Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Τραμπ πλησιάζει στον Λευκό Οίκο – Βγάζει 246 εκλέκτορες, 187 η Χάρις

Ποιες πολιτείες φέρεται να κερδίσει ο Τραμπ και ποιες η Χάρις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα – Στους Ρεπουμπλικάνους η Γερουσία

Σαφές προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στους εκλέκτορες αυτή την ώρα, ενώ η καταμέτρηση στις αμερικάνικες εκλογές συνεχίζεται.

Ο Τραμπ έχει ανατρέψει τα προγνωστικά σε ορισμένες κρίσιμες Πολιτείες, τις λεγόμενες swing states, παίρνοντας «κεφάλι» σε Πενσιλβάνια, Οχάιο, Βόρεια Καρολίνα και Ουισκόνσιν, ενώ δείχνει πως δεν χάνει την Τζόρτζια, Πολιτεία που ο Τζο Μπάιντεν είχε κερδίσει στις εκλογές του 2020.

Με βάση τις προβλέψεις Sky News, CNN και CBS ο Τραμπ εξασφαλίζει ως τώρα 246 στο σώμα των εκλεκτόρων και η Χάρις 187.

Χρειάζονται 270 ψήφοι στο εκλεκτορικό σώμα για τη νίκη.

Βάσει των προβλέψεων αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στις πολιτείες Φλόριντα (30 ψήφοι στο σώμα των εκλεκτόρων), Δυτική Βιρτζίνια (13) Ιντιάνα (11) Τενεσί (10), Μιζούρι (10), Αλαμπάμα (9), Νότια Καρολίνα (9), Κεντάκι (8), Οκλαχόμα (7), Μισισίπη (6) και Άρκανσο (6).

Από την πλευρά της η Κάμαλα Χάρις κερδίζει στο Ιλινόι (19 ψήφοι), στο Νιου Τζέρσει (14), στη Βιρτζίνια (13) στη Μασαχουσέτη (11), στο Μέριλαντ (10), στο Κονέτικατ (7), στο Νιου Χάμσαϊρ (4), την Ουάσινγκτον (3), Βερμόντ (3) και Ντέλαγουερ (3).

 

Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τον έλεγχο της Γερουσίας

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέκτησαν τον έλεγχο της αμερικανικής Γερουσίας, την άνω βουλή του Κογκρέσου στην οποία μέχρι τώρα την πλειοψηφία είχαν οι Δημοκρατικοί, κερδίζοντας πλειοψηφία τουλάχιστον 51 εδρών σε σύνολο 100, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων Fox News και NBC.

 

Δεν θα κάνει σήμερα ομιλία η Κάμαλα Χάρις

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ ο συμπρόεδρος της προεκλογικής καμπάνιας της Κάμαλα Χάρις, Σέντρικ Ρίτσμοντ, η Δημοκρατική προεδρική υποψήφια δεν θα απευθύνει σήμερα ομιλία.

 

H τελευταία εικόνα στις swing states

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Τραμπ φαίνεται να κερδίζει 246 εκλέκτορες: 246 και η Κάμαλα Χάρις 187. Αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέχει μόλις 24 εκλέκτορες μακριά από τον Λευκό Οίκο.

Στην Τζόρτζια, με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 50,7% έναντι 48,4% της Χάρις.

Στην Πενσυλβάνια, με καταμετρημένο το 84% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 51,3% έναντι 47,6% της Χάρις.

Στη Βόρεια Καρολίνα, με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 50,7% έναντι 47,8% της Χάρις.

Στο Ουισκόνσιν, με καταμετρημένο το 75% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 50,9% έναντι 47,4% της Χάρις.

Στην Αριζόνα, με καταμετρημένο το 52% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 49,8% έναντι 49,3% της Χάρις.

Στο Μίσιγκαν, με καταμετρημένο το 44% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 51,2% έναντι 47% της Χάρις.

Στη Νεμπράσκα, με καταμετρημένο το 63% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 55,4% έναντι 43% της Χάρις.

 

Ανατροπή στα αποτελέσματα υπέρ Τραμπ

Στην Βόρεια Καρολίνα ο Τραμπ πήρε προβάδισμα, ωστόσο το δείγμα είναι μικρό. Κρατάει ωστόσο σαφές προβάδισμα σε Φλόριντα, Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα.

Από την πλευρά της η Χάρις δείχνει να κερδίζει οριακά τη μάχη στο Μίσιγκαν, αλλά με το δείγμα κι εκεί να είναι πολύ μικρό. Στο Ουισκόνσιν μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Τραμπ έχει μικρό προβάδισμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο Ρεπουμπλικάνος ανατρέπει το προβάδισμα της Χάρις στην Πενσιλβάνια, Πολιτεία που θεωρείται ως ίσως η πιο κρίσιμη, για την τελική έκβαση των εκλογών

Να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί κλήθηκαν επίσης να αποφασίσουν αν θα ελέγχουν το Κογκρέσο οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί και να αναδείξουν κάποιους κυβερνήτες.

Ως προς τη Γερουσία, την αμερικανική άνω Βουλή, οι Ρεπουμπλικάνοι απέσπασαν μια έδρα από τους Δημοκρατικούς μέχρι στιγμής, στη Δυτική Βιρτζίνια, όπως αναμενόταν.

Οι Δημοκρατικοί έχουν εντελώς οριακή πλειοψηφία στο απερχόμενο σώμα (51 έδρες έναντι 49) και κάθε ήττα τους σε αναμέτρηση για τη Γερουσία τη θέτει σε σοβαρό κίνδυνο.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τασούλας: Βαρύτιμη ευθύνη η ανάδειξή μου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, του ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή
Τασούλας: Βαρύτιμη ευθύνη η ανάδειξή μου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας