Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αναδρομική έκθεση για την Ναυσικά Πάστρα

Από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Έχετε σίγουρα δει έργα της, ίσως να μην ξέρατε μόνο ότι τα έφτιαξε αυτή. Από τις επίτοιχες δημιουργίες της στην πρόσοψη του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, μέχρι το γλυπτό που βρίσκεται στο προαύλιο του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ και για τους εν Αθήναις το γλυπτό που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2004 στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Από χθες μια ολοκληρωμένη άποψη για τις δημιουργίες της Ναυσικάς Πάστρα μπορείτε να έχετε αν επισκεφθείτε την αναδρομική έκθεση που πραγματοποιεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Στον 1ο και στον 2ο όροφο του ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών φιλοξενούνται σχέδια και γλυπτά της καλλιτέχνιδας. Στη συνεχή μεταβλητότητα του χώρου που είναι ένα από τα κύρια στοιχεία του έργου της αναφέρθηκε χθες ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Μαυρομάτης σε ξενάγηση που έκανε σε εκπροσώπους του τύπου.

Η αφετηρία είναι ο 1ος όροφος της Μονής Λαζαριστών όπου και εκτίθενται γλυπτά της περιόδου 1958-1963 φτιαγμένα από μπρούτζο και τσιμέντο. Ακολουθεί η εποχή που η δημιουργός πήγε στο Παρίσι, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1984. Τα “φυτικά” σχέδια και τις μακέτες “περιβάλλοντος” θα διαδεχθεί η σειρά εργασιών «Αναλογικά 1» στην οποία η Πάστρα ασχολείται με τον κύκλο και το τετράγωνο. Στα εκθέματα υπάρχει και η μορφή «Σύνεκτρον» για την οποία η ελληνίδα γλύπτρια πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1970. Ακολουθεί το «Τετράγωνο –Κύκλος – Σύνεκτρον» και έπειτα τα «Αναλογικά 2» στα οποία τα έργα της γίνονται γλυπτά χώρου. Μάλιστα υπήρξε σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο κ. Μαυρομάτης πρόταση από τον καθηγητή Δημήτρη Φατούρο για να έρθει γλυπτό με τη μορφή Σύνεκτρον στην πόλη μας, και συγκεκριμένα στα Κάστρα επί Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και στη Ρόδο, όμως και οι δύο προσπάθειες δεν καρποφόρησαν λόγω έλλειψης χρημάτων.

«Το Σύνεκτρον θυμίζει αρχαίο θέατρο. Και στόχος της Πάστρα ήταν από το επιμέρους να πάει στο γενικό. Και στις έννοιες σύνθεση και ανάλυση, πρόσθεσε αργότερα περισσότερα χρώματα και φόρμες (κύβος, κύκλος)», σχολίασε ο επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης. Στον 2ο όροφο εκτίθενται γλυπτά που έχουν αυτό το συνδυασμό καθώς και νέα υλικά όπως το ξύλο και το μέταλλο. Δυστυχώς, όπως εξήγησε ο κ. Μαυρομάτης η αντιμετώπιση των έργων της στην περίπτωση των γλυπτών που στήθηκαν στον Πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. «Υπήρξαν βανδαλισμοί και παρά τις προσπάθειές μας δεν καταφέραμε να σταματήσουν», συμπλήρωσε.

Επιστρέφοντας όμως στη δουλειά της καλλιτέχνιδος τόνισε: «Μέχρι και τα τελευταία έργα της, υπάρχουν σημεία αναφοράς στην Ελληνική κουλτούρα. Αλλά και μια επιστροφή στη γη. Ξεκίνησε θεωρητικά και κατέληξε στην ύλη, στη γη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έκθεση «Ναυσικά Πάστρα. 1921-2011. Αναδρομική έκθεση: τα σχέδια, τα γλυπτά και τα θεωρητικά κείμενα» συνοδεύει κατάλογος 424 σελίδων με πολλές φωτογραφίες των σχεδίων και των γλυπτών της και κείμενα για το έργο της.

Μπορείτε να την δείτε την έκθεση έως και τις 25 Μαΐου (Τρίτη- Σάββατο 10.00-18.00). Στο πλαίσιό της έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ σχεδιάζεται και μια ημερίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ