Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σκληροί του lockdown: Τα μέτρα ανά χώρα - «Βόμβα» για τη Βόρεια Ελλάδα (ΧΑΡΤΗΣ)

Ο εφιάλτης του lockdown επέστρεψε στην Αυστρία και σε μέρος της Γερμανίας

 

Μάχη με την έξαρση των κρουσμάτων δίνει η Ευρώπη. Η πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες εντείνεται προκειμένου να σωθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων την ώρα που η Αυστρία προχώρησε ήδη σε ολικό lockdown με τη Γερμανία να οδεύει προς την ίδια κατεύθυνση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επαναφέρουν περιοστικά μέτρα ή επιβάλλουν νέα τα οποία στοχεύουν κυρίως στην «απομόνωση» των ανεμβολίαστων πολιτών προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορωνοιου και να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ που ως επί των πλείστων νοσηλεύονται πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ολικό Lockdown στην Αυστρία

Σφίγγει τα λουριά για όλους η Αυστρία επιβάλλοντας υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους και lockdown, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους αλλά και τους εμβολιασμένους από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Αυστριακός Καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Τα κρούσματα της νόσου Covid στην Αυστρία έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες με την αυστριακή κυβέρνηση να αναγκάζεται να προχωρήσει στη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων, λίγες ημέρες μετά το lockdown που επέβαλε για τους ανεμβολίαστους. Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι αυστριακές αρχές έχουν καταγράψει πάνω από 10.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα. Οι κλινικές βρίσκονται στα όριά τους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική στο Σάλτσμπουργκ και την Άνω Αυστρία, με κρούσματα να αγγίζουν τα 1.500 ανά 100.000 κατοίκους.

Η αυστριακή κυβέρνηση συμφώνησε σε καθολικό lockdown που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα και θα διαρκέσει -σε πρώτη φάση- δέκα ημέρες ενώ μπορεί να παραταθεί για δέκα ημέρες το πολύ. Το μέτρο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2022.

«Πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα», είπε ο Καγκελάριος της χώρας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ εξηγώντας την απόφασή του. «Υποκινούμενοι από ριζοσπαστικούς αντιεμβολιαστές και σαθρές, ψευδείς ειδήσεις», πολύ λίγοι έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για επίθεση στο σύστημα υγείας μας», τόνισε ο Αυστριακός Καγκελάριος.

«Παρά τους μήνες πειθούς, δεν καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν. Τα μέτρα έχουν αυξήσει την προθυμία για εμβολιασμό, αλλά όχι σε επαρκή βαθμό», είπε ο Καγκελάριος και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε ένα πέμπτο κύμα, δεν θέλουμε ένα έκτο και έβδομο κύμα. Ο ιός δεν θα φύγει, θα παραμείνει».

Πιθανό το γενικό lockdown και στη Γερμανία

Για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κορωνοϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

«Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο "και δέκα"», επισήμανε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Η απερχόμενη καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τα οποία χαρακτήρισε «αναγκαία» τα μέτρα καθώς «η κατάσταση είναι δραματική» στη χώρα και απηύθυνε νέα έκκληση στους αναποφάσιστους να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι «θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση αν το εμβολιαστικό κενό δεν ήταν τόσο μεγάλο».

Στο μεταξύ η Βαυαρία βάζει στην «απομόνωση» τους ανεμβολίαστους με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου Μάρκους Ζέντερ να ανακοινώνει νέα αυστηρά μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του: Περιορίζονται οι επαφές για τους ανεμβολίαστους. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις το πολύ πέντε ατόμων και μέχρι δύο νοικοκυριά. Μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους. Οι τράπεζες εξαιρούνται.Επίσης, μόνο οι εμβολιασμένοι θα συμμετέχουν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται μόνο με το 25% των θεατών. Τα εστιατόρια θα κλείνουν μετά τις 10 το βράδυ.

Κλαμπ, μπαρ, ντίσκο και οίκοι ανοχής θα παραμείνουν κλειστά. Δεν θα λειτουργήσουν όλες οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Και σε περιοχές που θεωρούνται εστίες του κορωνοϊού- με 1.000 νέα κρούσματα την ημέρα επί επτά ημέρες, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, θα βάζουν λουκέτο. Ωστόσο, σχολεία και παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτά .

Υποχρεωτική η τηλεργασία στο Βέλγιο

Κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και στο Βέλγιο η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την τηλεργασία. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πλέον από το σπίτι τους παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων επιχειρηματικών ομάδων.

Παράλληλα η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική και στα δεκάχρονα παιδιά, με τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου να δηλώνει την Τετάρτη ότι ο μόνος λόγος που απετράπη ένα νέο καθολικό lockdown είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Το Βέλγιο επιβάλλει επίσης την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμη και σε χώρους, από τους οποίους αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι.

Πιθανή η επιστροφή της τηλεργασία στη Γαλλία

Στη Γαλλία, όμως, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται, το ποσοστό εμβολιασμού είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Περίπου το 69% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο στη Γαλλία, σύμφωνα με το OurWorldInData (το επίσημο νούμερο, που περιλαμβάνει όσους έχουν κάνει μόνο μία δόση αν είχαν προηγουμένως νοσήσει, είναι ελαφρώς υψηλότερο).

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι, από την 1η Δεκεμβρίου, οι άνω των 65 ετών και τα άτομα σε ομάδες κινδύνου που δεν είχαν κάνει τρίτη δόση δεν θα δικαιούνται πλέον άδεια υγείας και ταυτόχρονα το πρόγραμμα της τρίτης δόσης θα επεκταθεί σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ο βασικός επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης, Ζαν Φρανσουά Ντελφεσί δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι Aρχές να ζητήσουν και πάλι από τις επιχειρήσεις να στραφούν περισσότερο στην τηλεργασία

Ολικό Lockdown στην Λετονία - Μόνο για τους ανεμβολίαστους σε Σλοβακία και Τσεχία

Τα βήματα της Αυστρίας αποκλείοντας από την ερχόμενη εβδομάδα την πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε δημόσιες εκδηλώσεις, μπαρ και εστιατόρια, ακολουθεί η Τσεχία ενώ η Σλοβακία , όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ, θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα lockdown για τους ανεμβολίαστους, αφού κατέγραψε ρεκόρ 8.342 ημερήσιων κρουσμάτων.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.

Μίνι lockdown και στην Ολλανδία

Σε μίνι lockdown βρίσκεται και η Ολλανδία που παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά.

Οι πολίτες καλούνται να εργάζονται από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται θεατές στις αθλητικές διοργανώσεις. Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα «μη απαραίτητα» καταστήματα θα κλείνουν στις 19:00 για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Η κυβέρνηση Ρούτε αναμένεται να συζητήσει νέα μέτρα σήμερα.

Νωρίτερα θα κλείνουν μπαρ και εστιατόρια στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία μπαρ, νυχτερινά κέντρα και εστιατόρια υποχρεούνται να κλείνουν νωρίτερα, έως τα μεσάνυχτα. Την ίδια ώρα οι της Ιρλανδίας σκοπεύουν να εντείνουν τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταπολεμήσει την αναζωπύρωση των κρουσμάτων της Covid-19 στον πληθυσμό της χώρας, συντριπτικό μέρος του οποίου έχει εμβολιαστεί. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι πλέον υποχρεωτικά, πέρα από τα μπαρ και τα εστιατόρια και κινηματογράφους και θέατρα.

Καλπάζει η πανδημία στην Ουγγαρία

Στην Ουγγαρία, όπου καλπάζει η πανδημία με πάνω από 10.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, γιατροί απηύθυναν έκκληση στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να λάβει μέτρα κατά των ανεμβολίαστων με την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού σε χώρους όπως εστιατόρια και θέατρα.

Δεν απέκλεισε lockdown τα Χριστούγεννα ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, προειδοποίησε προ ημερών ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου απαγορευτικού τα Χριστούγεννα σημειώνοντας ότι «η ιστορία δείχνει πώς δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού».

Ο χάρτης με τα μέτρα ανά χώρα

Το αμερικανικό Bloomberg έφτιαξε έναν χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται τα μέτρα που έχει λάβει κάθε χώρα της Ευρώπης προκειμένου να αντισταθεί στην επέλαση του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού. Βέβαια, οι αποφάσεις κάθε χώρας μεταβάλλονται κυριολεκτικά ώρα με την ώρα και καθώς η πανδημία δείχνει να ανθίσταται.

Όπως θα δείτε παρακάτω, με γαλάζιο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς αποκλειστικά σε ανεμβολίαστους πολίτες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται, εκτός από την Ελλάδα, και η Γερμανία (ο κανόνας 2G αποκλείει τους ανεμβολίαστους από μια σειρά δραστηριοτήτων), η Τσεχία και η Σλοβακία.

xart.png

 

Με πράσινο ανοιχτό χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που επιβάλλουν τη χρήση πιστοποιητικού (εμβολιασμός, νόσηση ή τεστ) για το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων στη χώρα. Σε αυτό το γκρουπ εντάσσονται χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Φινλανδία, η Δανία, η Βουλγαρία κ.α.

Με πράσινο σκούρο αποτυπώνονται οι χώρες που διατηρούν την υποχρέωση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Ανάμεσά τους η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Με μπλε σκούρο χρώμα αποτυπώνονται οι χώρες που έχουν επαναφέρει την υποχρεωτική τηλεργασία σε όσα επαγγέλματα είναι δυνατή, μέτρο που έχουν επιλέξει το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Τέλος, με μοβ χρώμα αποτυπώνεται η Ολλανδία, η οποία ήταν και η πρώτη χώρα που επέβαλε μερικό lockdown πριν από μερικές ημέρες.

«Βόμβα» στα ελληνικά σύνορα: Φόβοι για βουλγαρική μετάλλαξη

Την έντονη ανησυχία της για την επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού στη Βουλγαρία εκφράζει η ΕΕ, καθώς η χώρα των «27» με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί όλη την Ευρώπη, ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί στη Βόρεια Ελλάδα. 

Η γειτονική Βουλγαρία βιώνει μια από τις πιο επιθετικές εξάρσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η χώρα ανέφερε σήμερα 2.785 νέες λοιμώξεις, λιγότερες από την κορύφωση των κρουσμάτων τον Οκτώβριο, και 155 νέους θανάτους.

Η πανδημία έχει αφαιρέσει τη ζωή σε 26.985 ανθρώπους μέχρι τώρα στη Βουλγαρία, μια χώρα με πληθυσμό 7.000.000 κατοίκων.

Μπρετόν: Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, αρμόδιος για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν, βρέθηκε στη Σόφια την Παρασκευή και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του.

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες», είπε χαρακτηριστικά.

Η εμβολιαστική κάλυψη στη Βουλγαρία είναι μόλις 24.39%, πολύ πιο χαμηλά από οποιαδήποτε άλλη χώρα των «27» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος, γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε.

Πώς μπορεί να προκύψει μια μετάλλαξη

Το φαινόμενο των μεταλλάξεων δεν είναι σπάνιο, ούτε πρωτόγνωρο στους επιστήμονες, καθώς αποτελεί συνηθισμένη εξέλιξη σε περιπτώσεις ιών όπως ο κορωνοϊός.

Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί και το έχουμε ήδη βιώσει σε παγκόσμια κλίμακα με τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι τα χαρακτηριστικά μιας πιθανής νέας μετάλλαξης.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες γενετικές αλλαγές στον κορωνοϊό μπορούν να οδηγήσουν σε μια πιο μεταδοτική παραλλαγή», αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, Ρόμπερτ Μπόλινγκερ. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την παραλλαγή Δέλτα», προσθέτει.

Οι ειδικοί έχουν τονίσει πως ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού, η οποία και του δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα του, με αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις, οι παραλλαγές να μπορούν να προσδεθούν πιο σφιχτά στα κύτταρά μας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η παραλλαγή Δέλτα είναι μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, όταν η διάδοση του κορωνοϊού στην αχανή χώρα είχε αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η Δέλτα θεωρείται η πιο μεταδοτική μορφή του κορωνοϊού μέχρι σήμερα.

Στη χώρα μας, για παράδειγμα, εδώ και κάποιο διάστημα, η μετάλλαξη Δέλτα είναι το μοναδικό στέλεχος του κορωνοϊού που διασπείρεται στην κοινότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πατέρας με τον ανήλικο γιο του καλλιεργούσαν κάνναβη σπίτι τους (VIDEO)
Τι βρέθηκε από την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι τους – Συνελήφθη ο ανήλικος, αναζητείται ο πατέρας του
Θεσσαλονίκη: Πατέρας με τον ανήλικο γιο του καλλιεργούσαν κάνναβη σπίτι τους (VIDEO)