι για να δημιουργήσουμε έναν αντίπαλο, αλλά να αναλύσουμε, να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε ισορροπημένα στις προκλήσεις που θέτει» είπε.

Εκτίμησε επίσης ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος με τη Ρωσία στο θέμα του ελέγχου των όπλων. «Η ακύρωση της INF συμφωνίας είναι πραγματικά σημαντικό εμπόδιο. Θα συζητηθούν αυτά στη αυριανή σύνοδο, πως να βρούμε τρόπους να διεξάγουμε αξιόπιστους ελέγχους όπλων, ειδικά στον τομέα των πυρηνικών» σχολίασε. Καταλήγοντας, ο κ.Στόλτενμπεργκ είπε ότι «το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία γιατί πάντα είχε την ικανότητα να αλλάζει και όσο συνεχίζει να αλλάζει, θα συνεχίσει να είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία».

Χαιρετίζοντας τη διάσκεψη «NATO Engages», ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι στόχος της συνόδου είναι να αναλογιστούμε με ποιο τρόπο το ΝΑΤΟ θα συμβάλλει ώστε να γίνει ο κόσμος ασφαλέστερος τις επόμενες εφτά δεκαετίες και πως θα προσαρμοστεί στις νέες προκλήσεις από τις κυβερνοαπειλές μέχρι την κλιματική ασφάλεια.

Σε όσους αμφισβητούν την ισχύ του ΝΑΤΟ τους κάλεσε να αναρωτηθούν γιατί -εφόσον ο οργανισμός δεν έχει σκοπό - οι αντίπαλοι καταβάλλουν τόση προσπάθεια για να αποσταθεροποιήσουν τη συμμαχία. Τόνισε την ανάγκη προσαρμογής στις νέες προκλήσεις, πέρα από τις συμβατικές απειλές και τις παραδοσιακές πολεμικές επιχειρήσεις. «Οι αντίπαλοι επιτίθενται από τις σκιές, επιδιώκουν νέες τακτικές για να διαιρέσουν και να αποσταθεροποιήσουν, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για να υπονομεύσουν την καθημερινότητά μας» είπε, αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον κυβερνοχώρο. Είπε πως η απάντηση στις νέες προκλήσεις πρέπει να είναι συλλογική και να αφορά τις επενδύσεις σε δυνάμεις αποτροπής, στην προσαρμογή στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες και στην αλληλεγγύη. «Η κοινή δέσμευση στο άρθρο 5 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της αλληλεγγύης, ο πιο φθηνός τρόπος άμυνας. Αλλά δεν μπορούμε να το έχουμε αυτό χωρίς δέσμευση» είπε και πρόσθεσε: «Όσο κρατάμε την αλληλεγγύη και μένουμε αληθινοί στις αξίες μας, το ΝΑΤΟ θα μείνει η μεγαλύτερη αμυντική συμμαχία που έχει δει ποτέ ο κόσμος και θα συνεχίσει να διατηρεί την ασφάλεια του κόσμου».

Στη θεματική της διάσκεψης «Άμυνα και αποτροπή στη νέα εποχή» συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, η οποία όπως εκτίμησε περιμένει στις αρχές του νέου έτους να γίνει επίσημα το 30ο πλήρες μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρμενία: Στην Τουρκία ο εναέριος έλεγχος των επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζαν
Oι πτήσεις των τουρκικών και αζέρικων πολεμικών αεροσκαφών σήμερα «ελέγχονταν από την τουρκική αεροπορική διοίκηση Ε7-Τ»
Αρμενία: Στην Τουρκία ο εναέριος έλεγχος των επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζαν
Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε 2 αλλοδαπούς – Κενά μνήμης η 20χρονη
Όπως κατήγγειλε η 20χρονη, οι συλληφθέντες με τη χρήση σωματικής βίας την οδήγησαν στο σπίτι τους, όπου την εξανάγκασαν σε ασελγείς πράξεις και...
Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη σε 2 αλλοδαπούς – Κενά μνήμης η 20χρονη