Σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι «χωρίς όρους» διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στο ουκρανικό έδαφος.
Ύστερα από διπλωματικό θρίλερ και προτάσεις που απορρίφθηκαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο -μέσω αντιπροσωπειών- στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ, στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε άλλωστε πριν από λίγο ότι είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να εξασφαλίσει την ειρήνη, καθώς η Ουκρανία πρόκειται να συναντηθεί με τη Ρωσία για ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν ώστε αργότερα να μην υπάρχει ούτε ένας πολίτης της Ουκρανίας που να αμφιβάλλει ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε μια ακόμη και μικρή ευκαιρία».
«Δεν θα παραδώσουμε ούτε σπιθαμή γης»
Την ίδια στιγμή, σε μήνυμα του ο ουκρανός ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε πως «δεν θα υποκύψουμε, δεν θα παραδοθούμε, δεν θα παραδώσουμε ούτε μία ίντσα της επικράτειάς μας».
Σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή τις επικείμενες συνομιλίες με τη Ρωσία ο κ. Κουλέμπα είπε αρχικά πως «το γεγονός ότι τώρα έστειλαν μήνυμα (οι Ρώσοι) ότι είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς απαιτήσεις και προαπαιτούμενα είναι μια νίκη για την ουκρανική πλευρά». Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη «που έχουν προσφέρει οι σύμμαχοι και φίλοι μας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι οι δικοί μας άνθρωποι όμως που πολεμούν, παλεύουν και σκοτώνονται».
Σχετικά με τις συνομιλίες, ο Κουλέμπα επισήμανε ότι «θα στείλουμε μια αντιπροσωπεία σε ένα μεθοριακό σταθμό και πάμε εκεί πρώτα απ’ όλα για να ακούσουμε τι έχει να μας προτείνει η Ρωσία, τι έχει να πει. Δεν υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία, δεν υπάρχει κάποιος στόχος, δεν υπάρχει κάποια βάση πέρα από το ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τι έχει να πει η Ρωσία και να θέσουμε τα αιτήματά μας». Σε εκείνο το σημείο υπογράμμισε ότι «ο πρόεδρος Λουκασένκο διαβεβαίωσε τον πρόεδρο Ζελένσκι ότι δεν θα υπάρξει καμία εχθρική ενέργεια από το έδαφος της Λευκορωσίας και καμία ρωσική επίθεση από τη Λευκορωσία και αυτό είναι κάτι θετικό» ενώ διεμήνυσε τα εξής:
«Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τη χώρα μας, να αντιστεκόμαστε επιτυχώς στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, στους Ρώσους εισβολείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανακαταλάβουμε όποια εδάφη έχουν καταλάβει. Η μόνη λύση αυτών των συνομιλιών θα είναι το τέλος του πολέμου και η ειρήνη. Αλλά θα ήθελα να κάνω απολύτως σαφές, ότι δεν πρόκειται να παραδώσουμε ούτε μια σπιθαμή του εδάφους της Ουκρανίας»
Καταλήγοντας είπε ότι η έμμεση απειλή Πούτιν για τα πυρηνικά θα ήταν «κάτι καταστροφικό για τον κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτό που αναμένουμε ακόμα και από τον πρόεδρο Πούτιν αυτή τη στιγμή».
Η ιστορία της περιοχής
Το Πρίπιατ ήταν κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας.
Πήρε το όνομα της από τον κοντινό ποταμό Πρίπιατ, και ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1970, όπου αποτέλεσε την ένατη πυρηνική πόλη (ένα είδος κλειστής πόλης) στη Σοβιετική Ένωση, ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ. Ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1979 και είχε αναπτυχθεί σε πληθυσμό των 49.360 μέχρι τη στιγμή που εκκενώθηκε, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένης μέρας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.
Παρόλο που το Πρίπιατ βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας Ιβάνκιβ, η πόλη έχει σήμερα την ιδιότητα της σημαντικής αποκλειστικής ζώνης με αποτέλεσμα να διοικείται από την ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου. Το Πρίπιατ εποπτεύεται, επίσης, από το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, το οποίο διαχειρίζεται δραστηριότητες για ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.
Τα χρόνια μετά το ατύχημα
Το 1986, η πόλη της Σλάβουτιτς κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το Πρίπιατ. Μετά από το Πρίπιατ, αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη για την υποδοχή εργαζομένων και επιστημόνων στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Τα τελευταία χρόνια πολλά τοπικά ουκρανικά τουριστικά γραφεία προσφέρουν επίσκεψη στην πόλη και στο εργοστάσιο του «Τσερνόμπιλ».
Ένα αξιοσημείωτο ορόσημο που συχνά εμφανίζεται σε φωτογραφίες της πόλης και είναι ορατό από ιστότοπους αεροφωτογραφιών είναι ο εγκαταλελειμμένος τροχός που βρίσκεται στο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει την Πρωτομαγιά του 1986, δηλαδή 5 μέρες μετά το ατύχημα. Το κολυμβητικό κέντρο Αζούρ και το Στάδιο Αβανχάρντ είναι δύο άλλα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Λήγει η προθεσμία για τέλη κυκλοφορίας: Τρόποι πληρωμής και πρόστιμα
Η ΕΕ βάζει μπλόκο στη Ρωσία: Κλείνει εναέριο χώρο και αποκλείει ρωσικά ΜΜΕ
Συννεφιά με κρύο και χιόνι στα ορεινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη