Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ελλάδα

Κακοκαιρία στην Κρήτη: Νέο μήνυμα 112 για τον Μυλοπόταμο – «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

Κρήτη
Κακοκαιρία στην Κρήτη: Νέο μήνυμα 112 για τον Μυλοπόταμο – «Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Συσσώρευση υδάτων και φερτά υλικά στους δρόμους – Η Πυροσβεστική βοήθησε 23 εγκλωβισμένους, ενώ παραμένει σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου.

Νέο μήνυμα του 112 εστάλη το μεσημέρι του Σαββάτου (3/10) στους κατοίκους του Δήμου Μυλοποτάμου, καθώς η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε εκ νέου συσσώρευση υδάτων και μετέφερε μεγάλους όγκους φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο.

Το προειδοποιητικό μήνυμα εκδόθηκε στις 11:55 και καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, καθώς και να μεταφερθούν προληπτικά σε υψηλότερα σημεία.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2026.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται η Πολιτική Προστασία, οι δήμοι και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στα Ζωνιανά

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις της Παρασκευής προκάλεσαν εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, ζημιές σε δρόμους και προβλήματα σε βασικές υποδομές του νησιού.

Στα Ζωνιανά, χείμαρρος υπερχείλισε, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικά ποτάμια. Οι μεγάλες ποσότητες νερού παρέσυραν φερτά υλικά, τα οποία συσσωρεύτηκαν σε διάφορα σημεία και εμπόδισαν την ομαλή απορροή.

Η Κρήτη τέθηκε σε κατάσταση «Red Code», ενώ ενεργοποιήθηκε το 112 για τον περιορισμό των μετακινήσεων στις περιοχές που αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν νέα προβλήματα, με συσσώρευση υδάτων και διακοπές της κυκλοφορίας σε επικίνδυνα σημεία.

Η Πυροσβεστική βοήθησε 23 εγκλωβισμένους

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παρείχαν βοήθεια σε συνολικά 23 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τουρίστες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα σε κατοικίες και οχήματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις η στάθμη του νερού ανέβηκε απότομα, καθώς φερτά υλικά και άλλα αντικείμενα έφραξαν τις φυσικές διόδους απορροής.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων κλήσεων.

Καταστροφές στο Λασίθι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας / Φωτ.: FLASH

Κλειστός ο δρόμος Ιεράπετρας–Σητείας

Η κυκλοφορία στον δρόμο από την Ιεράπετρα προς τη Σητεία έχει διακοπεί στο ύψος των Φερμών, εξαιτίας κατολισθήσεων και πτώσης βράχων και χωμάτων στο οδόστρωμα.

Στο σημείο επιχειρούν μηχανήματα του δήμου για την απομάκρυνση των υλικών και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Οι οδηγοί καλούνται να αποφεύγουν την περιοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Τεράστια λίμνη το Οροπέδιο Λασιθίου

Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στο Οροπέδιο Λασιθίου, όπου μεγάλες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει και η περιοχή θυμίζει μία τεράστια λίμνη.

Οι καλλιέργειες οπωροκηπευτικών στον κάμπο έχουν καλυφθεί από νερό, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Η πλήρης έκταση της καταστροφής αναμένεται να αποτιμηθεί όταν υποχωρήσουν τα νερά και καταστεί δυνατή η πρόσβαση στα χωράφια.

Καταστροφές στο Λασίθι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας / Φωτ.: FLASH

Κύματα έφτασαν μέχρι τα καταστήματα στα Χανιά

Στο παλιό λιμάνι των Χανίων, οι θυελλώδεις άνεμοι και ο έντονος κυματισμός δημιούργησαν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σκηνικό.

Τα κύματα έφτασαν μέχρι τις εισόδους καταστημάτων, ενώ σε αρκετά σημεία δυσκόλεψαν ακόμη και τη διέλευση των πεζών.

Οι Αρχές συνιστούν προσοχή και αποφυγή παραθαλάσσιων σημείων όσο παραμένουν σε ισχύ οι ισχυροί άνεμοι.

Καταστροφές στο Λασίθι λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας / Φωτ.: FLASH

Παραμένει το απαγορευτικό απόπλου

Λόγω των θυελλωδών ανέμων, το απαγορευτικό απόπλου παραμένει σε ισχύ, επηρεάζοντας τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς την Κρήτη.

Εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το πλοίο από το λιμάνι της Σούδας αναμένεται να αναχωρήσει για τον Πειραιά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα κατά τόπους λιμεναρχεία πριν μεταβούν στα λιμάνια.

Οι Αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς οι ισχυρές βροχές αναμένεται να συνεχιστούν και οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Πηγή: flash.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Ελλάδα

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Έκτακτη πληρωμή για το επίδομα παιδιού – Ποιοι είναι δικαιούχοι

Τζόκοβιτς: «Αντιμετωπίζω πρόβλημα υγείας, φέτος ήταν ένας τεράστιος αγώνας για μένα»