Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πορτογαλία: Καλπάζει υποπαραλλαγή της «Όμικρον»

Αύξηση των κρουσμάτων της BA.5 της Όμικρον και στη Γερμανία

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο νέου γύρου περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της Covid-19 βρίσκεται αργότερα φέτος η Ευρώπη καθώς αυξάνονται τα κρούσματα μιας υποπαραλλαγής της Όμικρον στην Πορτογαλία.

Η χώρα έχει πλέον τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό μόλυνσης στον κόσμο και στη Γερμανία.

Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19 στην Πορτογαλία λόγω της υποπαραλλαγής BA.5 της Όμικρον παρά τις υψηλές θερμοκρασίας ωθεί πρωτεύουσες στην Ευρώπη να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας, η απειλή της οποίας είχε αρχίσει να λησμονείται.

Η Πορτογαλία κατέγραψε 26.848 νέα κρούσματα και 47 θανάτους από την Covid-19 την Τετάρτη – ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων απο τις 17 Φεβρουαρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 51 θάνατοι από τη νόσο, μια ανησυχητική τάση που έρχεται σε αντίθεση με την πορεία της πανδημίας στη γειτονική Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου τα ποσοστά των κρουσμάτων μειώνονται το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας, 1.455 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με την Covid-19 αφότου η χώρα μπήκε στο έκτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η Πορτογαλία έχει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο δείκτη θνητότητας από την Covid και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε αύξηση, ωστόσο παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες κορυφώσεις της επιδημίας.

Φοβούνται πλήγμα στον τουρισμό
Τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση, δηλώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Απρίλιο έφθασαν κοντά στα προς της πανδημίας επίπεδα.
Σημειώνεται ότι άνω του 90% του πληθυσμού της Πορτογαλίας είναι πλήρως εμβολιασμένο. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Ricardo Jorge αναφέρει σε έκθεσή του ότι η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των νέων κρουσμάτων της Covid. Η υποπαραλλαγή BA.4 της Όμικρον έχει επίσης εντοπισθεί στην Πορτογαλία. Και οι δύο υποπαραλλαγές ήταν υπεύθυνες για το πέμπτο κύμα της επιδημίας στην Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα. Οι επιστήμονες έχουν δηλώσει ότι οι υποπαραλλαγές αυτές αψήφησαν τα αντισώματα προηγούμενης νόσησης.

«Η Πορτογαλία είναι πιθανόν η ευρωπαϊκή χώρα με τον υψηλότερο δείκτη επιπολασμού σε αυτές της υποπαραλλαγές και αυτό εν μέρει εξηγεί τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που διαπιστώνουμε», δήλωσε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τέμιντο. Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει άρει τα περισσότερα μέτρα κατά της πανδημίας, περιλαμβανομένης της χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς δημόσιους χώρους τον Απρίλιο και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων. Η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν την χρήση μάσκας και θα συνεχίσουν την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου στους πλέον ευάλωτους.

Αύξηση των κρουσμάτων της BA.5 της Όμικρον και στη Γερμανία
Αλλά και στη Γερμανία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.5 της Όμικρον, αν και σε μικρότερο βαθμό, καθώς διπλασιάστηκαν κάθε εβδομάδα τον περασμένο μήνα από 0,2% των κρουσμάτων στα τέλη Απριλίου στο 5,2% μέχρι τις 22 Μαϊου. Η ΒΑ.2 παραμένει η κυρίαρχη υποπαραλλαγή της Όμικρον στη Γερμανία με ποσοστό 96% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Την Πέμπτη η Γερμανία κατέγραψε 46.327 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 124 θανάτους.

«Η λίαν λοιμογόνος υποπαραλλαγή BA.4/BA.5 προελαύνει και εδώ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ στο Twitter. «Μπορεί να πυροδοτήσει το επόμενο κύμα το φθινόπωρο», συμπλήρωσε. Οι επικεφαλής των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας συζήτησαν την Πέμπτη πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ αργότερα φέτος για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, αλλά απέκλεισαν σε αυτή τη φάση ευρείας κλίμακας μέτρα όπως κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων. «Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό, όπως δείχνει το ξέσπασμα της Όμικρον στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμειθρ, πρόεδρος της World Medical Association σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

Πηγή: www.iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Μητσοτάκης στο Reuters: Δεν θα δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας

Θεσσαλονίκη: Ο Ζέρβας στην υδρόγειο των 5000 λουλουδιών στη ΧΑΝΘ

Γεωργιάδης: «Αν γινόταν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, θα τον είχαμε μειώσει

Σύνοδος Κορυφής 13 χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη - Τι θα κάνει η Τουρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης από Νοσοκομείο Σύρου: Δεν νοείται κοινωνικό κράτος με μόνο κίνητρο το φιλότιμο

Την υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι γιατροί κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξήρε ο

Κασσελάκης από Νοσοκομείο Σύρου: Δεν νοείται κοινωνικό κράτος με μόνο κίνητρο το φιλότιμο