Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σχοινάς: Η εποχή της αθωότητας τελείωσε για την Ευρώπη

«Η εποχή της αθωότητας τελείωσε και το είδος των απειλών προκάλεσε και αλλαγή των αντανακλαστικών μας», σημείωσε ο κ. Σχοινάς

«Η εποχή της αθωότητας» τελείωσε για την Ευρώπη, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας νωρίτερα απόψε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και ανέδειξε αφενός τις νέου τύπου απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αφετέρου την αλλαγή των δικών της αντανακλαστικών.

«Πολλοί θέλουν να δουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση να αποτυγχάνουν», τόνισε ο κ. Σχοινάς, μιλώντας σε πάνελ για την κυβερνοασφάλεια και αναφέρθηκε σε πραγματικές απειλές, οι οποίες αυξάνονται και επιταχύνονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η συνεργασία της ΕΕ στο εσωτερικό αλλά και της "Ομάδας Δύση"», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχισε, υπήρξε για χρόνια αφελής έναντι τέτοιων απειλών, θεωρώντας ότι αφορούσαν περισσότερο τις επιχειρήσεις. Η Ρωσία όμως «εργαλειοποίησε σχεδόν τα πάντα προκειμένου να επιτεθεί στην Ευρώπη: την ενέργεια, τα τρόφιμα» και πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί θέμα δημόσιας ασφάλειας, όπως και η υγεία και η ενέργεια, υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η ΕΕ βελτιώνει διαρκώς την άμυνά της έναντι των νέων κινδύνων, την αυτονομία της και την ανθεκτικότητά της. «Η εποχή της αθωότητας τελείωσε και το είδος των απειλών προκάλεσε και αλλαγή των αντανακλαστικών μας. Τώρα γνωρίζουμε π.χ. τι σημαίνει εργαλειοποίηση των μεταναστών - το είδαμε στα ελληνοτουρκικά σύνορα και στα πολωνολευκορωσικά», είπε χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο ίδιο πάνελ, ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας τόνισε κατ' επανάληψη τη σημασία της συνεργασίας συμμάχων και εταίρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κυβερνοαπειλών, οι οποίες, όπως είπε «δεν γνωρίζουν σύνορα». Μόνο με συλλογική δράση, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, μπορούμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά σε τέτοιους κινδύνους, δήλωσε ο κ. Μαγιόρκας και έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών ώστε να είναι σε εγρήγορση. «Όλα ξεκινούν από τη βάση. Πρέπει να αυξήσουμε την προσοχή και την ετοιμότητα των πολιτών», υπογράμμισε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός 'Αμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι η κυβέρνησή του αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών για την ανάληψη της ευθύνης τους σε περίπτωση κρίσης, καθώς, όπως επισήμανε, όσο η χώρα του πλησιάζει στο ΝΑΤΟ, τόσο αυξάνονται και οι απειλές νέου τύπου εναντίον της. Ο κ. Γιόνσον, με το βλέμμα στο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της προστασίας των κρίσιμων υποδομών της Ευρώπης.

Στην ίδια συζήτηση συμμετείχε και η υπουργός Εσωτερικών της Μολδαβίας 'Ανα Ρεβένκο, η οποία εξήγησε ότι η χώρα της ζει σε μια διαρκή έκτακτη κατάσταση και αναφέρθηκε αφενός στις καθημερινές απειλές που αντιμετωπίζει η Μολδαβία από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και αφετέρου στα προβλήματα με τη ρωσική προπαγάνδα και τις ενορχηστρωμένες από τη Μόσχα εκστρατείες παραπληροφόρησης. «Η Ρωσία είναι εδώ και χρόνια πολύ ικανή στον διχασμό της κοινωνίας», πρόσθεσε η κυρία Ρεβένκο και ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού «κόμβου ασφαλείας» στη Μολδαβία, για την έγκαιρη προειδοποίηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων και την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας της στο «ευρωπαϊκό οικοσύστημα ασφάλειας».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σύστημα πρόβλεψης και παρακολούθησης πυρκαγιών από το ΑΠΘ
Το σύστημα τηλεμετρίας «Maestro», υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών
Θεσσαλονίκη: Σύστημα πρόβλεψης και παρακολούθησης πυρκαγιών από το ΑΠΘ