Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Λιβυκό κοινοβούλιο: Παράνομη η συμφωνία με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες

Παράνομη έκρινε την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες το κοινοβουλευτικό σώμα της Λιβύης - Δεν έχει λάβει την έγκρισή του

Στην απόρριψη της συμφωνίας που υπεγράφη με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες προχώρησε το λιβυκό κοινοβούλιο. Το κοινοβουλευτικό σώμα της αφρικανικής χώρας χαρακτήρισε «παράνομη» την υπογραφή της συμφωνίας, καθώς δεν έλαβε την έγκρισή του.

Το Κοινοβούλιο ανέφερε επίσης ότι «η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής δικαίωμα για το πετρέλαιο».

Τι προβλέπεται στο μνημόνιο συνεργασίας

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη, κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα της Αφρικής.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου παραχώρησε επιβεβαίωσε την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών και τόνισε: 

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

Η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

Η αντίδραση της Αθήνας

Νωρίτερα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση που θιγεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, θα υπάρξει αντίδραση.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουτσούμπας: Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα
«Η κυβέρνηση την ίδια πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης, όπως «και στους σιδηροδρόμους και στην ενέργεια», εφαρμόζει και στο νομοσχέδιο...
Κουτσούμπας: Το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα
ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2023
Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανέρχεται σε 358.727 άτομα...
ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Φεβρουάριο του 2023
Διοικούσα ΝΔ Θεσσαλονίκης: Φθηνή αντιπολίτευση Τσίπρα για μία εθνική τραγωδία
«Για τη Νέα Δημοκρατία η πολιτική είναι πράξεις, συνέπεια και σεβασμός προς τον πολίτη. Αρχές και αξίες από τις οποίες ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ...
Διοικούσα ΝΔ Θεσσαλονίκης: Φθηνή αντιπολίτευση Τσίπρα για μία εθνική τραγωδία