Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Ιρλανδοί καλοβλέπουν μία Σύνοδο για το χρέος!

Το Δουβλίνο γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα που δέχεται την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Κάτι… κουνήθηκε στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Η Ιρλανδία έγινε χθες η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή σύνοδο για το χρέος της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Οι ιρλανδικοί Τάιμς γράφουν στον τίτλο τους «Ο Μάικλ Νούναν (σ.σ. υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας) στηρίζει την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Χρέους», για να συμπληρώσουν στον υπότιτλο πως «το φόρουμ θα συζητήσει το ιρλανδικό, το ισπανικό, το πορτογαλικό και το ελληνικό χρέος, λένε πηγές». Όπως μαθαίνουμε, λοιπόν, από την ιρλανδική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών του Δουβλίνου εξέφρασε την στήριξή του για την σύνοδο χρέους που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, στα πρότυπα εκείνης του 1953 στο Λονδίνο, όταν και συμφωνήθηκε η μείωση χρέους της μεταπολεμικής Δυτικής Γερμανίας.

Δεν πρόκειται για κάποιον αριστερό πολιτικό. Ο Μάικλ Νούναν είναι υπουργός με το κυβερνόν κεντροδεξιό κόμμα, Φάιν Γκέιλ, ένα από τα ιδρυτικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για «συγγενικό» κόμμα όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και με τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ! Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον στήριξε προσωπικά στις εκλογές του 2007.

Πρώτη φορά

Όπως εύστοχα σημειώνει η ευρωπαϊκή διαδικτυακή εφημερίδα  euobserver «αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός της ΕΕ έχει δημοσίως δεχτεί την ιδέα (σ.σ. της συνόδου για το χρέος), η οποία έχει γίνει σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα». Και συνεχίζει: «Μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά την πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνόδου για το χρέος της Ελλάδας» για να συμπληρώσει πως «αυτό μπορεί να είναι μέρος της στρατηγικής της ώστε να στηρίξει την παρούσα κεντροδεξιά κυβέρνησης και τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου το κόμμα βρίσκεται δημοσκοπικά πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο euobserver «βλέπει» στρατηγική στήριξης της ΝΔ πίσω από την άρνηση της Μέρκελ και μάλιστα επισημαίνει πως κορυφαίοι Γερμανοί οικονομολόγοι στηρίζουν το «κούρεμα» χρέους. «Μάλλον θα πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας περίπου στο μισό, το οποίο σημαίνει πως τουλάχιστον 120 δισ. πρέπει να διαγραφούν», δηλώνει ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης. Παραδεχόμενος πως αυτό θα κοστίσει στη Γερμανία 40-50 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλώνει πως η χώρα του μπορεί να αντέξει αυτό το κόστος.

Το χρέος της Ελλάδας

Για να καταλάβουμε τι ισχύει στο ελληνικό δημόσιο χρέος οφείλουμε να παρουσιάσουμε τι ακριβώς ισχύει αυτή τη στιγμή.  

Το συνολικό ύψος του χρέους της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή 321,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 141,8 δισεκατομμύρια τα οφείλει η χώρα μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ESM, στον οποίο συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. Άλλα 52,9 δισεκατομμύρια οφείλει η Ελλάδα απευθείας σε κράτη μέλη του κοινού νομίσματος, κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Επιπλέον 25 δισεκατομμύρια σε ομόλογα χρωστάει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνολικά δηλαδή τα 219,7 δισεκατομμύρια χρέους από τα 321,7 οφείλονται σε κράτη μέλη του ευρώ και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς! Μιλάμε για περισσότερα από τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τα υπόλοιπα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια οφείλονται 1) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ύψος χρέους 31,8 δισ. ευρώ, αλλά και 2) 70 δισ. σε ιδιώτες επενδυτές (κυρίως σε «γύπες» των αγορών), όπως τα παρουσιάζει η γερμανική Ντερ Σπίγκελ. Κοινώς; Σε μία ευρωπαϊκή σύνοδο για το χρέος της Ελλάδας θα βρίσκονταν εκεί τα δύο τρίτα των δανειστών της χώρας, ενώ μόνο η Γερμανία «κρατάει στα χέρια» συνολικό χρέος ύψους 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Στα χέρια της κρατάει, επίσης, την ίδια την απόφαση για το «κούρεμα», καθώς τόσο η ΕΚΤ μπορεί να δράσει ευκολότερα με την στήριξη του Βερολίνου, ενώ οι πιο σκληροί επικριτές είναι στενοί σύμμαχοι της Μέρκελ. Ίδωμεν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ