Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καύσωνας «αποκάλυψη» στην Ευρώπη - Μega πυρκαγιές κατακαίνε Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία

Πώς οι mega-fires σε μια εβδομάδα κατέκαψαν Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία - Πρωτόγνωρος καύσωνας γονατίζει την Ευρώπη

Οι Αρχές στη δυτική Γαλλία προειδοποιούν για «καύσωνα σαν Αποκάλυψη» σε 15 περιοχές, καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες συνεχίζουν να πλήττουν μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Οι θερμοκρασίες ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ στα νοτιοδυτικά της χώρας, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τις δασικές πυρκαγιές και χιλιάδες πολίτες να αναγκάζονται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, οι φλόγες, που έχουν κατακάψει τεράστιες εκτάσεις στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ αναμένονται επίσης σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο έχει σημάνει την πρώτη για φέτος προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για ακραία ζέστη.

Γαλλία: Πάνω από 16.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας πυρκαγιών και καύσωνα

Οι πυρκαγιές που πλήττουν τη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες ανάγκασαν περισσότερους από 16.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους, ενώ οι Αρχές αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν καταφύγια έκτακτης ανάγκης για τους εκτοπισμένους.

Η Ζιρόντ, μια δημοφιλής τουριστική περιοχή στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχει πληγεί σοβαρά, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις πυρκαγιές που έχουν καταστρέψει πάνω από 34.000 στρέμματα γης από την περασμένη Τρίτη.

Εξαιτίας του καύσωνα, οι Αρχές της κάθε χώρας έχουν προβεί σε προειδοποιήσεις γι' αυτό που ένας μετεωρολόγος περιέγραψε ως «έναν καύσωνα σαν από την Αποκάλυψη» σε ορισμένες περιοχές στα νοτιοδυτικά.

Σε άλλες περιοχές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, περισσότεροι από 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στη ζέστη τις τελευταίες ημέρες.

Βρετανία: Πρώτη φορά κόκκινος συναγερμός για ακραία ζέστη

Στη νότια Ισπανία, περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από τις πυρκαγιές στους λόφους Mijas, αν και περίπου 2.000 από αυτούς έχουν ήδη επιστρέψει στα σπίτια τους.

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει επίσης στις επαρχίες Castilla y León, Γαλικία και Extremadura, με την τελευταία να υποδέχεται σήμερα τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, παρά τις θερμοκρασίες που έφτασαν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη -ρεκόρ για τον Ιούλιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τίθεται για πρώτη φορά κόκκινος συναγερμός για ακραία ζέστη.

Οι θερμοκρασίες σε περιοχές της Αγγλίας προβλέπεται να φτάσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου σήμερα, με τις βρετανικές αρχές να προειδοποιούν για κίνδυνο για τη ζωή.

Η κλιματική αλλαγή η αιτία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόκειται για τον δεύτερο καύσωνα που πλήττει περιοχές της νοτιοδυτικής Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, με τους επιστήμονες να αποδίδουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην κλιματική αλλαγή.

Ο Enrique Sanchez, κοσμήτορας της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών και Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, στην Ισπανία, είπε στο BBC ότι οι καύσωνες σύντομα θα γίνουν ο κανόνας.

«Μακροπρόθεσμα, δηλαδή τα επόμενα χρόνια, δεν υπάρχει περίπτωση να μην αυξηθούν οι θερμοκρασίες, επομένως τα φαινόμενα καύσωνα θα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα σε όλη την Ευρώπη», είπε.

Ο Δρ Sanchez τόνισε ότι θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ζέστης, αλλά πρόσθεσε ότι η πραγματική λύση είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι mega πυρκαγιές στην Ευρώπη

Οι πυροσβέστες στη Γαλλία και την Ισπανία αγωνίζονται να περιορίσουν τις φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες, ενώ η Βρετανία ετοιμάζεται για την πιο ζεστή ημέρα στην ιστορία της.

Πυρκαγιές έχουν επίσης αναφερθεί στην Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κροατία, ενώ περιορισμένες πυρκαγιές έχουν ήδη καταγραφεί και σε τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου - πριν η ζέστη κορυφωθεί σήμερα.

Πλάνα δείχνουν πυροσβέστες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να δίνουν τη μάχη από αέρως με αεροπλάνα και ελικόπτερα για να σβήσουν τις πυρκαγιές

Εν τω μεταξύ, δύο τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν πευκοδάση εδώ και έξι ημέρες νότια του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Αυτό ανάγκασε την εκκένωση περισσότερων από 14.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έκαναν τις διακοπές τους σε κάμπινγκ.

Στην Ισπανία, οι πυροσβέστες με την υποστήριξη των ομάδων έκτακτης ανάγκης των ενόπλων δυνάμεων προσπαθούν να κατασβέσουν περισσότερες από 30 πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση σε ολόκληρη τη χώρα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ισπανίας δήλωσε ότι έχει αναπτυχθεί "η πλειονότητα" των πυροσβεστικών αεροσκαφών του, καθώς πολλές περιοχές είναι δύσβατες και λοφώδεις καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των επίγειων συνεργείων.

Στη Γαλλία, μια πυρκαγιά στην περιοχή La Teste-de-Buch κοντά στις ακτές του Ατλαντικού ανάγκασε 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ζιρόντ δήλωσε την Κυριακή ότι "η κατάσταση παραμένει δυσμενής" λόγω των θυελλωδών ανέμων που, σε συνδυασμό με τις ζεστές και ξηρές συνθήκες, πυροδότησαν περισσότερες αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μια δεύτερη πυρκαγιά κοντά στην πόλη Landiras, νότια μιας κοιλάδας αμπελώνων του Μπορντό, ανάγκασε τις αρχές να εκκενώσουν 4.100 άτομα αυτή την εβδομάδα, εκ των οποίων περίπου 1.900 το Σάββατο.

Στην Ισπανία, ελικόπτερα έριξαν νερό στις φλόγες, καθώς τα θερμόμετρα έδειχναν πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και το συχνά ορεινό έδαφος δυσκόλευαν τη δουλειά των πυροσβεστών.

Σοκαρισμένοι κάτοικοι που παρακολουθούσαν πυκνά σύννεφα καπνού να υψώνονται πάνω από την κεντρική δυτική κοιλάδα Jerte είπαν ότι η ζέστη έκανε το σπίτι τους που προηγουμένως ήταν πράσινο και δροσερό να μοιάζει περισσότερο με τον ξηρό νότο της Ισπανίας.

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τους πάντες», δήλωσε ο κάτοικος Miguel Angel Tamayo.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό "Environmental Research: Climate' κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό η κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει τους καύσωνες.

Οι θερμοκρασίες στην Ισπανία έφτασαν μέχρι και τους 45,7C κατά τη διάρκεια του τελευταίου αυτού καύσωνα.

Πηγή: iefimerida

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζέρβας: Η ιστορία πίσω από το πάρκινγκ ΙΧ στην Αγ. Δημητρίου – Οι 2 αποκαλύψεις
Να ξεκινήσει η ΕΔΕ από τους συμβούλους Αγγελούδη - Μπούμερανγκ στους εκλεκτούς του Δημάρχου η σκανδαλοθηρία για το οικόπεδο της οδού Αγίου Δημητρίου,...
Ζέρβας: Η ιστορία πίσω από το πάρκινγκ ΙΧ στην Αγ. Δημητρίου – Οι 2 αποκαλύψεις
Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε προοπτική και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά
Στη Δυτική Αττική το μεγαλύτερο Logistics Hub - επένδυση 300 εκ. ευρώ με 1.200 νέες θέσεις εργασίας
Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε προοπτική και καλοπληρωμένες δουλειές στα νέα παιδιά