Ένα σπάνιο εύρημα αρχαιολογικής αξίας ήρθε στο φως στην Ολλανδία, όταν ένα απόκομμα της ομηρικής «Οδύσσειας» 1.700 ετών εντοπίστηκε κρυμμένο ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Όπως αναφέρει το CBS News, το χειρόγραφο χρονολογείται γύρω στο 300 μ.Χ. και αποτελεί ένα από τα μόλις 30 σωζόμενα δείγματα του είδους του παγκοσμίως. Την ανακάλυψη έκανε ο Δρ. Mark de Kreij, διδάσκων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Radboud, κατά τη μελέτη μιας συλλογής πρώιμων χριστιανικών κειμένων. Παρότι η αρχική εκτίμηση των μελετητών έκανε λόγο για αιγυπτιακό έγγραφο του 7ου αιώνα, ο ερευνητής αναγνώρισε αμέσως τους ομηρικούς στίχους.
Η ταυτότητα του ευρήματος
Το απόκομμα έχει το μέγεθος ενός τραπουλόχαρτου, φέρει κείμενο και στις δύο όψεις και, παρά τα σημάδια υγρασίας και τον αποχρωματισμό, διασώζει πολύτιμες πληροφορίες. Πιθανολογείται ότι αποτελούσε τμήμα μιας αρχαίας «έκδοσης τσέπης», η οποία ανήκε σε κάτοικο της όασης Φαγιούμ στην Αίγυπτο. Το περιεχόμενό του προέρχεται από τη 12η ραψωδία και συγκεκριμένα από τη γνωστή σκηνή όπου οι πεινασμένοι σύντροφοι του Οδυσσέα καταβροχθίζουν τα ιερά βόδια του θεού Απόλλωνα.
Ο λόγος διάσωσης
Σύμφωνα με τον Dr. De Kreij, η επιβίωση του συγκεκριμένου κομματιού δεν είναι τυχαία. Η 12η ραψωδία βρίσκεται περίπου στη μέση του έπους, ένα σημείο που παραδοσιακά προστατεύεται καλύτερα, καθώς τα βιβλία φθείρονται συνήθως από έξω προς τα μέσα.
Μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ερευνητής δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. Περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν «κυνηγό θησαυρών» και τόνισε πως το να ανακαλύπτει κανείς κάτι τόσο όμορφο και σπάνιο επιβεβαιώνει περίτρανα πως έχει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο.
Πηγή: skai.gr
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Έκλεισε κεντρικός σταθμός – «Εφαρμόστηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας»
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και αντιφασιστική πορεία – Για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Φύσσα
- Θεσσαλονίκη: Αυξημένη ζήτηση για καυσόξυλα και σόμπες για θέρμανση – Ποιες είναι οι τιμές
- Θεσσαλονίκη: Ποια προϊόντα «κόπηκαν» από τα σχολικά κυλικεία - Κίνδυνος για λουκέτα
- Καιρός στη Θεσσαλονίκη: Καθαρός ουρανός - Πιάνει 30άρι η θερμοκρασία