Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τουρκία: Ετοιμάζει πυρηνικό σταθμό μαζί με την Κίνα - Κόντα στα σύνορα με Ελλάδα

Τουρκία και Κίνα κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην ανατολική Θράκη με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, να δηλώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και οι δύο πλευρές ενδέχεται να φτάσουν σε συμφωνία σε λίγους μήνες.  

Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφτηκαν την ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή.

«Φτάσαμε σε ένα πολύ σημαντικό σημείο και πρέπει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία σε λίγους μήνες», είπε ο Μπαϊρακτάρ. «Υπάρχουν ακόμα και κάποια άλλα σημεία ενδιαφέροντος που πρέπει να επιλυθούν, αλλά είχαμε ήδη αρκετές διαπραγματεύσεις και είμαστε πολύ κοντά. Δεν νομίζω ότι έχουμε μεγάλες διαφορές. Είμαστε σε θέση να συνάψουμε σύντομα μια συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Μέλη της αντιπροσωπείας που επισκέφτηκε για επιθεώρηση την περιοχή στη Θράκη φέρεται να ήταν ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ενεργειακής Διοίκησης της Κίνας He Yang και ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της State Power Investment Corporation Lu Haongzao.  

Η Τουρκία έχει ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ρωσία κατασκευάζει ήδη ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στο Akkuyu που θα τεθεί εν μέρει σε λειτουργία το επόμενο έτος και βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και τη Μόσχα για ένα δεύτερο εργοστάσιο που σχεδιάζει να το κατασκευάσει στη Σινώπη.

Η κυβέρνηση είναι επίσης ανοιχτή στην κατασκευή μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR's) με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αλλά τα έργα πρέπει να είναι αδειοδοτούμενα, δηλαδή δοκιμασμένα και ασφαλή, εμπορικά και τοπικά παραγόμενα.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Akkuyu έχει ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην τουρκική οικονομία και τον ενεργειακό τομέα. Το έργο συνεισέφερε  47% τοπικά και εκτιμάται σε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χιλιάδες Τούρκοι εργάζονται στο έργο και αποτελούν το 80 % του εργατικού δυναμικού που κατασκευάζει το εργοστάσιο. Σχεδόν 4.000 άτομα θα εργαστούν στο εργοστάσιο στο Akkuyu μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία και η Άγκυρα στοχεύει να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30 τοις εκατό από αυτούς θα είναι Τούρκοι πολίτες.

Πρόσφατα η Τουρκία έστειλε 317 μαθητές στη Ρωσία για να εκπαιδευτούν στην πυρηνική μηχανική και γίνονται βήματα για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής εκπαίδευσης στην Τουρκία, όπως νέα προγράμματα σε πανεπιστήμια και λύκεια της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ