Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα – Τουλάχιστον 20 οι νεκροί

Διεθνές εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ ζητά η Ισπανία, προκειμένου να βάλει τέλος στον πόλεμο και στην ανθρωπιστική καταστροφή

 

Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο διαφορετικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στο κέντρο της Γάζας, σύμφωνα με ιατρούς και αξιωματούχους της πολιτικής άμυνας. Η επίθεση είχε στόχο σχολείο στην πόλη της Γάζας, το οποίο φιλοξενούσε εκατοντάδες εκτοπισμένους που εγκατέλειψαν τη βόρεια πόλη Beit Lahia, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται έντονη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς δήλωσε ότι 20 πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ανασύρθηκαν από το σχολείο – πολλά από αυτά είχαν υποστεί σοβαρά εγκαύματα, αφού πυρκαγιές κατέκαψαν δύο αίθουσες διδασκαλίας που μετατράπηκαν σε κατοικίες.

 

Οικογενειακή τραγωδία στη Γάζα – Νεκρά 9 παιδιά σε αεροπορική επιδρομή

Την Παρασκευή, ένα ισραηλινό χτύπημα στο σπίτι μιας Παλαιστίνιας γιατρού στη Γάζα σκότωσε εννέα από τα 10 παιδιά της. Ο 11χρονος γιος κατόρθωσε να επιβιώσει με αρκετά τραύματα, μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο σύζυγος της που είναι και αυτός γιατρός και συγκεκριμένα χειρουργός, παραμένει στην εντατική. Ο ίδιος είχε υποβληθεί σε δύο εγχειρήσεις για να σταματήσει η αιμορραγία στην κοιλιά και το στήθος του, ενώ είχε υποστεί άλλα τραύματα, μεταξύ άλλων στο κεφάλι. Η γιατρός βρισκόταν στην εργασία της για να φροντίσει τραυματισμένα μωρά που μόλις και μετά βίας είχαν επιβιώσει από τις ισραηλινές επιθέσεις. Λίγες ώρες αργότερα, έφτασαν στο νοσοκομείο της τα απανθρακωμένα σώματα επτά παιδιών της, που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς. Τα δύο άλλα πτώματα παρέμεναν κάτω από τα ερείπια.

«Είναι μια από τις πιο σπαρακτικές τραγωδίες από την αρχή της σύγκρουσης», δήλωσε ο επικεφαλής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Νάσερ «και συνέβη σε μια παιδίατρο που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση παιδιών, μόνο και μόνο για να της κλέψουν τη δική της μητρότητα».

Ο αδερφός της συζύγου της γιατρού σημείωσε: «Όταν άκουσα ότι το σπίτι βομβαρδίστηκε, έτρεξα ενστικτωδώς στο αυτοκίνητό μου και κατευθύνθηκα προς το μέρος καθώς ήξερα ότι ο αδελφός μου και τα παιδιά του ήταν μέσα. Όταν έφτασα, έπαθα σοκ. Βρήκα τον ανιψιό μου, ο οποίος επέζησε, πεσμένο στο δρόμο κάτω από τα χαλάσματα. Ήταν καλυμμένος με αιθάλη, τα ρούχα του είχαν σχεδόν σκιστεί, αλλά η ψυχή του ήταν ακόμα μέσα του. Ο αδελφός μου ήταν ξαπλωμένος στην άλλη πλευρά, με μεγάλη αιμορραγία στο κεφάλι και στο στήθος, και το χέρι του ήταν κομμένο. Ανέπνεε ακόμα με δυσκολία». Ο ίδιος κάλεσε την ιατρική ομάδα και μετέφερε τους δύο επιζώντες στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια άρχισε να ψάχνει για τα εννέα αγνοούμενα ανίψια του.

Οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο περιέγραψαν την γιατρό που έχασε τα εννέα παιδιά της ως αφοσιωμένη, ευγενική και ηθική , ικανή να αντέχει τεράστια πίεση, να περιθάλπει καθημερινά δεκάδες παιδιά και ασθενείς και ταυτόχρονα να φροντίζει μια πολυμελή οικογένεια. «Ήταν σε συνεχή ανησυχία για τα παιδιά της όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο. Όταν άκουσε ότι ένα σπίτι είχε βομβαρδιστεί στη γειτονιά της, η καρδιά της μητέρας της αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά». Αφού αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τα άψυχα σώματα των επτά παιδιών της, πήγε στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν το παιδί που επέζησε. Η κατάσταση του γιου της ήταν σχετικά καλύτερη, ενώ τα τραύματά του ήταν από μέτρια έως σοβαρά.

 

Το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας θα αρχίσει να παραδίδει βοήθεια

Μια ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και είναι επιφορτισμένη με διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα αρχίσει σήμερα να παραδίδει βοήθεια στον πολιορκημένο θύλακα, όπως ανακοίνωσε. «Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε γρήγορα για να εξυπηρετήσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε το ανθρωπιστικό ίδρυμα της Γάζας σε μια ανακοίνωση μετά την παραίτηση του διευθυντή του, επικαλούμενο τις οργανώσεις έλλειψη ανεξαρτησίας.

 

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους του Ισραήλ

Τερματίζοντας την κατάπαυση του πυρός που διαρκούσε δυο μήνες, ο στρατός του Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του τη 18η Μαρτίου στη Λωρίδα της Γάζας κι εντατικοποίησε τις επιχειρήσεις του τη 17η Μαΐου, με διακηρυγμένους στόχους να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, να απελευθερώσει τους τελευταίους εναπομείναντες ομήρους και να πάρει «τον έλεγχο» όλου του θυλάκου.

Τη 2η Μαρτίου, είχε ήδη απαγορευτεί η είσοδος οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο, που χειροτέρεψε τις ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού, φαρμάκων και καυσίμων στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, επιτείνοντας την ανησυχία πως ο πληθυσμός θα λιμοκτονήσει. Ανθρωπιστικοί φορείς τονίζουν πως η λιγοστή βοήθεια που επέτρεψαν οι ισραηλινές αρχές να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας απέχει τάξεις μεγέθους από το να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες.

Η ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακο πυροδοτεί αγανακτισμένες αντιδράσεις, ακόμη κι από παραδοσιακούς και συνεπείς συμμάχους του Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως θα επανεξετάσει τη συμφωνία σύνδεσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε πως για «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, που δεν έχει πια σκοπό, και για να εξασφαλιστεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τρόπο μαζικό, απρόσκοπτο, ουδέτερο, χωρίς να είναι το Ισραήλ αυτό που θα αποφασίζει ποιος μπορεί να φάει και ποιος όχι (…) πρέπει να συμφωνήσουμε» στην επιβολή εμπάργκο όπλων και πιθανόν άλλων «κυρώσεων». Ο κ. Άλβαρες μίλησε στη γαλλική δημόσια ραδιοφωνία France Info με την ευκαιρία συνόδου ευρωπαϊκών κι αραβικών χωρών, της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών με σκοπό να συζητηθεί ο πόλεμος αυτός.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ –η κυβέρνησή του είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο– είπε χθες πως ελπίζει «να σταματήσει αυτή η κατάσταση το συντομότερο δυνατό». Παράλληλα ο επικεφαλής της νεοσύστατης μη κυβερνητικής οργάνωσης GHF, η οποία υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ και σκοπό έχει να διανείμει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, παραιτήθηκε με «άμεση ισχύ», σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, κρίνοντας πως δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή αυτή «με αυστηρή τήρηση» των αρχών «της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας, τις οποίες δεν θα εγκαταλείψω».

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και έχει έδρα τη Γενεύη, ανακοίνωσε τη 14η Μαΐου πως σχεδιάζει να διανείμει σχεδόν 300 εκατομμύρια γεύματα μέσα σε αρχική περίοδο 90 ημερών. Νωρίς το πρωί, το ίδρυμα έκανε γνωστό πως εννοεί να αρχίσει τη διανομή σήμερα. Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν τονίσει επανειλημμένα πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διανομή βοήθειας από το GHF, που επικρίνεται διότι συνεργάζεται στενά με το Ισραήλ.

Η έφοδος μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα αυτού του πολέμου, στοίχισε τη ζωή σε 1.218 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη στην ημέρα, στη Λωρίδα της Γάζας απομένουν 57, πλην όμως τουλάχιστον 34 από αυτούς είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Τουλάχιστον 53.939 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ έκτοτε, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον θύλακο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ.

 

Η Ισπανία καλεί για εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Ισπανίας προτείνει να επιβληθεί διεθνές εμπάργκο όπλων σε αυτήν του Ισραήλ, προκειμένου να πιεστεί να βάλει τέλος στον πόλεμο και στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας, υπογράμμισε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της διπλωματίας της. «Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι» να επιβληθεί «εμπάργκο όπλων από κοινού», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες, κατά την έναρξη της υπουργικής συνόδου της λεγόμενης ομάδας της Μαδρίτης στην ισπανική πρωτεύουσα χθες το βράδυ. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Μέση Ανατολή είναι όπλα», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνηγόρησε επίσης υπέρ της «άμεσης αναστολής» της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ -μέτρου το οποίο έχει αρχίσει να εξετάζεται στις Βρυξέλλες- και υπέρ της επιβολής στοχευμένων κυρώσεων σε πρόσωπα που «εμποδίζουν τη λύση των δυο κρατών». Αν είναι απαραίτητο, πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις προσωπικά στον ισραηλινό πρωθυπουργό, τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκρινε ο κ. Άλβαρες. «Τίποτα από όσα συζητάμε εδώ δεν στρέφεται εναντίον του κράτους του Ισραήλ», σημείωσε ο ισπανός ΥΠΕΞ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, ο παλαιστινιακός λαός έχει ακριβώς το ίδιο δικαίωμα με τον ισραηλινό λαό να ζει με ειρήνη και ασφάλεια». Δεν υπάρχει εναλλακτική στη λύση των δυο κρατών για να επιτευχθεί διαρκής και δίκαιη ειρήνη, επέμεινε ο κ. Άλβαρες - λύση που απορρίπτει κατηγορηματικά η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε νωρίτερα στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France Info, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας διερωτήθηκε «ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να σκοτωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι; Να μεταφερθούν (...) δεν ξέρω πού - στο φεγγάρι; Να τους δοθεί ισραηλινή υπηκοότητα;». Η ισπανική κυβέρνηση συγκαταλέγεται στους σκληρότερους επικριτές του τρόπου που διεξάγει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Τον Σεπτέμβριο οργάνωσε την πρώτη σύνοδο της λεγόμενης ομάδας της Μαδρίτης. Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από περίπου 20 χώρες της Ευρώπης και του αραβικού κόσμου, όπως και της Βραζιλίας και διεθνών οργανισμών, παίρνουν μέρος σε αυτή τη δεύτερη σύνοδο. Η Γερμανία, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά χθες, εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Φλόριαν Χαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, Reuters, BBC, Guardian, Al Jazeera

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ