Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ
«Όσο πιο μακριά από την Ουκρανία βρίσκεται (κάποιος Ευρωπαίος), τόσο μικρότερο ενθουσιασμό δείχνει στην προοπτική μίας αναμέτρησης με τη Ρωσία». Με αυτά τα λόγια το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ ουσιαστικά ξεκαθαρίζει τη στάση του Βερολίνου. Ναι, κάποιες κυρώσεις να υπάρξουν. Αλλά όχι αυτά που ζητούν οι Αμερικάνοι.
Ενθουσιωδώς γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης μία λίστα τρόπων για να τιμωρήσει ο Λευκός Οίκος τη Μόσχα. «Μία αμερικανική εντολή που θα κηρύσσει παράνομη μία ρωσική τράπεζα θα σταλεί σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου, αναγκάζοντάς τα να κόψουν τη συνεργασία τους με τους Ρώσους ή να ρισκάρουν να παραγραφούν από τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα». Εκστασιασμένος είναι και ο ειδικός αναλυτής Ρωσίας και Ουκρανίας της Ουάσινγκτον, Άντερς Ασλούντ, μιλώντας στην παραδοσιακά δημοκρατική εφημερίδα. «Η άποψή μου είναι πως η Ρωσία μπορεί να εκδιωχτεί από την Κριμαία με ένα συνδυασμό οικονομικών κυρώσεων συν μία ωμή σκληρή διπλωματία».
Εξόφθαλμα ψυχροπολεμικός ο τόνος της αμερικανικής εφημερίδας. Όπως αναφέρουν σε άλλο δημοσίευμά τους «ο πρόεδρος Ομπάμα καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη του πρόκληση: κατά πόσο είναι αρκετά σκληρός ώστε να αντιμετωπίσει τον πρώην αξιωματικό της ΚGΒ στο Κρεμλίνο (σ.σ.: Πούτιν)». Ναι όντως τον Πούτιν τον έχουν άχτι τα αμερικανικά μέσα. Αλλά καθόλου σύνηθες δεν είναι να καλούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να τον «αντιμετωπίσει», λες και μιλάμε για μονομαχία στην Άγρια Δύση. Σαν τρελοί θέλουν οι Αμερικάνοι να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Όπως παραδέχονται κι οι ίδιοι, όμως, χρειάζονται και την Ευρώπη για να «πληγώσουν» την αρκούδα.
Γερμανικό νάιν!
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό παραδέχεται την πραγματικότητα το γερμανικό Σπίγκελ. «Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ», γράφουν και Γερμανοί. Εφιαλτικά είναι τα σενάρια των ρωσικών αντιποίνων, άπαξ και η ΕΕ επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα. «Η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου και πετρελαίου της. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ακόμη πιο εξαρτημένες από τη Ρωσία για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Θεωρητικά, η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί προς τη Νορβηγία για φυσικό αέριο, όμως το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης θα ήταν να φτάσουν οι τιμές στο θεό».
Οι αμερικανικοί Τάιμς αποκάλυψαν πως στην τηλεφωνική επικοινωνία των Ομπάμα και Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε αναφερόμενη στον Πούτιν πως «δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα». Ωστόσο, το γερμανικό Σπίγκελ βάζει τα πράγματα στη θέση τους. «Οι ΗΠΑ δεν είναι καν ανάμεσα στους κορυφαίους 10 εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας», γράφουν υποτιμητικά εν σχέσει με την πραγματική δυνατότητα του Λευκού Οίκου να προκαλέσει ένα καίριο πλήγμα στη Μόσχα από μόνος του. Είναι σαφές πως το γερμανικό περιοδικό δεν έχει καμία αμφιβολία για το τι θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι. «Είναι πλέον στα χέρια των ηγετών», γράφει. «Είναι πάντως ασφαλές να υποθέσουμε πως δεν θα τραβήξουν το σχοινί».
Απ’ έξω, απ’ έξω οι Γερμανοί «καρφώνουν» τους Αμερικάνους. Ούτε ρωσικό φυσικό αέριο, ούτε ρωσικό πετρέλαιο, ούτε εμπορικές σχέσεις. Κοινώς οι ΗΠΑ δεν έχουν τίποτε να χάσουν από τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια πρέπει να σκέφτηκαν στο Λευκό Οίκο. Όχι μόνο «χτυπάμε» τη Ρωσία, αλλά αποδυναμώνουμε και την Ευρώπη, η οποία θα παραλύσει κάτω από την πίεση της ενεργειακής ένδειας. Πράγματι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι αυτοκαταστροφικοί για να τιμωρήσουν τους εαυτούς τους με τέτοιο τρόπο.