Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κοντά σε πρόωρες εκλογές η Ιταλία - Ανακοινώνει ο Ντράγκι αν θα παραιτηθεί

Tην Τετάρτη οι ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι

Στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται η Ιταλία, με την Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του ενώπιον του κοινοβουλίου, να πλησιάζει. Οι πιέσεις, πάντως, εντείνονται στον πρωθυπουργό της Ιταλίας να μην παραιτηθεί και να αποτραπεί έτσι μια αποσταθεροποίηση της χώρας.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ θα απευθυνθεί στους Ιταλούς βουλευτές την Τετάρτη, οπότε και θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον προτίθεται να δώσει άλλη μια ευκαιρία στην κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση συνασπισμού ή θα αποχωρήσει. Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος, ο Ντράγκι εμφανίζεται μέχρι στιγμής πρόθυμος να παραιτηθεί, μεταδίδει το Bloomberg.

Με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού και νυν επικεφαλής του κόμματος Italia Viva, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ματέο Ρέντζι συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 70.000 υπογραφές υπέρ της παραμονής του Ντράγκι στην πρωθυπουργία, ενώ δήμαρχοι, επιχειρηματικές ενώσεις και ηγέτες εργατικών συνδικάτων παρότρυναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Ντράγκι έχει περιθώριο τριών ημερών να αλλάξει την απόφασή του, αλλά όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, θα το κάνει μόνον αν έχει την στήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας. Μια παραίτησή του θα ωθούσε την Ιταλία -τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – στο χάος, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται για ύφεση, οι Ιταλοί ταλανίζονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το κοινοβούλιο της χώρας καλείται να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για να λάβει η χώρα την βοήθεια των 200 δις. ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα προβλήματα του Ντράγκι κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπό τον Τζουζέπε Κόντε απείχε από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα προκηρύξει νέες εκλογές, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν εντός 70 ημερών, ένα σενάριο που πιθανώς θα ήθελαν να αποφύγουν οι Πεντάστεροι, δεδομένοι ότι έχει καταρρεύσει η δημοτικότητά τους αφότου μετείχαν στην κυβέρνηση και πιθανώς θα χάσουν έδρες στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Φοιτητές που τραμπουκίζουν θα αποβάλλονται από το δημόσιο πανεπιστήμιο
Έρχονται πειθαρχικές συνέπειες για τους φοιτητές που έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία
Μητσοτάκης: Φοιτητές που τραμπουκίζουν θα αποβάλλονται από το δημόσιο πανεπιστήμιο
kataigida-vroxes
Έρχονται ξαφνικές βροχές σε 2 φάσεις - Πού θα έχει μπόρες, ποιες ώρες θα πέσουν
Κοκτέιλ ζέστης και αφρικανικής σκόνης αναμένεται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια
Έρχονται ξαφνικές βροχές σε 2 φάσεις - Πού θα έχει μπόρες, ποιες ώρες θα πέσουν
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν - Στο επίκεντρο Ουκρανία, Γάζα, Συρία
«Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Ερντογάν για να τερματιστεί ο γελοίος πόλεμος στην Ουκρανία» τόνισε ο Τραμπ
Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν - Στο επίκεντρο Ουκρανία, Γάζα, Συρία
Eurovision 2025: Με επιτυχία η πρώτη πρόβα της Ελλάδας - Δείτε βίντεο
Η δεύτερη τεχνική πρόβα της ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από την εμφάνιση της Ελλάδας στον δεύτερο...
Eurovision 2025: Με επιτυχία η πρώτη πρόβα της Ελλάδας - Δείτε βίντεο