Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελισάβετ: Οι τελευταίες ώρες της Βασίλισσας – Το σημάδι που σήμανε το τέλος

Οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα για μια ώρα - Σε κατάσταση εθνικού πένθους η χώρα

Την πρώτη ημέρα μιας νέας εποχής διάγει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ το απόγευμα της Πέμπτης μετά από 70 χρόνια και επτά μήνες στο θρόνο. Η χώρα είναι σε κατάσταση εθνικού πένθους μέχρι και την ημέρα μετά από την κηδεία της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της.

Το προκαθορισμένο τελετουργικό που θα καταλήξει στο ύστατο αντίο στην 96χρονη μονάρχη και στην πλήρη ανάληψη καθηκόντων από τον νέο βασιλιά Κάρολο Γ' θα εκκινηθεί με την έλευση στο Λονδίνο από το Μπαλμόραλ του βασιλιά και της βασίλισσας-συζύγου Καμίλα.

Το σημερινό πρόγραμμα του 73χρονου Καρόλου περιλαμβάνει την πρώτη συνάντηση με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας και τηλεοπτικό διάγγελμα προς το βρετανικό λαό. Η επίσημη αναγόρευσή του σε μονάρχη από το Συμβούλιο Ενθρόνισης έχει μετατεθεί για το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής η κα Τρας και κορυφαίοι υπουργοί θα παραστούν σε λειτουργία στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ που θα τελεστεί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Αργότερα αναμένεται να καθοριστεί από την κυβέρνηση η ημερομηνία της κηδείας, ημέρα που θα κηρυχθεί αργία και Ημέρα Εθνικού Πένθους. Οι λεπτομέρειες της κηδείας και το τελετουργικό των προσεχών ημερών θα εγκριθούν από τον νέο βασιλιά σε συνάντηση με τον αρμόδιο βασιλικό αξιωματούχο.

Παράλληλα σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ τοπική, θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές και οι λόρδοι να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ και να μοιραστούν προσωπικές ιστορίες μαζί της και αναμνήσεις. Συνεδρίαση με το ίδιο περιεχόμενο θα πραγματοποιηθεί και το Σάββατο, όταν και οι βουλευτές θα πάρουν όρκο πίστης στο νέο βασιλιά.

Επίσης την Παρασκευή θα ακουστούν 96 κανονιοβολισμοί, ένας για κάθε έτος ζωής της βασίλισσας Ελισάβετ, ενώ έχει ζητηθεί παράλληλα από τους ναούς να χτυπήσουν τις καμπάνες τους με εγκύκλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας. Η σύσταση που έχει απευθυνθεί στους ναούς από το Κεντρικό Συμβούλιο Κωδωνοκρουστών είναι να ηχήσουν οι καμπάνες επί μία ώρα από τις 12 το μεσημέρι και μετά.

Με τον Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα στο πλευρό της οι τελευταίες ώρες

Λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στο παλάτι του Μπάλμοραλ στη Σκωτία, εκεί όπου άφησε την τελευταία της πνοή η βασίλισσα Ελισάβετ, αποκαλύπτει η Daily Mail καθώς, όπως φαίνεται, στο πλευρό της τις τελευταίες στιγμές βρέθηκαν μόνο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της.

Αν και όλα τα μέλη της στενής βασιλικής οικογένειας προσπάθησαν να βρεθούν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ όταν οι γιατροί της το μεσημέρι της Πέμπτης ενημέρωσαν ότι μένουν λίγες ώρες ζωής στην 96χρονη μονάρχη, τελικά μόνο ο νέος βασιλιάς Κάρολος και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα, που ήδη βρίσκονταν στη Σκωτία, κατάφεραν να βρεθούν δίπλα της τις τελευταίες της στιγμές.

Αντίθετα ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του Σοφία και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αν και έσπευσαν στη Σκωτία, φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ όσο ήταν εν ζωή.

Τελευταίος, κατά την ίδια πηγή, έφτασε στο παλάτι του Μπάλμοραλ ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος φέρεται να πέρασε την πύλη του στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 1,5 ώρα, δηλαδή, μετά την δημόσια ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ λίγες ώρες πριν την πρώτη ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ στις 14:32 της Πέμπτης ότι οι γιατροί της 96χρονης ήταν «ανήσυχοι» για την κατάσταση της υγείας της.

Ο Κάρολος ταξίδεψε στη Σκωτία με το ελικόπτερο της βασίλισσας Ελισάβετ το οποίο απογειώθηκε στις 8:48 το πρωί της Πέμπτης για να τον παραλάβει από το Dumfries House προκειμένου τελικά να φτάσει στο παλάτι του Μπάλμοραλ στις 12:27 το μεσημέρι της Πέμπτης. Εκεί μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο και η σύζυγός του, Καμίλα, η οποία θα φέρει πλέον τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Στο παλάτι του Μπάλμοραλ στη Σκωτία βρέθηκε πρώτη η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Άννα, η οποία εκτελούσε βασιλικά καθήκοντα σε εκδηλώσεις στη γύρω περιοχή.

Η επόμενη κίνηση των ανθρώπων του παλατιού ήταν να στείλουν τζετ για να μεταφέρει στη Σκωτία τον πρίγκιπα Έντουαρντ, τη σύζυγό του, την οποία η 96χρονη μονάρχης θεωρούσε ως δεύτερη κόρη της, και τον πρίγκιπα Άντριου. Μαζί τους στο ίδιο αεροσκάφος βρέθηκε και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σκωτία στις 18:00 με τους στενούς συγγενείς της βασίλισσας Ελισάβετ να περνάνε την πύλη του παλατιού του Μπάλμοραλ στις 19:06, περίπου, δηλαδή, μισή ώρα μετά την ενημέρωση που είχε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ότι η 96χρονη μονάρχης είχε πεθάνει.

Η ενημέρωση της Τρας

Παρά το γεγονός ότι η είδηση του θανάτου της μονάρχη επιβεβαιώθηκε από το Παλάτι στις 18:30 (20:30 ώρα Ελλάδας), η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, η 15η στη σειρά, που συναντήθηκε πριν από ένα 48ωρο με την Ελισάβετ, ενημερώθηκε για τον θάνατό της στις 16:30 (18:30 ώρα Ελλάδος), δηλαδή δύο ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

Την ώρα της ενημέρωσης της Λιζ Τρας για το θάνατο της Ελισάβετ, επιβεβαίωσε  επίσημος εκπρόσωπός της.

Η ανακοίνωση από το παλάτι του Μπάκιγχαμ έγινε στις 18:30 (τοπική ώρα): «Η βασίλισσα πέθανε ήρεμα το απόγευμα στο κάστρο του Μπαλμόραλ. Ο βασιλιάς και η βασιλική σύζυγος θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και αύριο θα επιστρέψουν στο Λονδίνο». 

Μετά την αναγγελία του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, η Λιζ Τρας ανέβηκε στο πόντιουμ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ και έστειλε το μήνυμά της.

«Είμαστε συντετριμμένοι», τα πρώτα λόγια της νέας Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ μετά την ανακοίνωση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.

Η πρωθυπουργός Τρας αποτίoντας φόρο τιμής μίλησε για «ένα τεράστιο σοκ για το έθνος και τον κόσμο».

«Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία και η χώρα μας άκμασαν υπό τη βασιλεία της Ελισάβετ», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Αναφέρθηκε, δε, στην προ ολίγων ημερών συνάντηση που είχε με τη βασίλισσα στο Μπαλμόραλ όταν ορκίστηκε νέα πρωθυπουργός.

«Η μονάρχης αποτέλεσε προσωπική έμπνευση για μένα» συμπλήρωσε η Τρας.

«Η αφοσίωση της βασίλισσας στο καθήκον ήταν παράδειγμα για όλους μας και σήμερα είναι μια ημέρα μεγάλης απώλειας» υπογράμμισε, επίσης, η Τρας.

«Η χώρα τώρα πρέπει να ενωθεί και να υποστηρίξει τον βασιλιά Κάρολο. Ο Θεός να έχει καλά τον Βασιλιά» κατέληξε η Τρας.

Το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» και το σημάδι που προμήνυε το τέλος

 

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου γιορτάστηκαν τα 70 χρόνια από την ενθρόνιση της Βασίλισσας, που έσπασε το ρεκόρ στην κορυφή της βρετανικής μοναρχίας. Η εύθραυστη υγεία της όμως δεν της επέτρεψε τότε να παραστεί παρά μόνο για λίγα λεπτά στις εκδηλώσεις – σαν ένα σημάδι για το τέλος, που έμοιαζε ήδη κοντινό και ήρθε εχθές, Παρασκευή.

Ο εορτασμός του λεγόμενου «Πλατινένιου Ιωβηλαίου» ή αλλιώς της συμπλήρωσης 70 ετών της Βασιλίσσης Ελισάβετ Β' στο θρόνο της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας είχε κεντρίσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όχι μόνο ή κυρίως για τη λαμπρότητα των εκδηλώσεων, αλλά για το γεγονός ότι η ίδια η μονάρχης απουσίαζε από το μεγαλύτερο μέρος του, λόγω του προκεχωρημένου της ηλικίας της - 96 ετών- και του εύθραυστου της υγείας της. Ήταν άλλωστε εμφανής η περιορισμένη δημόσια δραστηριότητα της Ελισάβετ κατά τους τελευταίους μήνες προ των εκδηλώσεων.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα φώτα στράφηκαν σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η παρουσία της Μέγκαν Μαρκλ με τον πρίγκιπά της, τον Χάρι, είχε συζητηθεί τότε ιδιαίτερα, ενώ εξίσου σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι κατά την προσέλευσή του στον καθεδρικό του Αγίου Παύλου όπου τελέστηκε η πανηγυρική λειτουργία των Ευχαριστιών προς τιμήν της βασιλίσσης, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον αποδοκιμάστηκε δια βοής από το συγκεντρωμένο πλήθος. Όχι ότι πτοήθηκε ιδιαιτέρως ο ίδιος – δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί το άδοξο τέλος της πρωθυπουργίας του λίγο αργότερα -, όσο να 'ναι όμως αλλιώς είναι να σε επευφημούν όπως πχ τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την λυγερόκορμη σύζυγό του, τη Δούκισα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, και αλλιώς να εισπράττεις την εν χορώ γιούχα μέρα που είναι.

Σε εκείνη την εκδήλωση φάνηκε ότι «οι Σάσεξ», δηλαδή το ζεύγος της Μέγκαν Μαρκλ και του πρίγκιπος Χάρι, δεν είναι πλέον καθόλου δημοφιλείς στη Βρετανία. Πήραν και αυτοί τη δική τους δόση αποδοκιμασιών έξω από το επιβλητικό Σεν Πολ'ς Καθίντραλ. Ίσως διότι πάνω στη δραπέτευσή τους από το ασφυκτικό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ και των λοιπών ανακτόρων όπου παρεπιδημεί ο διάδοχος Κάρολος και οι απόγονοί του, η Μέγκαν και ο Χάρι έχουν στήσει μια μηχανή παραγωγής χρήματος, σαν γαλαζοαίματα μαύρα πρόβατα.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό της αντισυμβατικότητας που πλασάρει η «Μέγκαν & Χάρι ΑΕ» ότι βάφτισαν την κόρη τους Λίλιμπετ «Λίλι» Νταϊάνα και το γιο τους Άρτσι Χάρισον. «Λίλιμπετ» ήταν, ως γνωστόν, το χαϊδευτικό της Βασίλισσας, οπότε η επιλογή των Σάσεξ, αφ' ενός να τιμήσουν την Ελισάβετ αλλά χωρίς να δώσουν απευθείας το όνομά της στη θυγατέρα της και αφ' ετέρου να συμπαρατάξουν την ανάμνηση της αειμνήστου Λαίδης Νταϊάνα, έμοιαζε τότε με ανοιχτή πρόκληση προς τη βούληση της Ελισάβετ.

Πάντως, η επάνοδός τους στη Βρετανία για να τιμήσουν το «Πλατινένιο Ιωβηλαίο» της Ελισάβετ Β' ήταν ένα από τα χάιλαιτς της όλης φιέστας. Τέτοιες φιέστες άλλωστε είναι από τα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας και μια ατραξιόν προσεκτικά σκηνοθετημένη ώστε να τύχει της μέγιστης δυνατής προβολής. Είναι άξιον θαυμασμού, εντούτοις, το πώς μια τόσο αναχρονιστική τελετουργία, ως τμήμα ενός τόσο αναχρονιστικού θεσμού όπως η μοναρχία -η οποία, άλλωστε, είναι διακοσμητική- δεν φαντάζει καθόλου γραφική. Μόνο οι Βρετανοί θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι τέτοιο και οφείλει κανείς να τους επαινέσει για τη μετατροπή της βασιλείας σε τουριστικό αξιοθέατο, ουσιαστικό κομμάτι του μηχανισμού διεθνούς προβολής της χώρας ή ακόμη και χρήσιμο συμπληρωματικό εργαλείο διπλωματίας.

Το να μας απασχολεί, φερ' ειπείν, στην Ελλάδα εάν η Κέιτ Μίντλτον κάθισε μακριά από τη συννυφάδα της ενώ ιερουργούσε ο αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας ή το τι φόρεσε κάθε ευγενής κυρία ώστε να ξεχωρίζει αλλά και να μην αποτελεί παραφωνία μέσα στο σύνταγμα της βρετανικής αριστοκρατίας, δείχνει πόσο επιτυχημένη είναι η «Επιχείρηση Στέμμα».

Με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα, ΣΚΑΪ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται μετά το Πάσχα ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»
Θα είναι τα «μάτια» του δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα καθαριότητας και γενικότερα αστικού χώρου – Θα τεθεί επί της ουσίας σε ισχύ και ο νέος...
Θεσσαλονίκη: Έρχεται μετά το Πάσχα ο θεσμός του «Επόπτη Γειτονιάς»