Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πολωνία - Κατσίνσκι: Η υπογεννητικότητα οφείλεται σε κατάχρηση αλκοόλ από γυναίκες

Χιονοστιβάδα επικρίσεων από την αντιπολίτευση, από προσωπικότητες και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης

Οργή προκάλεσαν στην Πολωνία οι δηλώσεις του ηγέτη του συντηρητικού εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), του Γιαρόσλαφ Κατσίνσκι, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νεαρές γυναίκες είναι η αιτία του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.

Η χιονοστιβάδα των επικρίσεων ήρθε τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από προσωπικότητες και από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας το Σάββατο στην πόλη Ελκ στη βορειοανατολική Πολωνία, ο 73χρονος εργένης Κατσίνσκι είπε ότι η δημογραφία της χώρας υποφέρει, μεταξύ άλλων, από «μια ορισμένη στάση ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών».

«Αν δούμε τη συνέχιση της κατάστασης όπου, μέχρι την ηλικία των 25 ετών, οι νέες γυναίκες πίνουν όσο οι άντρες της ίδιας ηλικίας, δεν θα υπάρχουν παιδιά. Να θυμάστε ότι ένας άντρας, για να γίνει αλκοολικός, πρέπει να ξεπερνά το μέτρο επί είκοσι χρόνια κατά μέσο όρο (...) και μια γυναίκα μόνο για δύο χρόνια», είπε.

Υποστήριξε ότι τα στοιχεία αυτά τα πήρε από έναν γιατρό, ο οποίος του είπε ότι «κατάφερε να θεραπεύσει το ένα τρίτο των ανδρών ασθενών του από αλκοολισμό, αλλά όχι γυναίκες».

Τέλος, τόνισε ότι δεν είναι υπέρ της θέσης οι γυναίκες να κάνουν παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία, γιατί «η γυναίκα πρέπει να ωριμάσει για να γίνει μητέρα». «Αν, όμως, μέχρι τα 25 κάνει κατάχρηση αλκοόλ», «τότε αυτό δεν αποτελεί καλή πρόγνωση σε αυτό το θέμα».

Ο Κατσίνσκι, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στις επαρχίες για να κινητοποιήσει τα στελέχη του κόμματός του για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2023, επανήλθε στο θέμα χθες Κυριακή μιλώντας από την πόλη Όλστιν (βορειοανατολικά).

«Είπα χθες ότι οι νεαρές γυναίκες ανταγωνίζονται τους άνδρες στην κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό είναι αντικειμενικά επιβλαβές. Και ένας έντιμος πολιτικός, αν το γνωρίζει, πρέπει να μιλήσει για αυτό, γιατί είναι επιβλαβές».

Η συμμαχία της αριστερής αντιπολίτευσης The Left ανακοίνωσε σήμερα στη Βαρσοβία ότι θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στην κοινοβουλευτική επιτροπή δεοντολογίας.

Ο αριστερός πολιτικός Ρόμπερτ Μπιέρντον χαρακτήρισε τις δηλώσεις «ντροπιαστικές».

Η γυμνάστρια Εύα Τσοντακόβσκα, μια από τις πιο γνωστές influencers στην Πολωνία, μίλησε για μια «κορύφωση μίσους» κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το ποσοστό των γεννήσεων μειώνεται στην Πολωνία εδώ και μερικά χρόνια και το ποσοστό τους μειώθηκε το 2020 στο 1,378 (έναντι ενός επιπέδου 2,1 που είναι απαραίτητο για την αποφυγή μείωσης του πληθυσμού).

Το μέσο ποσοστό γεννήσεων στην Πολωνία το 2020 ήταν κοντά στο 1,4 παιδιά ανά γυναίκα. Στη Γερμανία, το ποσοστό ήταν 1,5 και στη Γαλλία στο 1,8.

Το PiS, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, προσπάθησε να προβεί σε μέτρα κατά της υπογεννητικότητας θεσπίζοντας συγκεκριμένα επίδομα άνω των 100 ευρώ ανά παιδί, που αρχίζει να χορηγείται όταν το ζευγάρι αποκτήσει το δεύτερο παιδί του.

Σύμφωνα με φεμινιστικούς κύκλους και την αντιπολίτευση, η αυστηροποίηση του νόμου που περιορίζει αυστηρά τις αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων δυσμορφίας του εμβρύου, μπορεί να ενθαρρύνει ορισμένες γυναίκες να αποφύγουν να μείνουν έγκυες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαβρόφ: Οι δυτικοί «παίζουν με τη φωτιά» στην Ουκρανία
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το πρόσφατο πράσινο φως των ΗΠΑ στις μελλοντικές παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο...
Λαβρόφ: Οι δυτικοί «παίζουν με τη φωτιά» στην Ουκρανία