Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φονικός σεισμός στο Μαρόκο: Στους 2.012 οι νεκροί – Οι μαρτυρίες Ελλήνων

Πάνω από 2.000 και οι τραυματίες ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των εγκλωβισμένων

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα.

Στους 2.012 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στον νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας.

Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 2.059 - εκ των οποίων 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση - ενώ  άγνωστος είναι ακόμα ο αριθμός των εγκλωβισμένων.

Η σεισμική δόνηση των 7 βαθμών σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής (στη μία τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. 

«Βίαιες» δονήσεις έγιναν αισθητές σε αρκετές περιοχές της χώρας από την Καζαμπλάνκα μέχρι το Μαρακές, όπου πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Το βασιλικό παλάτι της χώρας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος ενώ ανέφερε επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να παρέχουν στις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, προμήθειες τροφίμων, σκηνές και κουβέρτες.

Πολλά από τα θύματα πιστεύεται ότι βρίσκονται σε δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές αφού το επίκεντρο ήταν στα βουνά High Atlas, 71 χιλιόμετρα (44 μίλια) νοτιοδυτικά του Μαρακές.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ έχουν ανασυρθεί αρκετά πτώματα.

Τα νοσοκομεία στο Μαρακές έχουν κατακλυστεί από τους πολλούς τραυματίες και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να δώσουν αίμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου ανέφερε ότι από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους στις επαρχίες και τους δήμους αλ-Χαούζ, Μαρακές, Ουαρζαζάτε, Αζιλάλ, Τσιχαούα και Ταρουντάντ

Στο Μαρακές ορισμένα κτίρια έχουν καταρρεύσει και οι ζημιές είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε μέρη της Μεδίνα, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Μπορούσε να δει κανείς σκόνη γύρω από τον μιναρέ του ιστορικού τεμένους Kutubiyya, ένα σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο κοντά στην κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, ενώ το ιστορικό τζαμί Jemaa el Fnaa κατέρρευσε μερικώς.

Οι μαρτυρίες Ελλήνων για τον εφιάλτη

Με έκτακτη ειδική πτήση που πραγματοποιήθηκε στις 23:00 το βράδυ του Σαββάτου από την Aegean επαναπατρίστηκαν 108 συμπατριώτες μας και ξένοι τουρίστες οι οποίοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές κατά τη διάρκεια του καταστροφικού σεισμού στο Μαρόκο.

H Aegean κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης διέθεσε αεροσκάφος Α320 το οποίο προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Μενάρα του Μαρακές περίπου στις 4 τα ξημερώματα.

Κάποιοι εκ των Ελλήνων επιβατών μίλησαν στο Protothema για την τρομακτική εμπειρία που βίωσαν, ανάμεσά τους και ο Καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών Γιώργος Ηλιόπουλος που βρισκόταν στο Μαροκο για το συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

ellines_maroko_xr.jpg

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Καθώς ξεκινούν σε όλη την χώρα οι προετοιμασίες για τις γιορτές, που συνοδεύονται από παραδόσεις, συνήθειες και εορταστικά γεύματα
ΕΦΕΤ: Συμβουλές για τα τρόφιμα του Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές