Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
Πολιτικές διαστάσεις πήρε, όσο τραβηγμένο κι αν φαίνεται, η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο Γκεζελκίρχεν εναντίον της Σάλκε. Πρώτη ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τυφλωμένη από τη γερμανική αλαζονεία δήλωσε πως αν ήταν η ίδια στο γήπεδο «ο ΠΑΟΚ θα έχανε», για να έρθει χθες μία πιο σοβαρή δήλωση βόμβα του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Προβληματική χώρα» χαρακτήρισε την Ελλάδα, δηλώνοντας ανήσυχος για «κάποια επένδυση» που έχει γίνει στην Ελλάδα από «Ρώσο επιχειρηματία». Δίχως να τον κατονομάσει, ο Πούτιν πιθανότατα αναφερόταν στον νέο μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη!
Από το Ροστόφ, το μέρος καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη, διάλεξε να στείλει το μήνυμά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Πρέπει να ερευνήσουμε, γιατί επενδυτές και δικοί μας και ξένοι επενδύουν αρκετά μεγάλα ποσά στο εξωτερικό, αν και έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εδώ», δήλωσε προεδρεύοντας σε διευρυμένη σύσκεψη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας του Ροστόφ. «Με έκπληξή μου έμαθα ότι σοβαρές επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Ορισμένοι συνάδελφοι, που είναι παρόντες εδώ, το κάνουν αυτό, αλλά δεν γνωρίζω εάν είναι παρόντες εκείνοι, που επενδύουν αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, πιθανώς αναφερόμενος στην επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στη ΣΕΚΑΠ, αν όχι και στον ίδιο τον ΠΑΟΚ!
«Η Ελλάδα είναι μια καλή χώρα, πνευματικά κοντινή μας, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι αντιμετωπίζει τεράστια χρηματοοικονομικά προβλήματα. Εάν οι επενδυτές επιλέγουν μια τέτοια προφανώς προβληματική χώρα για τις επενδύσεις τους, προτιμώντας την από την Περιφέρεια του Ροστόφ, τότε γεννάται το ερώτημα: Γιατί; Τι δεν είναι εδώ αρκετό;» είπε ο Πούτιν καταλήγοντας ότι ίσως η αιτία να είναι «η συχνή αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού» και ζητώντας από τους παριστάμενους να συζητήσουν εκτενώς το θέμα.
Το ζήτημα για την Ελλάδα όμως είναι τι έχει προκαλέσει αυτές τις δηλώσεις. Είναι η… χορηγία της ρωσικής Gazprom (αυτής που δεν πήρε τη ΔΕΠΑ) στη Σάλκε – μία χορηγία που κρατάει από το 2007 – και η πιθανότητα αποκλεισμού της γερμανικής ομάδας από τον ΠΑΟΚ αυτή που ενόχλησε τον Πούτιν; Το μόνο βέβαιο είναι πως η αντιμετώπιση του Πούτιν σχετίζεται άρρηκτα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και η έκφραση έκπληξης για τις επενδύσεις του Ρώσου ομογενή επιχειρηματία ίσως να είναι ένα μήνυμα προς το Μαξίμου.
Ο τουρισμός
Το… κύμα Ρώσων τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα – και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, όπως τη Ρόδο – έχει αποτελέσει όαση για τους ανθρώπους του τουρισμού. Δεν είναι μόνο η τρομακτική άνοδος των επισκεπτών, η οποία στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνά το 20% κυρίως λόγω Θεσσαλονίκης και Αγίου Όρους, αλλά και η αγοραστική τους δυνατότητα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι Ρώσοι τουρίστες δαπανούν κατά μέσο όρο 600-700 περισσότερα ευρώ από τους Βαλκάνιους επισκέπτες και παραμένουν στη χώρα μας για μεγαλύτερο διάστημα. Οι επισημάνσεις του Πούτιν, λοιπόν, έρχονται σε μία χρονική στιγμή που φαίνεται να καλλιεργείται μία ευρύτερη τουριστική σύνδεση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που συμβάδιζε και με το… άνοιγμα των Ρώσων στην ελληνική αγορά.
«Κόμβος των Βαλκανίων»
Στα τέλη Μαΐου και κατά τη διάρκεια ελληνο-ρωσικού φόρουμ, ο Ρώσος υπουργός Συγκοινωνιών, Μαξίμ Σοκολόφ, έλεγε πως το άνοιγμα των ρωσικών εταιριών προς την Ελλάδα δεν αφορά μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά τα 65 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στα Βαλκάνια. Μάλιστα, χαρακτήριζε «κόμβο των Βαλκανίων» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προαναγγέλλοντας ρωσικό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια έδιναν και έπαιρναν και για την υπό πώληση ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι Ρώσοι φαίνονταν να χτυπάνε ότι κινείται στην Ελλάδα. Δεν θα κρατούσε για πολύ.
Η αλλαγή σελίδας
Δεν έχει περάσει τόσος πολύς καιρός από τις μέρες που το αφεντικό της – να τη πάλι - Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, ερχόταν στην Ελλάδα και συναντιόταν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου για το ζήτημα της ΔΕΠΑ. Τα δημοσιεύματα του ρωσικού τύπου έμοιαζαν κατάπληκτα. «Δίχως προηγούμενο» οι απευθείας επαφές του επικεφαλής της Gazprom έγραφαν. Όντως. Ο Αλεξέι Μίλερ, έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν ερχόταν στην Ελλάδα για να στείλει τα μηνύματα του Κρεμλίνου στον Σαμαρά, αλλά και να εκτιμήσει κατά πόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα άλλαζε συμπεριφορά προς τη Ρωσία, ειδικά σε σχέση με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπανδρέου.
Απ’ ότι γνωρίζουμε σήμερα η Ρωσία μόνο ικανοποιημένη δεν έμεινε. Οι Ρώσοι τελικώς δεν κατέθεσαν καν δεσμευτική πρόταση για την αγορά της ΔΕΠΑ, επικαλούμενοι την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Δεν έπεισαν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν πως η Gazprom δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα μονάχα για να αυξήσει τα κέρδη της. Μιλάμε για μία εταιρεία κολοσσό, η οποία «αγοράζει» επιρροή. Αυτό αποκαλύπτουν και οι – πρωτοφανώς επεμβατικές - αντιδράσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων. Το έλεγαν ξεκάθαρα οι άνθρωποι. Η αγορά της ΔΕΠΑ θα αυξήσει την ρωσική επιρροή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. «Γι’ αυτό και δεν το θέλουμε», τόνιζαν επίσημα.
Το φιάσκο της ΔΕΠΑ αποτελεί μέχρι σήμερα τρανή απόδειξη πως οι Ρώσοι δεν έλαβαν τις εγγυήσεις που ήθελαν από τον Αντώνη Σαμαρά. Άλλωστε, την ίδια χρονική περίοδο η Ελλάδα υπέγραφε τον TAP με τους Αζέρους – ανταγωνιστικού με τα ρωσικά συμφέροντα αγωγού αερίου – κάνοντας σαφές στη Μόσχα πως τίποτε δεν έχει αλλάξει από την διακυβέρνηση Παπανδρέου.
Το κόβει μαχαίρι;
Το μέγα ερώτημα πλέον είναι ποιες θα είναι πλέον οι σχέσεις Μόσχας Αθήνας; Η χθεσινή δήλωση Πούτιν έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Οβάλ Γραφείο, αλλά και την υπογραφή μνημονίου μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ για το φυσικό αέριο. Θα σημαίνει όμως την απόσυρση του ρωσικού ενδιαφέροντος από κρίσιμες ιδιωτικοποιήσεις, όπως του ΟΛΘ; Θα σημαίνει υποχώρησης της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας βρίσκονται ξανά στο ναδίρ.