Σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας απαντά ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr.
Ο Δρ. Δρούγος, Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής, αναλύει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον, 14 ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Ο χρόνος δεν ευνοεί τον Πούτιν
«Αν αντέξουν, θα έρθουν έστω καθυστερημένα οι δυτικές δυνάμεις να τους σώσουν; Ο χρόνος δεν ευνοεί σίγουρα τον πρόεδρο της Ρωσίας. Τα θύματα αυξάνονται. Το στρατιωτικό αντίγραφο του ναζιστικού τύπου blitzkrieg δεν πέτυχε. Οι στρατεύσιμοι του φέρεται να είναι μην έχουν ηθικό και η πολεμική του μηχανή μπορεί να βαλτώσει, την ώρα που καταστρέφεται η οικονομία της Ρωσίας. Οι διαμαρτυρίες του στο εσωτερικό αντικατοπτρίζουν μια νέα πολιτική ευπάθεια. Ο Πούτιν παρακολουθείται από εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη», σχολιάζει ο γνωστός Γεωστρατηγικός Αναλυτής.
H εν εξελίξει καταστροφή θυμίζει το Ιράκ το 2003
Για κάθε ορθολογικό ηγέτη, μια άμεση κατάπαυση του πυρός, συνοδευόμενη από μια εικονική αξίωση νίκης και επικράτησης θα ήταν μια προφανής διέξοδος από το αδιέξοδο. Αλλά η λογική δεν διαδραματίζει κανένα ρόλο στη προβληματική «σκέψη» του Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς. «Αυτή η εν εξελίξει καταστροφή θυμίζει το Ιράκ το 2003. Πώς θα μπορούσε κάποιος, όσο παραληρηματικός, να πιστεύει ότι μια ευρείας κλίμακας εισβολή ήταν μια καλή ιδέα; Ο άνθρωπος που ο Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί «ιδιοφυΐα» αποδεικνύεται πραγματικά ένας τεράστιος ηλίθιος. Για να αποφύγουν την ήττα - για να κερδίσουν τελικά - οι Ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης θα χρειαστούν τη διαρκή, μακροπρόθεσμη στρατιωτική, υλικοτεχνική, οικονομική και μυστική υποστήριξη της Δύσης».
Ο λαός της Ουκρανίας είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί
Την ίδια στιγμή, τα μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν φαίνονται πουθενά -προς το παρόν- στον ουρανό της Ουκρανίας, αλλά υπάρχει μια ανησυχία για το τι θα γίνει προσεχώς, ενώ ο Ζελένσκι επιθυμεί άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ο κ. Δρούγος αναφέρει: «Την περασμένη εβδομάδα τον επευφημούσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – αλλά το αίτημα δεν θα ικανοποιηθεί σύντομα. Το Κίεβο επίμονα ζητάει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων /NO FLY ZΟNE υπό την επιτήρηση του ΝΑΤΟ για να συνδράμει στο να σταματήσει ο ανελέητος βομβαρδισμός πόλεων όπως η Μαριούπολη, το Σούμι και το Χάρκοβο. Ο λαός της Ουκρανίας είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί. Είναι αδύνατο να μην τους θαυμάσουμε και χειροκροτήσουμε αλλά πρέπει να τους προστατέψουμε από τiς μαζικές δολοφονίες του αρχικαρδινάλιου του Κρεμλίνου. Μια τέτοια γενναιότητα υπογραμμίζει και τη σοβαρή ευθύνη των δυτικών κυβερνήσεων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Για πρώτη φορά, η ΕΕ προμηθεύει όπλα
Όπως λέει, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ειδικότερα, έχουν ενθαρρύνει την Ουκρανική αντίσταση, στέλνοντας πυραύλους, με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζο Μπάιντεν να απεικονίζουν τον πόλεμο ως αγώνα μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας, δημοκρατίας και αυταρχισμού. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς αλλά και άλλες, έχουν επίσης υποσχεθεί στο Κίεβο υποστήριξη αορίστου χρόνου. «Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. προμηθεύει όπλα», αναφέρει ο Δρ. Δρούγος σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι «πρέπει οι Ουκρανοί να εμπιστευτούν όλες τις Ευρωπαϊκές υποσχέσεις; Τι γίνεται αν ο πόλεμος διαρκέσει πέντε ή δέκα χρόνια, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο για τέτοιες συγκρούσεις; Η τροφοδοσία μιας ατελείωτης, ευρέως αποσταθεροποιητικής εξέγερσης θα απαιτήσει σκληρότητα και συνέπεια από το Λονδίνο και τους Αμερικανούς για να διατηρήσουν τις θέσεις τους».
Ο εκτεταμένος διασυνοριακός πόλεμος αναπόφευκτα θα εμπλέξει το ΝΑΤΟ
Ένα ακόμη ερώτημα είναι το πόσο καιρό θα μείνει ο Μπάιντεν επικεντρωμένος στο Κίεβο αν η κρίση μετατραπεί σε έναν ανηλεή πόλεμο φθοράς. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής επισημαίνει: «Πιθανοί αντικαταστάτες του Μπάιντεν το 2024, όπως ο Τραμπ (εύχομαι όχι), έχουν πολύ διαφορετική άποψη για το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία. Η μακροζωία και η αξιοπιστία της δημόσιας και πολιτικής υποστήριξης για την Ουκρανία είναι ένα ερώτημα. Ένα άλλο θα είναι πώς θα ανταποκριθεί η ανάγκη της αντίστασης για μια αδιάκοπη ροή όπλων, βοήθειας και συνδρομής ασφαλών καταφυγίων έξω από το Ουκρανικό έδαφος». Και συνεχίζει: «Ο εκτεταμένος διασυνοριακός πόλεμος αναπόφευκτα θα εμπλέξει την Ατλαντική Συμμαχία. Η πιθανότητα εκτοπισμένοι Ουκρανοί μαχητές, συν μια Ευρωπαϊκή «λεγεώνα ξένων», θα αναζητήσουν βάσεις στα γειτονικά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ –απ’ όπου θα εξαπολύσουν επιθέσεις στους Ρώσους κατακτητές– και είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Θυμηθείτε πώς οι μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν πολεμούσαν τον Κόκκινο Στρατό (1979-1989), και αργότερα το 1995 οι Ταλιμπάν, πολεμούσαν τους Αμερικaνούς και το ΝΑΤΟ/ISAF/RESOLUTE SUPPORT ενώ δρούσαν από το Πακιστάν και την γραμμή υποστήριξης Ντουράντ».
Η Ρωσία, αν πιεστεί, θα μεταφέρει τον πόλεμο στη Δύση -Εφιαλτικό το σενάριο ενός Γ' ΠΠ
Ο Δρ. Δρούγος είναι ξεκάθαρος όταν λέει ότι, αν η Ρωσία, με την πάροδο του χρόνου, συνεχίσει να υφίσταται σημαντικές απώλειες από μια αντίσταση που υποστηρίζεται από τη Δύση, ο Πούτιν θα μεταφέρει τον πόλεμο στη Δύση.
«Αυτή ακριβώς είναι η επικίνδυνη κλιμάκωση που ο Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ λένε ότι είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν, κάτι που υποτίθεται ότι δικαιολογεί την άρνησή τους για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Είναι το εφιαλτικό σενάριο του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, για το οποίο προειδοποιεί ο Μπεν Γουάλας, ο υπουργός Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας. Η Ε.Ε. είναι επίσης περήφανη για την ενωμένη της στάση και το πακέτο πολύ σκληρών κυρώσεων. Όμως παραμένουν μεγάλα κενά και εσωτερικές διαφορές. Το Ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που αυξάνουν τα έσοδα εξακολουθούν να ρέουν. Οι τραπεζικές απαγορεύσεις είναι σκληρές αλλά έχουν μεγάλα κενά. Ακόμη και τα καλύτερα καθεστώτα κυρώσεων καταρρέουν με την πάροδο του χρόνου. (Π.χ., απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική)».
Αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα επιδεινωθούν οι εντάσεις στην Ευρώπη
Παρά την αρχικά γενναιόδωρη υποδοχή της Ε.Ε. στις αναμενόμενες και συνεχιζόμενες τεράστιες αυξήσεις στον αριθμό των προσφύγων, αν ο πόλεμος συνεχιστεί, θα επιδεινωθούν οι εντάσεις στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως εκτιμά ο γνωστός αναλυτής.
«Οι ανησυχίες για έναν αήττητο Πούτιν που θα απειλήσει άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Βαλτικά κράτη-Μολδαβία κ.λπ.), όπως προβλέπει ο Μπάιντεν, εντείνονται επίσης. Το ηττοπαθές επιχείρημα κάποιων δυτικών έχει ως εξής: ''Η Ουκρανία, δυστυχώς, έχει ήδη χαθεί. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατίες της Βαλτικής και τα παρόμοια ευάλωτα να μη βρεθούν στον ίδιο δρόμο''. Το παράδοξο είναι ότι όσο πιο επιτυχημένη και μακρόβια είναι η αντίσταση της Ουκρανίας, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για το ΝΑΤΟ».
Αν υποστηρίζοντας αυτή την θέση οι σύμμαχοι δεν μπορούν τελικά να αποφύγουν να έλθουν σε ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία, γιατί να καθυστερήσει το αναπόφευκτο; Με άλλα λόγια: αντί να αφήσουν τις μάχες και τους ετοιμοθάνατους μόνο στους Ουκρανούς -και τελικά να τους εγκαταλείψουν-, οι δυτικές δημοκρατίες θα πρέπει να θέσουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις σε ετοιμότητα, να δηλώσουν την πρόθεσή τους να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και να πουν στο Κρεμλίνο να σταματήσει τη δολοφονική συμπεριφορά και πρακτική του.
«Η σφαγή αθώων από τον αμείλικτο Πούτιν είναι αφόρητη, ωστόσο, δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να παρακολουθούμε τα άθλια έργα του. Θα πολεμήσει η Δύση μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό; Ή θα σηκωθεί και θα παλέψει για τον εαυτό της; Πάρα πολύ σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα», καταλήγει ο Αθανάσιος Δρούγος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
Θεσσαλονίκη: Λευκός συναγερμός για χιόνια – Ετοιμοπόλεμες 5 αλατιέρες
Διεθνολόγος: Ο Πούτιν μπορεί να «πάει» τον πόλεμο στη Δύση – Το εφιαλτικό σενάριο
Θεσσαλονίκη: Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για 100 κιλά κοκαΐνη σε φορτίο με μπανάνες