Μία σοβαρή εξέλιξη καταγράφουν τα αμερικανικά ΜΜΕ μετά από την χθεσινή συνομιλία που είχαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο τελευταίος μιλώντας προς τους Αμερικανούς Γερουσιαστές ζήτησε τον οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας και για την ενέργεια (σ.σ. κάτι που βεβαίως αφορά περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά και την ενίσχυση με αεροσκάφη από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Ώρες μετά, και μετά την συνομιλία Μπάιντεν – Ζελένσκι, τα διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν πως οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Πολωνία για μια συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία με πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς το Κίεβο εντείνει την πίεση στη Δύση για να ενισχύσει τις ικανότητές της στην αεροπορία ώστε να μπορέσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει πολεμικά αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την Πολωνία προς την Ουκρανία, ενώ η Βαρσοβία με τη σειρά της θα λάβει F-16 από τις ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι διαπραγματεύεται με την Πολωνία και διαβουλεύεται με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, αλλά ότι υπάρχουν «μια σειρά από προκλητικά πρακτικά ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του πώς θα μπορούσαν πραγματικά να μεταφερθούν τα αεροσκάφη από την Πολωνία στην Ουκρανία».
«Εργαζόμαστε επίσης για τις δυνατότητες που θα μπορούσαμε να παρέχουμε για να ανταποδώσουμε την Πολωνία εάν αποφασίσει να μεταφέρει αεροπλάνα στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Ένας Πολωνός αξιωματούχος δήλωσε: «Η Πολωνία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι μια αμερόληπτη χώρα, επειδή υποστηρίζει την Ουκρανία ως θύμα επιθετικότητας. Θεωρεί, ωστόσο, ότι όλα τα στρατιωτικά θέματα πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ στο σύνολό του».
Η συμφωνία προέκυψε μετά από μια ημέρα έντονης πίεσης από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών του, οι οποίοι δήλωσαν αμφότεροι ότι εάν το ΝΑΤΟ δεν θεσπίσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, τότε θα πρέπει να παράσχει στην αεροπορία του μαχητικά αεροσκάφη.
Οι Ουκρανοί πιλότοι χρειάζονται αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής γιατί αυτά είναι τα συστήματα που έχουν εκπαιδευτεί να πετούν.
Η Ουάσιγκτον εργάζεται για να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία και αυτή την εβδομάδα έστειλε αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, τα ίδια όπλα που οι ΗΠΑ παρείχαν στους Μουτζαχεντίν για να αποκρούσουν τη ρωσική εισβολή στο Αφγανιστάν.
Πάντως, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η αποστολή αεροπλάνων θα ισοδυναμούσε με παρέμβαση στη σύγκρουση.
Σημειώνεται πως στις χθεσινές συνομιλίες Ζελένσκι με Γερουσιαστές των ΗΠΑ, ένας εξ αυτών έκανε λόγο για τρεις ΝΑΤΟϊκές χώρες που θα κληθούν να παράσχουν αεροπλάνα στην Ουκρανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Χειμωνιάτικος καιρός με βροχές και κρύο σήμερα Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
«Φωτιά» οι τιμές σε ρεύμα, αέριο: Έρχονται ανακοινώσεις για πακέτο μέτρων
Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί Άραβες και Ισραήλ δεν «τιμωρούν» τη Ρωσία