Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σύνοδος Κορυφής 13 χωρών της ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη - Τι θα κάνει η Τουρκία

thessaloniki-lefkos-pyrgos

Ποιοι είναι προσκεκλημένοι

Στις 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας φέτος προεδρεύει η χώρα μας. Δεκατρείς χώρες της Βαλκανικής θα συμμετέχουν στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Τουρκία, Ρουμανία και Μολδαβία. Το διαφορετικό στοιχείο σε σχέση με το παρελθόν – η εν λόγω Σύνοδος διεξάγεται εδώ αρκετές δεκαετίες – είναι οι παρουσίες στη Θεσσαλονίκη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Σαρλ Μισέλ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που όπως γίνεται αντιληπτό δίνουν ένα ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος στη Σύνοδο.

Άγνωστο παραμένει το επίπεδο στο οποίο θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία, με τις πρώτες πληροφορίες να δείχνουν ότι στη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψει ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Σύνοδο που συνεκλήθη στην Αττάλεια, καθώς προεδρεύουσα ήταν η Τουρκία, ήταν παρών ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου στην Πόλη όπου και συναντήθηκαν είχαν πει ότι εφόσον τα πράγματα κυλούσαν ομαλά θα συναντιόντουσαν τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε βέβαια άλλαξαν πολλά.

Μέσω της Συνόδου, Βρυξέλλες και Βερολίνο θέλουν να διατυμπανίσουν ότι οι προοπτικές για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν ισχυρές, κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες αντιμετωπίζουν επιμέρους ζητήματα στην ενταξιακή διαδικασία.

Επιπλέον, Σολτς και Μισέλ θέλει να στείλουν ένα μήνυμα κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο οποίος επίσης βρίσκει εύφορο έδαφος στα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένες Βαλκανικές χώρες διαβιούν σημαίνουσες μουσουλμανικές μειονότητες, υπό την επιρροή της Άγκυρας, με την Τουρκία να έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στην ευρύτερη περιοχή.

Προσκεκλημένος του Κυρ. Μητσοτάκη ο Όλαφ Σολτς

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς στις Βρυξέλλες ήταν τελικά ιδιαίτερα παραγωγική. Εκεί φαίνεται έκλεισε και η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο καγκελάριος και ο πρωθυπουργός είχαν μία πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων στο περιθώριο του Συμβουλίου κορυφής της ΕΕ, είπε σε ερώτηση της ΕΡΤ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ. Εκτίμησε ότι η αυτή «η ανταλλαγή μεταξύ εταίρων θα συνεχιστεί σε αυτό το ταξίδι».

Στη Θεσσαλονίκη κυρίαρχο θέμα θα είναι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Η ελληνική πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκή Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης», που χρονολογείται από το 1996, είναι το εργαλείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την περιοχή.

Η Γερμανία από την πλευρά της ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια την «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Βερολίνο και Αθήνα συγκλίνουν στο στόχο να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ενόψει και του Συμβουλίου κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Επίσκεψη Μπέρμποκ στην Αθήνα

Δύο ημέρες νωρίτερα θα είναι στην Αθήνα η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα.

Θα κινηθεί στον αστερισμό της όξυνσης στα ελληνο-τουρκικά με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, την οποία όπως είδαμε τις πρόσφατα καταδικάζει το Βερολίνο.

Πηγή ertnews.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Το πρώτο 100% πράσινο θερμοκήπιο στον κόσμο είναι στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα

Γεωργιάδης: «Αν γινόταν να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, θα τον είχαμε μειώσει ήδη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι
«Η προσπάθειά μας δεν μένει μόνο στο θέμα του καλαθιού. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης
Σκρέκας: Στα περυσινά επίπεδα και χαμηλότερα, οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι